Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes jsme se sešli, abychom přednesli závěry našeho náročného mnohaletého terénního výzkumu mapujícího běžeckou moudrost obsaženou (nejen) v lidových písních.

Při pátrání po utajených klenotech jsme prošoupali nejedny kecky a prodírání se neprostupnými hvozdy našich hor padl za oběť mnohý funkční oděv. Výsledek však stojí za to. Věřte, že minimálně některé písně už ani pro vás nebudou nikdy stejné.

Začněme něčím jasným a snadno srozumitelným:

1. V nohách mám už tisíc mil, stopy déšť a vítr smyl a můj kůň i já jsme cestou znaveni… zpívá ve známé písni Waldemar Matuška. Zde je evidentně odkazováno k ultramaratonskému běhu, pravděpodobně ve Spojených státech, kdy je na dlouhých distancích běžný v druhé polovině trati doprovod pacera, zde označovaného jako „kůň“. Kůň a já máme v nohách tisíc mil = jsme v cíli stomílového závodu a jsme notně prošití, protože sto šedesát kilometrů je sto šedesát kilometrů.

2. Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru, ježek za ní utíká, že jí pytel rozpíchá… V lidové písni se s postupem času objevily hrubé gramatické chyby, kdy původní příjmení soupeřících závodníků Lišky a Ježka, začalo být mylně zaměňováno za zoologická označení. Píseň se v době svého vzniku snažila upozornit na neférové jednání J. Ježka, povzbuzovaného příbuznými (běž Ježečku běž za ní(m!), dones nám to „koření“), kteří se snažili závodníka přimět, aby se pokusil zákeřným jednáním porušujícím pravidla fair play zvítězit v oblastním přespolním běhu.

3. Pekla vdolky z bílé mouky, sypala je perníkem, házela je Jeníčkovi otevřeným okýnkem… patří mezi výjimečné záznamy práce dobrovolníků na občerstvovací stanici. Poskytuje unikátní pohled do stravovacích návyků našich běžeckých předků. Rychlé cukry, kynuté těsto, na to se dříve běhalo!

4. Tri dni ma naháňali, aj tak ma nedostali… explicitní popěvek vyjadřující nadšení vítěze ultramaratonu.

5. Koulelo se jablíčko, koulelo se z vršku, zapomnělo šlajfovat, rozbilo si držku… lidový popěvek zachycující nepříjemnou situaci, kdy korpulentnější závodník zapomene, že po náročném výstupu stehenní svaly nedisponují dostatečnými rezervami a jemuž v následném napáleném seběhu kvadricepsy nevyhnutelně vypoví službu.

6. Měsíček svítí já musím jíti… Měsíček zašel já tam nedošel, já jsem zabloudil… lamentace DNF závodníka, kterýžto vybavený bídným orientačním smyslem, nekvalitní čelovkou případně zapomenuvší náhradní baterie nedokázal absolvovat noční část závodu.

7. Kdybys tak náhodou měl pocit že jsi sám, tou cestou mechovou přijď rovnou k nám, vždyť spoustu přátel máš… výzva pro všechny běhající jedince se sklony k depresím, aby se připojili do startovního koridoru masového závodu, a zahnali tak pocit osamění a vykořeněnosti a nahradili jej univerzálním dojmem sounáležitosti panujícím v běžeckém startovním poli.

8. Běžela ovečka hore do kopečka a za ňou beránek… I v tomto případě došlo vlivem času k zoologickému generalizování. Díky precizním kronikám z Horní Dolní pod Smrkem se nám podařilo zjistit, že píseň původně oslavovala těsné vítězství Anny Novotné (pro bujnou kštici řečené Ovečky) nad postavou drobným Karlem Beranem v běhu do vrchu.

9. Utíkej, Káčo, utíkej… univerzální povzbuzovací formule během závodů, případně směřovaná trénující běžkyni.

10. Nezacházej slunce, nezacházej ještě, já mám potěšení na dalekej cestě, já mám potěšení mezi hory doly… žalozpěv manžela/partnera závodící ultramaratonkyně před nadcházející první či dokonce druhou nocí v horách; muž netuší, kde přesně a především v jakém stavu se jeho družka nachází, zda se jí neporouchala čelovka, neztratila náhradní baterie, nebo ji nesežrala divá zvěř.

11. Tou cestou, tím směrem prý bych se dávno měl dát, když sněží jde to stěží… jestli se blížím k cíli, kolik zbývá síly, kam zvou, svodidla, co potmě mi lžou… kapela Kryštof zde evidentně popisuje útrapy, jež zažívá ultratrailový závodník, kterému, jak se tak říká, odchází hlava a kromě ní jej zlobí také počasí a dezorientace v důsledku hypotermie a dehydratace. Oblíbenost písně svědčí o vzestupu popularity tohoto běžeckého odvětví.

Pokud znáte další písně, které stoprocentně odkazují na běh a závody, v následující diskusi bude dostatečný prostor pro jejich přednesení. Děkujeme za pozornost!

Dodatek: Ráda bych jménem celého jednočlenného týmu poděkovala za námět k této zásadní studii „Staříkovi z Vysočiny“, kterýžto vylezl z okna a utekl. O tom, že ho zatím nechytili a běhá dodnes, si můžete přečíst na www.12honzade.blogspot.cz.