Větrné počasí se postaralo o kulisu třetího ročníku Brněnského půlmaratonu, který v sobotu 18. dubna odstartoval z náměstí Svobody. Do širšího centra jihomoravské metropole se i tak vydalo 2260 běžců a běžkyň. „Rok od roku rosteme, ale počasí si dnes vybralo svou daň a zůstaly nám desítky nevyzvednutých startovních čísel. Vítr navíc na některých místech komplikoval situaci na trati, i tak jsem ale s průběhem závodu velmi spokojený a rád, že zvítězili domácí běžci,“ řekl za organizátory ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

V Brně zůstala trofej pro nejrychlejšího muže půlmaratonské trati. V čase 1:10:18 si pro ni doběhl Martin Kučera hájící barvy VSK Univerzita Brno. „Je to pro mě první závod v sezoně a od začátku mi bylo jasné, že se dnes kvůli větru nedá běžet na nějaký dobrý čas. Na čele jsme se od začátku střídali s Danem Orálkem, kterému jsem poodběhl na konci prvního kola, a pak už dokončil závod sám,“ řekl v cíli vítěz, který při neúčasti keňských běžců zaostal za loňským rekordním časem Kiprotiche Saweho jen o 47 vteřin. Druhý Orálek na něj v cíli ztrácel rovnou minutu, třetí Jiří Čípa ještě o 15 vteřin více.

„Bohužel se rozhodlo na devátém kilometru, kde mi trochu došla šťáva. Pak už jsem chtěl jen doběhnout. Cítil jsem ale únavu z minulého týdne, kdy jsem běžel 50km závod a o velikonocích 120 km v Holandsku. Na akci, kterou mám kousek od místa, kde bydlím, jsem ale nechtěl chybět,“ řekl v cíli druhý ultramaratonec Daniel Orálek.

I v ženské kategorii zvládla 21 km distanci nejrychleji závodnice brněnského oddílu, za Moravskou Slavii startující Soňa Vnenčáková. Brněnskou desítku zase ovládl Patrik Sochor, a to časem 37 minut rovných. A do čtveřice domácích vítězů hlavních kategorií získala pohár na 10km trati i Alice Prokešová z AK Olymp Brno.

Hlavní masa běžců však byla z řad rekreačních sportovců. Své zastoupení mělo čtyřicet zemí světa, převážně však startovali hobíci z regionu, a to jak v kategorii jednotlivců, tak týmů a štafet. „Náš závod je regionální záležitostí, jako vesměs všechny půlmaratony. Za ty tři roky jsme se stabilizovali organizací i počtem účastníků, na kterém je vidět, že lidé jsou nám věrní a do Brna je to na naše závody táhne,“ dodal Čtvrtníček.

Hlavnímu závodu předcházel ještě Brněnský mini půlmaraton a Brněnská mini desítka, kterých se zúčastnilo osmdesát dětí. Podél trati také nechyběly stovky diváků, kteří přišli do centra Brna podpořit své favority. Do rytmu běžcům hrály i kapely a bubeníci podél trati. Atmosféru závodu si tak i přes rapidní ochlazení a větrné počasí užily v centru Brna tisíce lidí. Oficiální výsledky všech kategorií jsou zveřejněny na webu www.pulmaratonbrno.cz.

Tisková zpráva

Další víkendové závody:

MČR v půlmaratonu: Pavlišta a Sekyrová neměli konkurenci

RunTour: V Českých Budějovicích zvítězili Kreisingr a Sekanová

Na Velké Moravě si nejlépe poradili s větrem Kučera a Pospíšilová