Dnešní Mistrovství ČR v půlmaratonu, které se konalo tradičně v Pardubicích, znamenalo třetí titul pro Vítka Pavlištu (1:05:58) a šestý pro Ivanu Sekyrovou (1:18:37). Na trať se kromě české elity vydali stovky dalších běžců.

Mnoho závodníků dalo přednost přípravě na mistrovský maraton, na startu chyběl obhájce titulu Jan Kreisinger, loni druhý Petr Pechek i nejlepší Čech na nedávném půlmaratonu v Praze Jiří Homoláč.

Hlavním favoritem byl Vítek Pavlišta, který však počítá i se startem v Praze za dva týdny. „Úplně jsem se tady nevydal a myslím, že to v Praze bude dobré,“ ujistil své příznivce po závodě staronový mistr republiky (AC Slovan Liberec). Od začátku se držel s jedním z Keňanů a nijak mu nevadilo, že se jim vzdalovala vedoucí dvojice afrických běžců. Domácí titul získal s obrovským náskokem.

V prvním kole se na druhém místě držel Lukáš Kourek (1:10:50), ale nevydržel ve vysokém tempu a v rámci MČR nakonec doběhl na jedenáctém místě. Druhé místo obsadil Ondřej Fejfar (1:07:13), který na závod přilétl ze Švédska, kde právě studuje. „Vsadil jsem vše na tuto kartu, doufal jsem v osobák a nakonec tam o půl minuty padl. A ta medaile, to je bonus,“ řekl Ondra po vyhlašování. „Běželo se mi celou dobu výborně,“ dodal běžec, který v kolonce klub uvádí AK Kroměříž.

Třetím místem překvapil Lukáš Olejníček z VSK Univerzity Brno(1:07:34). I když, jak koho… „Kluky jsem nepřekvapil, ti se mnou asi počítali, vy moc ne, když jste mě nezařadili do první stovky, Snad se mnou budete počítat do dalších let,“ usmíval se „Luki“ na pozávodní tiskové konferenci. Jan Rýdlo mu však opanoval, že VIP čísla má jen první dvacítka. Pro Lukáše je to první ´placka´ z mistrovského půlmaratonu a rovněž si zlepšil OR.

Desátá medaile Ivany Sekyrové

Také mezi ženami chyběly špičkové vytrvalkyně Petra Pastorová, Petra Kamínková, Šárka Macháčková nebo Anežka Drahotová. Ivana Sekyrová tak měla cestu k zlatu usnadněnou a získala ho způsobem start-cíl. „Dneska to bylo v závěru trošičku podobné Praze. Kolem patnáctého, šestnáctého kilometru jsem měla krizi, skupinka mi utekla a pak jsem bojovala sama. když se ke mně pak přidal kolega, doběhla jsem spíše setrvačností,“ řekla vítězka po závodě a dodala, že ač chtěla spíše tempo stupňovat, je naprosto spokojená. Získala jubilejní desátou medaili z mistrovského půlmaratonu.

Marta Fenclová vůbec na souboj o titul nemyslela, závod dokonce rozbíhala v hloubi pole. Dle vlastních slov byla trochu nastydlá, nicméně po skvělém výkonu na nedávném závodě v Golčově Jeníkově zaběhla skvěle i dnes.

Výraznou změnou bylo oddělení mistrovského závodu od Pardubického vinařského půlmaratonu, někteří závodníci pak při vyhlašování výsledků neskrývali rozladění. Změnou byl také pouze dvouokruhový závod, do loňska se běželo na třech kratších okruzích. Běžci si tuto změnu naopak vesměs chválili, jen je občas trochu potrápil protivítr. Naštěstí byl hlavně v místech, kde se běželo trochu z kopce a do kopce pak následně běžcům pomáhal. K skvělým časům pomohlo také ideální běžecké počasí, tedy 10 °C a polojasno.

Pardubice si nyní od „běžeckého šílenství“ odpočinou, ale ne nadlouho, již za deset dní se zde totiž běží populární Pardubická 9, která bude další zastávkou letošního Mizuno Running Cupu.

Výsledky MČR

Výsledky Pardubického vinařského půlmaratonu 2015

Další víkendové závody:

Brněnský půlmaraton ovládli Kučera a Vnenčáková

RunTour: V Českých Budějovicích zvítězili Kreisingr a Sekanová

Na Velké Moravě si nejlépe poradili s větrem Kučera a Pospíšilová