Tradiční brněnský závod odstartoval v parku Lužánky již po sedmdesáté. Tuto běžeckou akci v Brně začal pořádat místní Sokol po 2. světové válce. Poprvé se konala roku 1946 a je to tedy druhý nejstarší závod na Moravě. Za ta léta se stal nejúspěšnějším Jaroslav Kocourek s pěti vítězstvími. Hodně zajímavostí a momentů z celé historie běhu si mohli účastníci prohlédnout na výstavě, která probíhá od 2. do 28. března v Galerii SVČ Lužánky a je zdarma.

Většina běžců volí Lužánky jako první velký závod sezóny a testují zde formu ze zimního tréninkového období. Na letošním ročníku se počet přihlášených zvýšil, a tak organizátoři hlavní běhy rozdělili. Tím protáhli program závodu, takže se bylo na co těšit celý den.

Program začal ráno závody handicapovaných, poté následoval dopolední blok závodů mládeže a odpoledne přišli na řadu dospělí. Počasí pořadatelům už více let přeje a letošní ročník nebyl výjimkou, to umožnilo závodníkům udělat letošní premiéru i svým šortkám.

Závod žen dostal přednost, jeho délka čítala 6,4 km a pro závodnice to znamenalo čtyřikrát oběhnout Lužánky. Podle předpokládaného času byl závod rozdělen na dvě kategorie, kde hranicí bylo 35 minut.

V prvním běhu se sešly tyto favoritky, z Maďarska dorazila Zita Kácser, ze Slovenska Ľubomíra Maníková, z tuzemska pak nastoupily Eva Filipová, Martina Uvizlová a Šárka Macháčková.

Po startu komentátoři spekulovali o překování traťového rekordu a už na začátku druhého kola měla Maďarka na rekord náskok. Její vysoké tempo ještě držela Maníková, později však nasazené tempo neudržela. Za nimi se odehrával souboj o třetí místo mezi Macháčkovou a Filipovou, ze kterého vyšla lépe Filipová. Zita Kácser nakonec překonala rekord závodu o jednu vteřinu, má nyní hodnotu 22:02.

Absolutní pořadí žen: 1. Kácser – Maďarsko (22:02), 2. Maníková – Slovensko (22:11), 3. Filipová – TJ Šumperk (23:46).

Muže čekalo pět okruhů, takže 8 km. Tyto kategorie byli také rozděleny na dva běhy i se stejnou časovou hranicí. Startovalo se trochu se zpožděním, ale za sobotního příznivého počasí to nikomu moc nevadilo. Po rekordu na ženské trati se i u mužů hned od začátku řešil útok na rekord. Organizátoři přilákali na startovní čáru velmi zajímavá jména.

Až z Keni dorazili Kiptum Hillary Kimaiyo a Henry Kemboi, na start se také postavil náš olympionik z Londýna Jan Kreisinger, Zsolt Koszár z Maďarska, triatlonista Filip Ospalý a domácí Daniel Orálek.

Keňani šli od startu do čela, a hned v prvním kole plnili plán zbourat traťový rekord. Mladší z dvojice Kimaiyo se už v druhém kole odpoutal od svého krajana a doběhl si pro vítězství v rekordním čase 22:36, Kemboi doběhl se ztrátou 36 vteřin. Na Honzu Kreisingera v poslednim kole ještě dotahoval ztrátu Koszár, ale marně.

Absolutní pořadí mužů: 1. Kimaiyo – Keňa (22:36), 2. Kemboi – Keňa (23:12), 3. Kreisinger – Adidas Boost Team (23:36).

Závodu se účastnilo 1111 běžců, a to je velmi pěkné číslo k 70. jubileu závodu. V Lužánkách se po roce opět přepisovaly rekordy, takže letošní ročník byl úspěchem nejen běžců, ale i organizátorů.

Výsledky – muži absolutní pořadí

Výsledky – ženy absolutní pořadí

Foto 777× – pretty-alice.rajce.id­nes.cz