Charles Eugster, pětadevadesátiletý vysloužilý zubař, vytvořil ve své věkové kategorii nový světový rekord v běhu na 200 metrů v hale. Eugsterovi trvalo dvě stě metrů přesně 55,48 sekundy.

Rekord byl vytvořen v neděli na závodě British Masters Athletics v Londýně. Starý rekord taktéž 95. letého Američana Orvilla Rogerse z roku 2013 byl překonán o 2,4 sekundy.

Charles Eugster není neznámým běžcem, svými výkony v pokročilém věku na sebe mnohokrát upozornil a v populárním přednáškovém pořadu TEDx odkryl své jednoduché tajemství: „Práce, správná strava a trénink – v tomto pořadí,“ řekl v roce 2013.

Nejhorší je podle Eugstera jídlo z fast foodu a slazené limonády. Zdůrazňuje také, že i v důchodu bychom měli aktivně pracovat. Práce udržuje tělo v pochodu, je dobrá pro vaše zdraví, zvyšuje vám sebevědomí a pocit začlenění do společnosti, uvádí Eugster na svém blogu.

„Dožívání se stále vyššího věku je jedním z největších úspěchů lidské rasy v moderní historii. Bohužel se však vytrácí krása dlouhověkosti. Nyní se stává pouze obdobím degenerace a nemocí,“ cituje Eugstera deník The Washington Post. „Vytrvalostní trénink udržuje vaše tepny a cévy elastické a pružné, což vede k dožívání se delšího věku. Rovněž může zpomalit proces Alzheimerovy choroby a demence.“

Může se to zdát neuvěřitelné, ale Eugster začal poctivě trénovat až v nedávné době. Když mu bylo 87 let, uvědomil si, že ho již nebaví vypadat staře. Proto začal s poctivým cvičením a tréninkem.

„Vypadal jsem hrozně a měl jsem krizi pozdního věku. Moje tělo degenerovalo a tak jsem si říkal: co vlastně moje svaly? Když mi bylo 87, tak jsem se přidal do klubu kulturistů a začal posilovat.“

„Doufal jsem, že cvičení zastaví mé stárnutí, ale byla to čistá marnost,“ řekl Eugster pro The Telegraph v roce 2013. „Toužil jsem po vypracovaném těle, za kterým by se otáčely sexy mladé 70leté slečinky na plážích. Chtěl jsem vánočku, ale můj trenér řekl, že nejdřív musíme udělat něco s mým zadkem,“ dodává Eugster s trochou nadsázky na svém blogu.

Charles Eugster rovněž trénoval veslování a samozřejmě také běh.

Existuje vůbec věková kategorie nad sto let? Přejeme Charlesovi, aby i v té věkové kategorii překonal rekordy, pokud nějaké existují.

Eugsterův blog

YouTube: Silver Grey Sports Club