Po loňských peripetiích, kdy byla trasa Ostravského maratonu šitá horkou jehlou, si letos dali organizátoři opravdu záležet. Kudy maraton a další přidružené závody povedou, to byla priorita číslo jedna.

„Postavit v Ostravě trať nebylo vůbec jednoduché. Chtěli jsme představit bezpečnou, rychlou a zároveň atraktivní trať, která letos i do budoucna přiláká tisíce běžců. Zároveň jsme hledali kompromisní řešení, abychom dopravně Ostravu úplně neochromili. Myslím, že výsledek stojí za to. Nebo lépe stojí za proběhnutí. Běžce čeká okruh o délce půlmaratonu (maratonci už nebudou muset kroužit 4 kola), na němž proběhnou okolo hlavních dominant Ostravy. Trať je vedena po převážně asfaltových širokých vozovkách s minimem převýšení. Stejně kvalitní je i okruh 5 km, na kterém se poběží kratší trasy a štafety. Věřím, že na Ostravském maratonu budou padat osobáky běžců na všech distancích,“ popisuje nová ředitelka závodu Eva Horčičková.

Kudy běžci poběží

Start všech závodů, od 5 km až po maraton, bude u Trojhalí, které je 1.dominatou závodu.

Druhým důležitým bodem na trati je Masarykovo náměstí, kterým běžci proběhnou na Sokolskou třídu.

Ta je dovede k třetímu bodu, a tím je Nová radnice.

Později se běžci dostanou na světelnou křižovatku, kde odbočí na ulici Muglinovskou a dále pak ulici Bohumínskou, která je přivede ke čtvrtému dominantnímu bodu, kterým je nákupní centrum Nová Karolina.

Tímto bodem proběhnou a po ulici 28.října se dostanou na Náměstí republiky, kde odbočí doleva. Místecká ulice je zavede do oblasti Dolních Vítkovic, které jsou 5.dominantou maratonu. Tam „udělají“ smyčku, poté pokračují až k autosalónu Heller, proběhnou kolem pivovaru Ostravar až na mosty​ ulice Českobratrské. Poté běží kolem Nordica Ostrava zpět kolem Stodolní do prostoru startu a cíle. Pak je čeká ještě jeden stejný okruh. Půlmaratonci absolvují pouze jeden okruh.

Dominantní body – resumé​:

  1. Trojhalí
  2. Masarykovo náměstí
  3. Nová radnice
  4. Nová Karolina
  5. Dolní Vítkovice

„Pro závodníky, kteří se sjedou z celé republiky, to bude netradiční zážitek. Kolem vysokých pecí většina z nich jistě nikdy neběžela,“ dodává Eva Horčičková.