Určitě znáte někoho, kdo doslova zbožňuje běhání. Vždycky se při tréninku usmívá, řeší s vámi tréninkový plán – a pořád něco jí. Ne všichni máme takové štěstí, že do sebe můžeme narvat všechno, co najdeme v ledničce a zároveň si držet linii nebo optimální váhu.

Ale zároveň si říkáme, že život je příliš krátký na to, držet pořád dietu a nevychutnat si po obědě nějaký dezert.

Jak to spojit? Nemít kila navíc, ale zároveň se příliš neomezovat v radosti z jídla?

Běhání je pro mnoho z nás řešením. Donutíme se obout běžecké boty a na chvíli vyběhnout, aby nám svědomí dovolilo bez výčitek si vychutnat odpolední kávičku a zákusek.

Co když je pro nás ale běhání utrpením a trvá nám další tři dny, než se donutíme k dalšímu výběhu? Máme pro vás šest tipů, jak si běhání zpříjemnit. Nikdo přece nechceme, aby se běh stal utrpením.

1. Střídejte běh s chůzí

Opravdu. Odborně tomu říkáme indiánský běh a opravdu se můžete považovat za běžce, i když několikrát zpomalíte až do chůze a vydýcháte se.

Může to být pro vás nejen fyzická pauza, kdy načerpáte nové síly, ale také psychická pauza, protože rozdělíte svůj běh na několik kratších běhů.

2. Nepřemýšlejte o tom, jak špatně se budete cítit. Myslete na to, kdy vás naposledy běh opravdu bavil

Najít výmluvu pro to nejít běhat je to nejjednodušší, co můžeme udělat. „Je příliš chladno. Prší. Jsem unavený z práce. Bude to bolet.“ Jednoduché přepnutí myšlení vám však pomůže ve vaší běžecké rutině.

Myslete na to, kdy vás běh opravdu bavil, držte si pozitivní přístup a snažte se najít i malou radost ve vašem běhu, třeba pozorování srnek nebo poslouchání peřejí. Nebo si vzpomeňte na to, kdy jste poprvé v kuse uběhli deset kilometrů.

3. Zkuste si nějaký jiný sport

Je opravdu jedno, jestli vás baví fotbal, squash nebo basketbal. Zahrajte si s přáteli a budete běhat, aniž byste o tom přemýšleli a nazvali to běháním.

Přidejte si jeden ze sportů do své týdenní rutiny a běžte se alespoň jednou propotit jinak. Bude vás to bavit, pokecáte si s přáteli a běhání bude jen třešnička na dortu.

4. Trénujte s kamarádem

Přesvědčte svého kamaráda, aby si s vámi šel zaběhat. Pokud je to úplný amatér, budete se vedle něho cítit jako profík a zkušený mazák, i když chodíte běhat jen třikrát týdně.

Svou tréninkovou trasu proběhnete jako nic, stihnete probrat aktuality ze života. Pokud se domluvíte den předem, bude o mnoho těžší se na váš běh vykašlat. Čeká na vás přece kamarád, nenecháte ho běžet samotného.

5. Nahrajte si perfektní playlist

Určitě jste již vyzkoušeli běhat s hudbou ve sluchátkách, ale vybírání té správné hudby je hotová věda. Pokud se vám podaří udělat dobrý playlist, vaše běhání bude hned větší zábava, budete více motivování a můžete běžet do rytmu. Čím rychlejší beaty, tím rychlejší tempo. Klidně si ale pusťte vážnou hudbu nebo romantiku, je parádní na pročištění hlavy a relaxační běh.

6. Zkuste intervaly

Měli jste při vašem posledním běhu myšlenku ve smyslu „kdy už bude konec?“. Zkuste intervalový trénink, protože nebudete muset běžet tak dlouho, abyste dosáhli stejného výsledku. Pokud běžíte venku ve městě, můžete si dávat intervaly mezi sloupy veřejného osvětlení.

Od první k druhé lampě rychle, od druhé k třetí volně a tak dál. Pokud běžíte v lese nebo zvlněném terénu, zkuste i v kopci držet stejné tempo jako na rovině. Pochopitelně vás to bude stát mnohem více úsilí.

Těchto šest tipů vám může pomoci užít si běhání a nevnímat tuto fyzickou aktivitu jako nutné mučení. Tkaničky vám však nikdo nezaváže, odhodlat se, je pouze na vás.