Být pořád unavený je opravdu na nic. Celý den se vám nedaří, nemyslí vám to a ještě vás k tomu bolí celé tělo. Pozor, vyčerpání ale není jen fyzická únava.

Může se jednat o nedostatek energie nebo motivace. Vaše únava může být také ale příznakem něčeho závažnějšího, jako je například deprese, chudokrevnost nebo problémy se štítnou žlázou.

Tak jako tak, dlouhodobé vyčerpání je, jednoduše řečeno, výsledkem špatných (ale napravitelných) zvy­ků.

Pokud jste procházeli vyznamnějšími zdravotními problémy a zvládli jste léčbu, nebo pokud jste si již vytvořili zdravé životní zvyky, ale pořád máte problémy s únavou a vyčerpáním, možná je nejvyšší čas vyzkoušet určité doplňky stravy.

Mezi nejčastější příčiny vyčerpání patří nedostatek spánku, stres a příliš tělesné námahy nebo sportovního zatížení. Dr. Spencer Nadolsky připravil pro greatist.com seznam základních doplňků stravy, které pomáhají v boji proti těmto příčinám vyčerpání. Koukněte na ně a vraťte se zpátky do hry!

Nedostatek spánku

Není hříchem si po zazvonění budíku ještě pět minut poležet, ale pokud se probouzíte zcela nevyspaní a dostat se z postele je pro vás jako mučení, měli byste vyzkoušet tyto doplňky:

1. Bohaté potraviny na železo a hořčík

Gif: Giphy.com

Správné stravovací návyky vám mohou výrazně pomoci v boji s vyčerpáním. Pokud se často cítíte bez energie, zkuste doplňovat více železa a hořčíku. Tyto dvě minerální látky nepomáhají pouze zvýšit vaši energii, ale podílí se také na zdravém krevním tlaku a zajišťují dostatečné okysličení krve, které je nezbytné pro práci vašich svalů.

Před tím, než do sebe začnete cpát pilulky, otočte to z lékárny zpět do obchodu s potravinami.

Pořádná dávka železa je například ve fazolích a mase. Dejte si hrnek bílých fazolí a 170 gramů hovězího masa a rázem jste na horní hranici doporučenné denní dávky.

Hořčík můžeme získat skrze konzumaci zelené listové zeleniny. Pochutnejte si na vařeném špenátu, který dodával sílu Pepkovi námořníkovi, nebo si dejte černé fazole či ovesné vločky. Své jídlo obohaťte o ovoce a zeleninu, železo z rostlinných zdrojů se totiž obtížně vstřebává bez přítomnosti vitamínu C.

2. Melatonin

Příliš světla v ložnici vám může způsobovat potíže při usínání a také negativně ovlivnit kvalitu spánku. Melatonin je hormon, který je odpovědný za náš spánek a je velmi citlivý na světlo. Čím větší tma, tím více melatoninu naše tělo produkuje a tím lépe se nám spí.

Půl hodiny před ulehnutím omezte zářivé světlo, nedívejte se do monitoru nebo na televizi. Pokud tyto zvyky nepomohou, skočte si do lékárny, kde je Melatonin vcelku levný.

3. Glycin

Tato aminokyselina se taktéž podílí na vašem spánku. Je obsažena ve většině potravin, nejvíce však ve spojovacích tkáních zvířat. Pokud se vám zdá žužlání šlachy příliš bizarní, skočte si do obchodu pro glycin v plastovém obalu.

Stres

Proti stresu jde bojovat několika způsoby, od meditace po fyzickou aktivitu a sport. Bylo dokázáno, že některé potravinové doplňky taktéž pomáhají proti stresu a vyčerpání.

4. L-Tyrosine

Tato aminokyselina vám může pomoci od stresu dokonce ještě před tím, než se do stresu vůbec dostanete. Čtete správně, pokud si L-Tyrosine vezmete před očekávanou stresovou událostí (například zkouška, pohovor, prezentace v práci), je dost možné, že se budete cítit úplně v pohodě. Naše tělo je schopno produkovat pouze omezené množství adrenalinu a dopaminu. Tyto látky, jednoduše řečeno, zahánějí stres. Pokud je ale vyčerpáme, musíme čelit příznakům stresu, jsme podráždění, unavení, potíme se a ztrácíme motivaci, pozornost a energii. L-Tyrosine pomáhá našemu tělu produkovat adrenalin a dopamin a tím pádem nás chrání od stresu.

5. Rozchodnice růžová

Rhodiola rosea je adaptogenní rostlina, která blahodárně působí na lidské zdraví. Adaptogenní znamená, že zvyšuje odolnost organismu proti stresovým situacím a zvyšuje imunitu. Rostlina má své přirozené prostředí v severní Evropě a její účinky objevili ruští vědci. Její předností je, že dokáže udržovat správnou hladinu serotoninu v našem mozku. Serotonin ovlivňuje naši náladu a hormony. Na rozdíl od léků proti depresi nemá tato rostlina žádné vedlejší účinky.

Tělesná námaha

Nemluvíme o té správné únavě po tvrdém tréninku. Máme na mysli vyčerpání, které se dostavuje zhruba po 45 minutách cvičení nebo běhu, kdy musíte zpomalit nebo úplně zastavit. Dochází také ke ztrátě motivace. Může se jednat o přetrénování, nejdříve si zkuste dát týden pauzu. Přesto zde máme pár doplňků, které vám mohou pomoci.

6. Kreatin

Tato látka je známá především díky své schopnosti zvětšit vaše svaly, dokáže však také velmi efektivně omezit únavu a vyčerpání. Další výhodou je větší efektivita využívání energie. Jednoduše řečeno, kreatin a jeho fosfáty slouží jako zdroj bezprostřední energie pro svalovou práci. V takovém případě není nutné využívat další energetické zdroje jako je například svalový glykogen. Kreatin není zakázanou látkou a pro zdravé jedince nemá ani při dlouhodobém užívání negativní následky.

7. BCAA

Jedná se o kombinaci aminokyselin, které jsou výborným prostředkem pro prevenci nebo snížení vyčerpání po intenzivním tréninku. Látky jako leucin, isoleucin a valin, patří mezi esenciální aminokyseliny, které si tělo není schopno samo vyrobit a tvoří třetinu svalových bílkovin. Důsledkem intenzivního cvičení dochází k jejich ztrátám, což vede k devastaci aktivní svalové hmoty a vy se cítíte vyčerpáni. Podáváním BCAA se svalová hmota chrání.

8. Glukóza

V běžné řeči se používá pojem hroznový cukr a je jedním ze základních zdrojů energie pro naše tělo. Existuje jednoduché řešení, do své láhve s vodou si nasypte 20 až 40 gramů glukózy a v průběhu delšího tréninku se občerstvujte. Časem ucítíte pozitivní změnu a zvýšení výkonu.

Návod k použití

Pokud se cítíte, že vaše tělo ovládá dlouhodobé vyčerpání a únava, potravinové doplňky by neměly být tím prvním, po čem sáhnete. Nejdůležitější jsou zdravé životní návyky, správná a zdravá strava, stravovací návyky, dobrý spánek a zvládání stresu. Pokud však děláte všechno správně v rámci těchto zvyků a pořád vás trápí vyčerpání, vašemu tělo nejspíš něco chybí. Tyto doplňky vám mohou pomoci vrátit se zpátky do hry a být plní energie!