Tento víkend je na Moravě opravdu nabitý závody. Už v pátek odpoledne si můžete zkusit zaběhnout pět kilometrů. Kde? Ve Frenštátě pod Radhoštěm pořádá Pavel Michna se Zdeňkem Poláchem sedmý ročník Podzimní pětky. Prezentace proběhne v Turistické chalupě na ulici Závodí, start tohoto rovinatého závodu podél řeky Lubiny je naplánován na 16:30h.

V sobotu se koná v Brně masovka Vokolo príglu. Poslední den registrace je dnes, v den závodu už máte smůlu. Velkým favoritem závodu je Jirka Homoláč a mezi ženami Petra Kamínková. Závodu se zúčastní i Alena Peterková, bývalá vynikající maratonkyně, která si nedělá velké ambice a chce běžet na pohodu. Start závodu je v 11:00h, takže vy, kteří jste se nestačili přihlásit nebo dokonce ještě ani naběháte, přijďte aspoň na čumendu a uvidíte na vlastní oči, že závodní běh je často velká sranda a show.

Máte-li raději krosy nebo se vám zdá běh Vokolo príglu příliš dlouhý, zajeďte si do Střelic. Místní základní škola zde pořádá 19. ročník Střelického krosu. Trať je dlouhá pouze 4,5 km a pro děti jsou připraveny tratě od 150 m až do 2 250 m. Bližší informace najdete zde.

V Kunštátě v blanenském okrese se na vás těší Petr Formánek, který se svými kamarády pro vás zorganizoval Kunštátskou desítku. Trasa závodu vede převážně po asfaltové silnici se zvlněným profilem. Kunštát má moc hezké náměstí Krále Jiřího, které dokonce v roce 2010 zvítězilo v soutěži o nejkrásnější náměstí v kategorii měst a obcí do 5 000 obyvatel.

Pokud to máte na jih Moravy daleko, můžete zamířit do Jeseníků. Liga stovkařů tady pořádá už 16. ročník Běhu na Praděd. Trať je dlouhá 9,6 km a převýšení činí 660 m. Pořadatelé vás budou čekat na startu na parkovišti Hvězda nad Karlovou Studánkou ve 13:00 h. Závod je součástí Českého poháru v běhu do vrchu 2011.

Hned na druhý den v neděli stejný pořadatel startuje ve Staré Vsi u Rýmařova, nedaleko hotelu Anenská Huť, 28. ročník závodu Stará Ves – Alfrédka – Stará Ves.

Pokud máte blíže do Beskyd, zúčastněte se Ondřejnické patnáctky. Je to poměrně těžký závod, kdy start je na úpatí sjezdovky. Část tratě pak vede po vrstevnici se seběhem do Beskydského rehabilitačního centra Čeladná a pak už se plazíte téměř po čtyřech na vrchol Skalky (964 m n. m.). Potom vás už čeká příjemný osmikilometrový sešup do cíle v Areálu Opálená. Pro ty, kteří budou stát na bedně, čeká však méně příjemný zážitek. Vystoupit na stupně vítězů po takovém seběhu, bude pro jejich stehna opravdu náročné :-) Pořadatelé však mají nachystány finanční odměny ve výši 41 000,– Kč plus prémie starostů, takže to bude stát zato, bolest překonat :-)

Posledním nedělním závodem na Moravě je Slovácký běh. Už po čtyřiapadesáté se sejdou jeho účastníci v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí, aby zdolali 10 km v osmi městských okruzích (1 250 m). Na veterány a ženy čeká trať poloviční. Že jde o opravdu rychlý závod, dokazuje čas loňského vítěze László Tótha – 28:34!