Zima jak v Rusku. Námraza na trávě i na polích. Tak to po ránu vypadalo všude cestou na závody. Jenže pak přece jen vysvitlo sluníčko, trošku prohřálo vzduch a zalilo široké okolí Kroměříže, takže přece jen počasí pořadatelům celkem vyšlo. Až na nepříjemný větřík, který si pobroukával na hrázi kolem řeky Moravy a brzdil běžce na cestě zpět v obou okruzích zdejšího půlmaratónu.

Veteráni ukázali mladým, zač je toho loket

Bohužel je to tak. Mladí vytrvalci prostě nejsou nebo se do Kroměříže nedostavili. V absolutním pořadí až do sedmého místa figurují v půlmaratónu veteráni. Teprve pak se sporadicky sem tam ve výsledkové listině objevil někdo z mladších mužů.

Vítěz hlavního závodu Josef Sedláček /AK Kroměříž – 1:17:01/ vyrazil ihned po startu dopředu a nikomu nedal šanci byť se k němu jen přiblížit. Má před pražským maratónem slušnou formu.

Za ním se také osamoceně držel Vít Ryška /VSK Univerzita Brno – 1:18:00/ a hlídal si v poklidu druhé místo.

Třetí pak doběhl Jakub Hoff /AC Moravská Slávia Brno – 1:18:32/, který se na závodech objevuje opravdu jen velmi zřídka.

Na trati čtvrtmaratónu zvítězil Miroslav Kolařík /Slečinky Napajedla – 39:30/.

Ženám vládla bikerka

Martina Novotná /UD SUD Rusava Bike team – 1:36:20/ je svým sportovním zaměřením spíš bikerka než běžkyně, ale občas se na běžeckých závodech objeví. A pokaždé jí to jde výborně. V Kroměříži bezpečně vyhrála. Druhé místo obsadila domácí Veronika Brázdová /1:40:15/ a kousek za ní pak třetí doběhla Jana Matějíková /TJ Liga 100 Olomouc – 1:40:44/.

Čtvrtmaratón bezpečně ovládla Hana Müllerová /AK Drnovice – 48:36/, přestože měla hned na startu hodně nepříjemný pád, pro kterou to byl poslední test pře maratónem v Paříži, na němž startuje příští týden.

Kroměříž přestává být bílým místem na běžecké mapě

Není to tak dávno, co se v Kroměříži vyjma tradičního Chřibského maratónu nikde nic nepořádalo. Silniční, či jiné běžecké závody ve zdejším městě a okolí byly tabu a běžci z těchto míst museli zajíždět jinam.

Už to ale není pravda, protože Rudá hvězda Kroměříž převzala iniciativu a pořádá hned dvě běžecké sportovní akce. Na podzim je to Čertovský běh a teď na jaře půlmaratón, který se letos konal již po třetí. A že se jim to daří, to potvrdilo téměř 150 vytrvalců na startu. A velmi spokojených nutno dodat.

Do toho všeho sportovního vyžití jsou zde i triatlony, a to samé platí i o nedalekém Hulíně, takž se dá již i v Kroměříži a jeho okolí perfektně běžecky i sportovně vyřádit.

Pořadatelé z Rudé hvězdy prostě dělají dobrou práci a za to je třeba je pořádně pochválit.

Nejlepší chtěli běžet lépe

Tak nějak to viděli alespoň první dva muži. „Myslel jsem, že to dnes půjdu rychleji,“ trochu nespokojeně konstatoval Pepa Sedláček.

„Jenže jsem běžel sám, do toho pak ten vítr na hrázi, tak to prostě nešlo. Nic mě k tomu ani nevyhecovalo. Byl to sice svižný, ale jen tréninkový závod,“ dodal pak na konec hodnocení svého výkonu.

„Taky jsem chtěl jít na úrovni svého času z Prahy,“ řekl mi potom i Vít Ryška, „jenže jsem šel sám a foukalo to docela slušně, tak to líp nešlo, ale jsem s časem spokojený.

„Já moc nezávodím,“ přiznal se mi Jakub Hoff. „Naposledy jsem běžel na podzim v Hradci. Tak jsem si přijel do Kroměříže po delší době zkusit, jak mi to půjde a bylo to rychlejší, než jsem původně plánoval.“

„Já si občas zajedu zaběhnout nějaký závod,“ usmívala se Martina Novotná, „ale na běh se specializovat nebudu. Jezdím na kole, biku, občas si taky zkusím triatlon. Mám prostě ráda víc sportovní všestrannost než jen samotný běh.“

„Do patnáctého kilometru to šlo,“ kroutila hlavou Veronika Brázdová, „jenže pak jsem si připadala jako by přede mnou byla zeď a do cíle jsem se dostala už jen silou vůle.“

„Původně jsme plánovali výklus po pěti minutách,“ odvětila mi s úsměvem na otázku, jak se cítí po včerejším závodě v Olomouci Jan Matějíková, „jenže jsem po točce zjistila, zjistila, že jsem třetí, tak jsem se už potom snažila jít přece jen o trochu rychlejší tempo, abych tu bednu udržela.“

Co víc dodat. Pohodová a kamarádská atmosféra, jako ostatně v Kroměříži vždycky, všechno klapalo a dokonce se i to počasí trochu umoudřilo. Prostě dnes bylo v Kromclu dobře.

Výsledky – půlmaraton

Výsledky – čtvrtmaraton