Super úspěšný víkend má za sebou vytrvalkyně z Dolní Doubrouče na Ústeckoorlicku Jana Matyášová. Tato sympaťačka začátkem května oslavila padesáté narozeniny a spolu se svým neběhajícím, alespoň na závodech, manželem tvoří na mnoha kláních nejen ve východních Čechách harmonický pár. O prodlouženém víkendu byla dokonce ve dvou závodech v konkurenci s o generaci mladšími závodnicemi absolutně nejlepší ženou.

40. ročník Dětřichovského memoriálu se běžel 8. května v Moravské Třebové. Závod je vzpomínkou na oběti zdejšího internačního tábora, který zde byl během druhé světové války. Silniční trať má osm kilometrů a vede od památníku obětem v Dětřichově na náměstí do Moravské Třebové, tedy většinou z kopce.

V Třebové nastoupilo dokonce 28 žen, z čehož 14 bylo v kategorii do 34 let. Ale celkově první čtyři místa patřila veteránkám nad 35 let, z nichž dokonce tři letos závodí mezi ženami nad 45 let.

Jana vyhrála v osobním rekordu za 31:46, tedy o více jak půl minutu lepší čas než vloni, což v konkurenci sedmi desítek startujících znamenalo absolutní 13. místo. Druhá proběhla cílem Alena Kriklová (36 let) z Jaroměřič za 32:49, třetí Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice za 32:57 a smolné čtvrté místo zbylo na Markétu Černou z Iscarexu za 34:02. Až za ní byla nejlepší mladá závodnice Martina Kovaříková z Moravské Třebové za 34:31.

V soutěži mužů triumfoval Petr Nechvíl z Chocně za 26:15 před nejlepšími čtyřicátníky Rostislavem Poláchem ze Šumperka za 27:13 a Martinem Vackem z Iscarexu – 27:34.

Výsledky – Dětřichovský memoriál


V neděli 10. května se uskutečnil krosový patnáctikilometrový Běh choceňskými sady, který i díky tomu, že je zařazen hned do dvou pohárů (Iscarex a Velká cena VČ), měl na startu hlavního závodu přes devadesát závodníků. Současně totiž probíhal na pardubickém závodišti nový komerční závod, kterého se zúčastnil na trati deset kilometrů přes dvě stě startujících.

Trať celkem výstižně zhodnotil účastník běhu, celkově dvanáctý, Karel Kouřil." Ačkoli to vypadá na pohodovou rovinatou patnáctku, je dost kopcovitá." Prostě choceňská trať klame.

V tomto závodě usiloval o čtvrté prvenství v řadě Radek Hübl, ale tentokrát měl zdatného soupeře v Robertu Krupičkovi. Oba spolu běželi na čele celý závod a v koncovce byl lepší Krupička, 50:18, který o sekundu porazil Hübla. Třetí celkově byl Jan Kopecký z pardubické Hvězdy

SKP za 51:37 a čtvrtý Petr Nechvíl za 52:25.

Ve startovním poli byla i legendární jména jako Viktor Podškubka z Litomyšle (třetí 35 – 44 let za 52:49) nebo Michal Vokolek z Pardubic (devátý ve stejné kategorii za 58:24).

Soutěž žen, opět vypsanou jen do 34 a nad 35 let, vyhrála Jan Matyášová za 65:02 před Markétou Černou – 67:14 a první mladou Lucii Lauterbachovou (34 let) za 69:24.

Upřímně se musím přiznat, že jsem se původně chtěl jet podívat i do Pardubic. Navíc, když jsem dostal mail, že se mohu odprezentovat již v sobotu od 16 do 18 hodin se slovy „doporučujeme přijít včas a nenechávat vše na poslední chvíli!“. V sobotu v 16:30 jsem však dopadl jak ti pověstní sedláci u Chlumce a radši po této negativní zkušenosti vsadil na choceňskou jistotu.

Výsledky – Běh choceňskými sady

Foto 782× – Iscarex