Elijah Kiprono Kemboi z Keni se dnes stal celkovým vítězem 88. ročníku Mezinárodního maratonu míru v Košicích, do cíle doběhl za 2:11:15 h.

Podle mezičasů na pětadvacátém kilometru to ještě vypadalo, že bude překonán rekord závodu, ale povětrnostní podmínky to vítězi nedovolily.

Za nejlepším časem svého krajana Gilberta Chepkowonyho z loňského roku zaostal o více než dvě minuty.

Na druhém místě doběhl do cíle Ebisa Merga Ejigu z Etiope a na třetím jeho krajan Gebo Burka Gameda.

Vítěz Kemboi za vítězství obdržel finanční odměnu 9 000 EUR.

„Byl to můj celkově čtvrtý maraton v životě a druhé vítězství. Dosáhl jsem stejného času, jako při mém triumfu v Antverpách. Obou prvenství si nesmírně vážím, rozdíl byl jen v tom, že dnes v Košicích bylo velké teplo, zatímco v Antverpách pršelo,“ řekl novinářům v cíli Kemboi.

Mezi slovenskými muži se nejvíc prosadil Imrich Magyar z AC Nové Zámky. V celkovém pořadí doběhl na osmém místě za 2:39:42 h.

Jeden z favoritů slovenského šampionátu Imrich Pástor tentokrát nedoběhl a stříbro v mistrovství Slovenské republiky si nakonec z Košic odváží Peter Tichý, který zároveň zvítězil i ve své kategorii nad 40 let.

Mezi ženami triumfovala Maryna Damancevičová z Běloruska, která finišovala za 2:33:53 h.

Ani letošní vítězce se nepodařilo překonat traťový rekord Ukrajinky Oleny Burkovské z roku 2009 – 2:30:50 h. Vítězná Damancevičová získala za vítězství 6 000 eur.

Druhá doběhla Halima Hassen Beriso (2:35:47) a třetí Kedir Seada Adilo (2:36:28).

Nejlepší Slovenka Katarína Berešová, která absolvovala svůj první maraton, skončila na pátém místě za 2:43:42. Za B-limitem na olympijské hry v Londýně 2012 zaostala o pouhých 42 vteřin. Berešová si v Košicích také vybojovala titul mistryně SR v maratonu.

Nejlepší z Čechů, čtyřicetiletý Michal Kovář z HiSport Teamu, obsadil v celkovém pořadí s časem 2:50:45 sedmadvacáté místo.

VÝSLEDKY V CELKOVÉM POŘADÍ

WEB POŘADATELE

FOTOGALERIE KORZAR.SME.SK