Po mrazivém týdnu se počasí přeci jen umoudřilo a Velikonoční půlmaraton Prostějovem mohl přivítat běžce i sluníčkem. Na třetím ročníku, pořádaném místním Maratonským klubem Prostějov, se letos sešel rekordní počet běžců. Na start hlavní trati, dětských běhů a nově i klasické desítky se letos postavilo celkem 293 běžců. Přestože místní běhy nejsou součástí žádné velké ceny ani jiného seriálu závodů, konečné časy ukázaly poměrně kvalitní výkony.

„Snažíme se udržet naše akce v duchu RUN FREE a jsme moc rádi, že si letos přijelo zaběhat tolik lidí, přestože první část týdne byla velmi mrazivá a v okolí je celá řada kvalitních závodů. Tradičně si na svých tratích zaběhalo i téměř 60 dětí a to i přesto, že v době dětských závodů byla teplota jenom těsně nad nulou,” řekla hlavní pořadatelka závodu Andrea Plachá.

Obhájit svoje loňská prvenství na půlmaratonské trati přijeli i Ondra Horák s Marií Delingerovou, pro které jsou závody v Prostějově srdcová záležitost. Mezi muži začalo být hned od začátku zřejmé, že v letošní roce je favoritem číslo jedna František Mahovský, který už po prvních kolometrech začal nabírat náskok, který udržel až do cíle. Nakonec zvítězil v rekordním čase 1:11:50. Pro druhé místo si doběhl časem 1:14:24 Jiří Petr a za ním na třetím místě Ondra Horák (1:16:35). Mezi ženami nakonec zvítězila Lenka Smutná Polachová s časem 1:32:20, těsně před Marií Delingerovou (1:32:28) a Alenou Kriklovou (1:33:52).

Na desítce zvítězil prostějovský Martin Tomica (37:16) a mezi ženami pak Michaela Bašná (43:48).

Martin Plachý