Je sobota hodina po poledni a na brdské osvěžovací centrále Vlaška se všechno chystá ke startu běžeckého závodu. Potažmo i ke startu další sezony seriálu závodů Brdman adventure, ve kterém si místní i přespolní sporťáci dávají lesní porce kilometrů v běhu, na kole či v různých zajímavých obměnách (termínovka na www.vlaska.cz).

„Zrušili jsme Pičínskou desítku a s Michalem Dudlou jsme se domluvili na spolupořádání dnešního závodu. Na Vlašce je pro to ideální prostředí,“ říká dobříšský zubař a sporťák Zbyněk Mach. V rámci závodu se uskuteční i premiéra Stomatologického běhu pro zubaře, zubní techniky či laborantky, kteří závodí v samostatné kategorii. Výtěžek půjde na konto charitativní organizace Pomocné tlapky.

Už při předstartovní rozpravě je jasné, že dnes bude pokořen účastnický rekord a počet závodníků a závodnic se nakonec vyšplhalo na číslo 225. Trasa je koncipována do dvou okruhů po čtyřech kilometrech, s minimálním převýšením, šotolinou a lesními stezkami. Šipky jsou z mouky a na křižovatkách stojí organizátoři v reflexních vestách.

Jeden z papírových favoritů na startovce Libor Dočkálek si při tréninku na kole vykloubil rameno, takže dnes absentuje. Z řady adeptů na vítězství se rozcvičuje Honza Šneberger, který si vloni střihnul Ironman na Havaji a dnes je tu se svou přítelkyní triatlonistkou Luckou Klimešovou.

„Nijak jsem na tento běh neladil, ještě včera jsem si dával tempový trénink cyklistiky. Po soustředěních na Kanárských ostrovech a Mallorce se cítím v pohodě a těším se na závod,“ usmívá se na startovní čáře.

Ve dvě hodiny pouští startovní výstřel paní Dudlové více než dvousethlavé startovní pole na zteč závodní trati. Na čele se usazuje mladičký příbramák Roman Bonk z početného týmu Team Internet PB, pronásledován stíny zkušené dvojice triatlonistů Hradecký-Šneberger.

Do druhého kilometru se snaží držet jejich tempo 3:20min/km i Pepa Rendl, který má ovšem po nedávné bouračce na kole zdravotní problémy a postupně se propadá do druhé desítky. Půl minuty za vedoucí trojicí běží další triatlonista a organizátor závodů Petr Švarc, který před týdnem zaběhl velmi kvalitní čas 1:16 na půlce v Pardubicích.

Bonkovi se ale nedaří vytvořit si dostatečný náskok a otěže přebírá Honza Šneberger, který se strojových tempem vzdaluje od ostatních a na luční cílovou rovinku přibíhá s úsměvem a komfortním náskokem v čase 14:53. Druhé místo nakonec udrží Roman Bonk, těsně před stájovým kolegou Hradeckým.

„Běželo se mi dobře a je dobře, že tam nebyl skoro žádný kopeček, což mi vyhovuje. Obě půlky jsem šel vyrovnaně a jsem rád, že jsem vyhrál,“ hodnotí svůj výkon Honza Šneberger.

V ženské části startovního pole si pro zlatou placku dobíhá manželka bronzového Hradeckého, Kateřina. O třináct vteřin za ní dobíhá Ivona Rejsková a medailové podium doplňuje Lucka Klimešová. „Dopoledne jsme měla smůlu na kole, když jsem musela měnit galusku, takže jsem ráda, že se mi to dneska v závodě povedlo,“ září sympatická běžkyně v cíli.

Do cíle dobíhají další a další závodníci a v zahradní restauraci u Dobříše a společenský rozměr akce podkresluje vůně pečeného masa a pípa točeného Bernarda. Následuje vyhlašovací ceremoniál se zajímavými cenami pro medailisty v každé kategorii. Děti mají možnost se vyřádit na trampolíně, nebo si zasportovat na hřišti.

„Dneska se to povedlo dobře a můžeme se těšit na další závody,“ shodují se oba organizátoři Michal Dudla i Zbyněk Mach.

Výsledky