Na letošní běžeckou sezónu jsem se těšil z mnoha důvodů. Jedním z nich byla i běžecká bota Adidas Supernova Glide Boost 7, protože mě minulý rok zaujal předchozí model Glide 6, ve kterém jsem absolvoval většinu objemových tréninků na tvrdém povrchu. S testem nového modelu vás seznámím právě teď. V testovaných botách jsem naběhal 300 km při mé hmotnosti 71 kg.

Obecné informace

  • Velikost testované boty: UK 9,5, váha: 325g
  • Drop od paty ke špičce: 73 mm Odpružení mezipodešve: Boost™ Zpevnění střední části: TORSION® SYSTÉM Gumová podevšev: Continental™ Podpora miCoach®: Ano
  • Došlap: Neutrální

Glide 6 vs. Glide 7

Nové adidasky ve srovnání s předchozím modelem na mě působí mohutnějším dojmem, ale jsou lehčí, pohodlnější a rychlejší. Rozdíl vidím v nártní části, kde je novější model vzdušnější. Na Glide 6 mi nejvíce vadila obyčejná, tenká vložka, ve které jsem měl po 1150 km prošlapanou díru v přední části chodidla.

Koupil jsem si novou vložku, nyní v nich mám naběháno 1725 km. Zhruba po 1500 km jsem začal cítit, že zázračný materiál Boost™ přestává mít své vlastnosti a bota začíná být tvrdší. Vložka v nových Glide 7 je tlustší, pružnější a po testovacích kilometrech vypadá stále nově.

Na asfaltu jako ryba ve vodě

Po prvních kilometrech jsem věděl, že běžím v nejlepších objemových botách, které jsem na noze měl. Člověk si ani neuvědomuje, že běží po asfaltu.

Mezipodevše Boost™ dokonale tlumí. Byl jsem až překvapený, jak se mi lehce a ladně běželo. Nakonec jsem napoprvé v botách urazil 23 km a chodidla mě vůbec z nových bot nebolela. Boty bezvadně odvalují od střední části směrem dopředu ke špičce, proto se v nich velmi přirozeně běží přes špičku.

Trénuji ještě v Adidas Energy 2 ESM, ale takovým suverénním dojmem na asfaltu jako Glide 7 na mě nepůsobí. Na asfaltu jsem odběhal 85% testovacích kilometrů a 15% na lesních zpevněných cestách, kde byla bota pomocí TORSION® systému stabilní.

V testovaných botách jsem si vyzkoušel také intervalové tréninky. Při tempu do 3:30km/min bota působí velice stabilně, při rychlejším tempu už bych raději ocenil tvrdší tempové boty jako například modely Adios nebo Boston.

Na gumové podešvi Continental™ po testovacích kilometrech jde vidět minimální opotřebení.

Verdikt

Adidas Supernova Glide Boost 7 bych doporučil všem, kteří chtějí běhat po tvrdších podkladech delší vzdálenosti. Určitě každý ocení jejich pohodlí. Boty se dají také použít k intervalovému tréninku. Pro mě jsou jasnou volbou mezi objemovými botami. Jedinou nevýhodu bych viděl ve vysoké ceně.