Navzdory parakotoulu po uklouznutí v seběhu vyhrál Jan Flašar pátý Kros Skalka, druhý díl nového Pražského běžeckého poháru. V cíli mu pak chyběla vteřina na loňský traťový rekord. „Vážně? To bych asi přidal, protože tím pádem jsem zase tolik neztratil,“ usmál se.

Na lesním palouku pod Strahovem se v nádherném jarním dopoledni usmívali spokojeně skoro všichni. I když před tím na trati pěkně trpěli. „Slyšel jsem, že je drsná, ale až takhle? To mě překvapilo,“ hlásili mnozí nováčci. „Ještě, že jsem si ji nebyla proběhnout před závodem,“ otřásla se jedna ze statečných dam.

Dvoukilometrový okruh v zajímavém biotopu mezi Strahovem, Motolem a Kotlářkou nedovolil chvíli držet rytmus, natož odpočívat. Už náběh ze startovního roštu byl zvlněný, rovinku po lesní pěšině ozdobily dvě umělé překážky z klád. Pak prudký sešup mezi stromy, okamžité mírné stoupání až k travnaté stěně před apartmánovými domy. Táhlý seběh a nejtěžší část, stopadesátimetrové šplhání po čtyřech lesním svahem. Jen tak tak popadnout dech a znovu do kopce, na první skalku. Další sešup, tentokrát po trávě a znovu vzhůru na druhou skalku. Až odtud se dalo běžet „normálně“ asi 300 metrů do cíle. O zatáčkách včetně vraceček se nezmiňuju… To vše, prosím, třikrát.

Vítěz Flašar to zvládl v čase 24:39. „Věděl jsem, že atletům uteču z kopce. Oni se to prostě bojí pustit, my jsme zvyklí,“ řekl hlavní profesí 29letý orientační běžec Pragovky, který nabíhá terény hlavně v Krčském lese, ale i v Karlíně, kde bydlí.

Na vedlejšák zůstává stále atletem českobudějovických Čtyř dvorů, odkud vzešel i Jan Kreisinger. „Ale už jsme se tam nepotkali. Já teď dělám spíš třetího vzadu dvěma mistrům světa u nás na orienťáku,“ dodal muž, který loni zvládl odběhat 2 300 kilometrů. Což není tak úplně zásadní číslo, protože přece jen terénní kilometry vypadají jinak než silniční – i když měří stejně. Což potvrdil i Kros na Skalce.

Mezi ženami vyhrála Hana Rippelová – absolutně 34. za 33:14. „Taktika? Žádná. Jen jsem běžela, co to šlo, ty výběhy byly hodně těžké. Ale bylo to super, závod i organizace,“ radovala se 32letá mamina jednoročního potomka, která běhá jen pro radost, pětkrát týdně po šesti sedmi kilometrech. A z toho si odběhne pražský půlmaraton i maraton. „Bydlíme odtud kousek na Břevnově. Ani jsme nevěděla, jaký zajímavý terén tady najdeme. Byl to příjemný trénink.“

Atmosféra v zázemí vládla opravdu pohodová. Oproti loňsku se zúčastnilo téměř dvakrát tolik běžců, malých i velkých – včetně třeba bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy (druhý v padesátnících), nebo nynějšího místostarosty Prahy 5 Pavla Richtra (14. celkově, třetí čtyřicátník), nedávného havajského Ironmana.

Lucie Osobová, vícebojařka USK, tady poprvé na delším běhu porazila manžela Michala, atletického experta deníku Právo. Že by se následně změnil poměr sil i doma kupříkladu při mytí nádobí? Aspoň na čas, do příštího souboje? „Ne, ne, on ho myje už teď,“ smála se hrdá běžkyně.

Vedle borců na tratích (dětských, 3 km hobby i 6 km sport) jich pak stačilo vždycky hodně fandit podél těm ostatním. K tomu atrakce pro děti včetně hasičského vozu, tombola s výhrami.

A vidina plazmové televize pro vítěze letošní HT tour, do níž vedle tohoto krosu patří i lidové triatlony na Hostivaři, v Dolních Počernicích a tradiční Houmrův triatlon v Jiříkově v režii stejného týmu. „Jsme rádi, že se u nás lidem líbilo a že přijdou příště zase. Zařazení do Pražského běžeckého poháru nám určitě pomohlo,“ potvrdil spokojený šéf Vladislav Dykast. Zisk ze závodu šel na podporu handicapovaného plavce Tomáše Hlavinky, který se touží dostat do paralympijské­ho Ria.

Třetím dílem pokračuje Pražský běžecký pohár 27. 6. Citytrailem na 11 km ze seriálu STRC na Petříně.

Výsledky

Pražský běžecký pohár – průběžné pořadí po 2.závodě

Další víkendové závody:

MČR v půlmaratonu: Pavlišta a Sekyrová neměli konkurenci

Brněnský půlmaraton ovládli Kučera a Vnenčáková

RunTour: V Českých Budějovicích zvítězili Kreisingr a Sekanová

Na Velké Moravě si nejlépe poradili s větrem Kučera a Pospíšilová