V sobotu 18. dubna v 11 hodin odstartuje na náměstí Svobody Brněnský půlmaraton a Brněnská desítka. Běžecký závod se startem a cílem v centru města nabídne jedinečnou šanci proběhnout se místy, kudy to jindy jde jen velmi stěží.

Závod, v rámci něhož zavítají běžci kromě historického centra také do cyklistického velodromu a Výstaviště, se uskuteční v Brně již potřetí a letos s rekordní účastí. Předem se zaregistrovalo na 2400 běžců. Ti, kteří tak ještě neučinili, budou moci přijít v sobotu od 8 do 10 hodin do zázemí závodu v ZŠ Rašínova a přihlásit se ještě na místě. Všechny účastníky i stovky diváků podél trati čeká nejen sportovní zážitek, ale také bohatý doprovodný program.

Do rytmu zahrají dvě kapely, bubeníci a DJ podél trati. Přímo na náměstí Svobody nebude chybět zajímavá nabídka partnerů závodů i občerstvení. Děti se můžou těšit na skákací hrad, malování na obličej, hry, soutěže i kouzelníka a ještě před startem hlavního závodu si mohou zkusit zaběhnout kratší tratě – minidesítku a minipůlmaraton.

V 11 hodin odstartuje celé pole běžců do závodu společně. Zdolávat bude dva okruhy městem s celkovou délkou 21 097,5 metrů, certifikovanou dle norem IAAF/IAMS, nebo poloviční distanci v rámci Brněnské desítku. Kromě jednotlivců poběží i týmy nebo štafety.

Dosavadní nejlepší čas drží keňský závodník Elisha Kiprotich Sawe, který trať půlmaratonu uběhl loni v čase 1:09:31. . „Očekáváme, že se Keňští běžci objeví na startu i letos, naopak z domácích závodníků máme již potvrzenou účast ultramaratonce Daniela Orálka nebo nejlepšího Čecha na ironmanských tratích Petra Vabrouška,“ uvedl za organizátory Aleš Čtvrtníček.