Závěr

Volejte sláva a tři dny se radujte! Jsem u konce! Chápete to, že já, která běh nesnášela a zapřísáhla se, že nikdy v životě nebudu běhat a chodit do posilovny, protože je to prostě něco strašného, jsem to ZVLÁDLA.

Pepka mě neklepla, i když teda občas bylo na mále. Byly dny, kdy jsem k běhání měla odpor a na začátku jsem si moc nevěřila, že bych těch 9 týdnů zvládla. I přes 3 týdny pauzy jsem to nevzdala a dokonce si troufám říct, že mě to běhání začalo opravdu bavit.

Už tak nějak automaticky beru, že se jde prostě 3× do týdne běhat a ne, že musím. Prostě chci.

Zároveň bych chtěla poděkovat mému jedinečnému muži, který mi byl celou tu dobu oporou a pasuji ho na hlavního nosiče vody!

No a teď kromě výzvy uběhnout 5 km za 30 min, jdu do další výzvy a to, že od září začnu chodit do posilovny, do které jak jsem vždy prohlašovala „Mě nikdy nikdo nedostane.“

A taky uvažuji, že si v listopadu zkusím zaběhnout závod na 5 km.

3D9T

Poslední běh podle plánu a opět na Vysočině a opět po ránu. Běželo si mi parádně. To vždy jen ten 2. běh je kritický.

Uběhnuto 4,5 km za 31 min. Skoro jsem zvládla obě výzvy, které jsem si na začátku běhání dala (uběhnout 5 km v kuse a dát 5 km za 30 min), ale nikam se nemá spěchat a tak druhou výzvu si nechám pěkně do konce roku.

2D9T Dnešní běh byl o poznání horší než v úterý. Bolelo mě celou cestu na plících a měla jsem obavy, jestli mě v předposlední den tréninkového plánu neklepne ta pepka. Naštěstí neklepla.

Změřila jsem si dnes, kolik km uběhnu přesně za 31 min, jak je v plánu – 4,1 km. Není to žádná sláva, ale některé dny jsou prostě hroší. Když jsem doběhla domů, tak nakonec jsem měla uběhnuto 4,6 km za 34 min.

1D9T

Parááááádní! Takhle bych shrnula jedním slovem dnešní běh. Odpoledne jsem byla na slavnostním obědě, jelikož můj muž měl promoci a dala jsem si nivovou omáčku a po obídku na 20 min šlofíka. Takže jsem na běhání měla kupu energie a šlo to opravdu poznat. Přijde mi, že když si dám před tréninkem tuky, že se mi líp běží.

Uběhla jsem prvních svých 5,5 km v životě. Sice mi to trvalo 41 min, ale celou cestu jsem zvládala mluvit a až na jednu pár sekundovou pauzu na napití, jsem běžela bez indiána. Musím se pochválit. Jsem fakt dobrá!

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D8T

Víkendový běh opět na Vysočině. Jsem lehce unavená, jelikož včera jsme popíjeli a tak jsem se moc nevyspala. Jenže ranní běh prostě musím dát. Žádný výmluvy. Běží se mi kupodivu až moc dobře a přijde mi, že neběžíme vyloženě šnečím tempem. Navíc je krásný počasí a celkově je to dneska takový fajn.

Uběhnuto 4,1 km za 30:30 min. Dnes čas bez chůze na rozehřátí, jelikož jsem stopky zapnula až při rozběhnutí.

2D8T

Dali jsme si opět naší klasickou trasu včetně 3 koleček na hřišti. Dnešek byl lehce kritický. Po 20 min běhu jsem už opravdu nemohla. Nohy jsem táhla vyloženě za sebou a myslela si, že vyplivnu duši. Ale nemohla jsem to vzdát. Posledních pár metrů před cílem jsem najednou chytla druhý dech a krásným sprintem jsem doběhla. Ten pocit, kdy už prostě nemůžete a nakonec to zvládnete, je boží!

Uběhnuto 4,2 km za 33:29 vč. 4 min chůze na rozehřátí.

1D8T

Dnes v plánu 28 min běhu. To stupňování minut se mi moc nelíbí. Většinou po 20 min mám dost. Běžíme klasickou brněnskou trasu, ale jak se přidávají minuty, musíme zaběhnout ještě na hřiště a dát si tam navíc 3 kolečka. Nakonec uběhnuto 4,2 km za 35:27 min vč. 4 min chůze na rozehřátí. Takže v závěru jsem zvládla 31 min běhu v kuse. Musím se pochválit, protože toto jsem nečekala.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D7T

Dnes je čtvrtek a já jdu zase běhat dva dny po sobě, ale prostě musím. Do konce týdne nebude na běh už prostor. Venku je hrozné dusno a neběží se mi vůbec dobře. Je to dnes spíš takový opruz. Ke konci trasy mě čeká zase kopec a navíc ještě schody, takže běžím v kuse jen cca 20 min. a zbytek dojdu pěšky. Nějak nemám síly a ani náladu.

Uběhnuto 3,6 km za 30:33 min vč. 4 min chůze na rozehřátí.

2D7T Letos mi to zdraví moc neslouží. V neděli večer mě navštívila žaludeční a střevní viróza zároveň, takže pondělí i úterý jsem byla naprosto KO. Abych zvládla splnit týdenní plán, musela jsem prostě ve středu vyrazit. Udělala jsem si takovou menší premiéru a šla si zaběhat do Wilsonova lesa, kam chodí snad každý druhý běžec v Brně.

Měla jsem podle plánu běžet 25 min. v kuse, což se mi povedlo, ale bylo to nadoraz. Při posledních minutách jsem musela vyběhnout kopec, kdy jsem očekávala, že vypustím duši a navíc mi málem prasknul močový měchýř.

Uběhnuto 3,2 km za 25:48 min.

1D7T

Je neděle a jsem opět na Vysočině. Vždy se řídím heslem, že v neděli se prostě nic nedělá a jen se odpočívá. Ale dnes musím udělat výjimku a jít běhat, jelikož týden, co je přede mnou mám nabitý a nestíhala bych plnit plán. Vybrala jsem si trasu vyloženě kopcovitou do vedlejší vesnice.

Moc se necítím. Je sice brzy ráno, ale už tak to sluníčko paří a navíc jsem byla běhat včera, tak to moc slavně nevidím. Nakonec jsem mile překvapená. Uběhla jsem daný čas podle plánu a ani mi nepřišlo, že běžím velkou část cesty běžím do kopce.

Uběhnuto 4 km za 30:40 min.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D6T

Víkendové ranní běhání na Vysočině mám nejraději. Dnes jsem si vybrala na výběh opět trasu, která je téměř rovinka a zkusila jsem si na ní minulý týden svůj první 20ti minutový běh v kuse. Dnes mě ze začátku bolely nohy a byly jak dřevěné, ale nakonec to rozběhaly.

Uběhnuto 3,8 km v čase 28:15 min. Podle plánu jsem měla běžet 21 min v kuse, ale prodloužila jsem si to na cca 25 min v kuse a jsem na sebe pyšná.

2D6T

Abych plán na tento týden stihla, musela jsem jít běhat dva dny za sebou. A bylo to docela znát. Nohy byly unavené a moc se jim nechtělo běžet, ale nakonec zvládly uběhnout 3,4 km za 28:27 min.

1D6T

Tak konečně zase pokračuji podle plánu. 14 dní jsem měla od běhu úplnou pauzu díky nemoci. Během té doby jsem byla v Itálii a nedalo mi to zkusit si alespoň jen tak lehce vyběhnout naboso po pláži. Všem vřele doporučuji.

Po uzdravení jsem si znovu zopakovala 5. týden, abych se dostala do formy, jelikož 14 dní je opravdu znát. Navíc 5. týden podle plánu jsem před nemocí ani pořádně nezvládla, takže opakování bylo na místě.

Dnes jsem začala 6. týden. Běhání mě zase nějak chytlo. Před pauzou jsem byla občas ve stavu, kdy s tím chcete seknout, je to pro vás otrava apod. Běželo se mi příjemně, bylo po dešti, takže se i parádně dýchalo.

Uběhnuto 3,8 km za 30:13 min.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D5T

Tenhle výběh si budu pamatovat snad do smrti. Víkend jsem trávila opět na Vysočině a v sobotu ráno se dokopala k tomu, že si půjdu sama zaběhat. Vybrala jsem si trasu do vedlejší vesnice, kam vede nově udělaná asfaltka, takže jsem se těšila. Ze začátku se mi běželo fajn. Ale při zpáteční cestě, to přišlo. Najednou se ze mě stala hysterka, která si myslí, že jí pronásleduje nějaký chlápek na kole, tak místo aby nad tím mávla rukou a běžela v klidu po asfaltce, to lupne na louku a že poběží přes pole a les, kam podle ní ten cyklista na kole neprojede.

Sotva jsem vběhla na louku, měla jsem v teniskách rybníček, jelikož byla ještě ranní rosa. Všude snad metrová tráva, takže místo běhu jsem prováděla čapí chůzi, přeskakovala přes potok, přes elektrický ohradníky a aby toho nebylo málo musela jsem projít přes kopřivy. Nakonec jsem vyšla na silnici a absolutně naštvaná na sebe samu, jsem ten kousek doběhla. No ale to nebylo vše, přišla jsem domů a najednou jsem měla kopřivku po celém těle, dokonce i v krku, oči mi natekly a myslela jsem, že umřu.

Uběhnuto 5,2 km všelijakým terénem za 46:28 min.

2D5T

Konečně se nám lehce ochladilo a tak jsem se těšila, že se bude běhat líp než v tom dusném vzduchu. No ale hned po pár minutách výběhu mě začalo píchat v břiše. Nebylo to takové to píchání v boku, když špatně dýcháte, ale prostě tohle bylo, jak když vás někdo bodá nožem uprostřed břicha. První interval 5 min běhu a 3 min chůze jsem ještě zvládla, ale při 8 min intervalu jsme to musela vzdát, protože při každém došlápnutí na levou nohu se to nedalo vydržet. Takže jsme si trasu zkrátili a zbytek došli.

Chodoběh 2,9 km za 29:08 min.

1D5T

Dnes jsme si s mužem dali zase náš oblíbený okruh. Stále mě lehce trápí alergie, ale až jsem se sama sobě divila, jak se mi krásně běželo. Počasí bylo ideální. Dnešní plán byl: chůze na rozehřátí, 5 min běh, 3 min chůze, 8min běh, 3 min chůze a 5 min běh. Pro mě opět na začátku nepředstavitelný, ale těch 8 min běhu krásně uteklo. Nohy ty by běžely neustále, ovšem stále trošku problém s udýcháním při stavu alergie. Ale ZVLÁDLA jsem to. Po doběhnutí plánu nás čekal ještě kousek cesty domů, a tak jsme ji využili na intervalový trénink. Vždy minutu běh a minutu chůze.

Uběhnuto 5,2 km za 41:28 min.

Tento článek píši dnes (tj. úterý) a od soboty, kdy jsem prodělala zase záchvat alergie polehávám. Spustila se mi do toho všeho i obyčejná rýma s kašlem (asi za to může ten rybníček v botách) a včera jsem proležela půl dne s horečkami. Dnes je mi už lépe, ale stále mám rýmu a kašel, takže to na běhání moc nevidím. Navíc v pátek odjíždím na týden do Itálie, takže se potřebuji vyležet. Tímto chci říct, že nekončím, pěkně si celý tréninkový plán odběhám, ale asi se mi o 1 – 2 týdny protáhne. Uvidíme, jak se budu cítit. Nejspíš si vezmu tenisky i do Itálie a zkusím se tam proběhnout. Tak držte palce, ať jsem brzy fit a můžu pokračovat v běhání.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D4T

Přijela jsem na víkend k rodičům na Vysočinu a vzhledem k tomu, že hlásili tropy na celý víkend, šli jsme si s mužem zaběhat už hned v sobotu ráno před snídaní. Trošku ten odpor k běhu ze mě od posledního běhání spadl. Jenže alergie stále pracuje. Myslela jsem si, že na vesnici, to bude lepší, ale bohužel je to daleko hroší než v Brně. Tady už od probuzení neustále pšíkám, smrkám a ani prášky moc nezabírají.

Měla jsem vybrané 5km kolečko, které jsem „běhala“ už loni, a tak jsem ho chtěla zkusit, jenže po prvních 2 km jsem přemýšlela, že se otočím a poběžím domů, jelikož jsem se nemohla pořádně ani nadechnout a měla jen kapesník u nosu. Nakonec jsem se hecla a kolečko doběhla. Přeci mne nějaká alergie nezkazí moje běžecké začátky. Sice jsem si vyslechla, že vždycky začnu s nějakým sportem v období, kdy je to pro mě nejvíc nevhodný a pak s tím seknu. I když jsem vyslovila, že se na to můžu vybodnout, že mě to stejně nebaví, tak to bylo v afektu a stále jedu dál.

Běžet 5 km v kuse je prostě výzva. Momentálně si to nedovedu představit, že bych to zvládla, ale právě díky té zvědavosti to nevzdám.

Uběhnuto 5,1 km za 46:00 min. Terén byl hodně do kopce a z kopce a hlavně jsem běžela spíše takovou rychlochůzí, abych zvládala dýchat.

2D4T

Dneska jsem si počkala s během až k večeru, abych v tom teple venku neumřela. Stejně to bylo k ničemu. Rozjela se mi ve velkém alergie. Celou cestu jsem neustále pšíkala, smrkala, nikdy hůř se mi nedýchalo a ještě navíc i k večeru bylo obrovský vedro.

V půlce cesty mě chytl rapl a najednou jsem běh nesnášela. Říkala jsem si, proč běhám, když to stejně nikdy neudýchám a byla jsem rozhodnuta, že s tím seknu, jako pokaždé. Prostě totální odpor!

Uběhnuto 4,1 km za 35:25 min.

1D4T

Dneska byl krásný den, ovšem ne na běhání. Venku skoro 30 stupňů a mě nenapadne nic jiného, než jít si zaběhat už kolem 17 hod, kdy si naivně myslím, že bude už lepší vzduch. NEBYL. Jestli takové počasí bude teď už pořád, tak nevím, kdy budu běhat, protože v těchto teplotách to nedávám. Když jsem koukla do tréninkového plánu, zděsila jsem se toho, že musím 5 min v kuse běžet. Nepředstavitelný! Ale zvládla jsem to.

S jazykem na vestě a infarktem za dveřmi jsem nakonec uběhla 4,8 km za 41:02 min. Tréninkový plán jsem splnila, ale pak ty zbylé km domů, jsem střídala už jen chůzi s během v nepravidelných časových intervalech.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D3T

Jsem v závěru 3. týdne plánu a musím se pochválit, protože jsem fakt DOBRÁ! Nevzdala jsem to, nemám pomyšlení se vymluvit, že dnes nemůžu jít běhat a hlavně mě to baví. Teda baví mě to, když jdeme běhat ve dvou. Člověku to rychleji uteče a můžete si u toho i pokecat.

Dneska jsem na sebe byla velmi zvědavá. Asi si ty nedělní běhy budu muset šoupnout na jiný den. Jelikož po sobotní dámské jízdě, kdy jdete spát, až když se rozednívá a prospíte se jen na 5 hod, je pro moje tělo nic moc. Takže jsem musela odpoledne dohnat ještě ty 2 hodinky spánku, abych neměla spánkový deficit. Po probuzení jsem se rychle oblíkla a vyrazili jsme. Musím říct, že ten běh po probuzení má taky něco do sebe. Tělo je asi ještě v režimu ,,Spánek“ a tepovka mi nelítá na hraně infarktu.

Běželo se mi dobře, na to jak jsem si nedávala moc naděje a myslela si, že v půlce cesty odpadnu. Nohy ty už si zvykly, už mi nedělají problémy a plíce si pomalinku polehoučku taky začínají zvykat. Už nemám stavy, kdy řeknu jednu větu při běhu a nemůžu se pomalu nadechnout. Už zvládnu říct i 2 věty za sebou a udýchat to.

Co se týče plánu, tak tento týden jsem měla vždy 1,5 min běh, 1,5 min chůze, 3 min běh, 3 min chůze a 2× opakovat. Přiznám se, že tu chůzi jsem nedodržela. Místo 3 min jsem většinou šla jen 2 min, jelikož ty 3 se mi zdály zbytečně dlouhé.

Dnes uběhnuto 3,6 km za 29:50 min vč. 3 minutové rychlé chůze na rozehřátí.

2D3T

Venku krásně, sluníčko praží a byl by hřích sedět doma na zadku. Můj muž mě vzal na trasu, kterou si chodí zaběhat ráno a po cestě je hřiště na venkovní cvičení. Tvrdil, že to je kousek. Ale znáte chlapy a jejich určování velikosti a vzdálenosti.

Musím, ale uznat, že trasa byla parádní. Rovinka, sem tam kopeček. Po cestě liduprázdno. Než jsme doběhli na hřiště pro venkovní cvičení, měli jsme za sebou už 20 min a já téměř splněný plán na dnešní den. Jenže mě čekala cesta domů. Prý to mám brát jako bonus, když je venku tak krásně.

V závěru uběhnuto 4,8 km za 38:30 min, což mě úplně překvapilo. Myslela jsem, že budu umírat a klepne mě ta pepka, když jsem věděla, co mě čeká za štreku, ale vůbec mi to nepřišlo v závěru tak dlouhý a hlavně se mi běželo parádně. Nohy mohly běžet, plíce to zvládly, takže jsem spokojená.

1D3T

Vzhledem k tomu, že tu máme další týden, rozhodla jsem se změnit lehce trasu a objevovat další krásy Brna. Takže jsem konečně za ty 2 roky, co tu bydlím, viděla zblízka kostel, ke kterému jsem se chtěla podívat, protože vypadal z dálky moc pěkně, ale pěšky se mi nikdy nechtělo k němu jít.

Terén byl většinou rovinka. Sem tam běh z kopce a pak lehce do kopce, takže pohoda. Dnes to byl pro mě zatím asi nejlepší běh. Nohy se chovaly, jak kdyby byly zvyklé běhat x let. Vůbec nebolely a hlavně běžely naprosto lehce. A taky bylo fajn počasí na běhání. Žádné extra teplo, pěkně pod mrakem, sice foukal vítr, ale bylo příjemný běžet na svěžím vzduchu.

Začala jsem trénovat i dýchání. Celou cestu se soustředím, abych dýchala nosem. Zatím mi to moc nejde, nosem se nadechnu, ale ty výdechy nosem mě nutí kašlat a zbytečně jsem moc udýchaná. Takže pokračujeme v učení. Musím ale říci, že jsou vidět už první pokroky. Dokonce i ta tepovka se začíná pomalinku snižovat a běží se mi více na pohodu.

Uběhnuto 3,8 km za 32:02 min včetně 4 minutové chůze na rozehřátí.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D2T

Uíííííííííí. Pochvalte mě, mám za sebou už 2 týdny a ještě jsem neměla pomyšlení to vzdát nebo si najít výmluvu, že prostě nemůžu jít běhat. Fakt mě to začíná bavit a ta půlhodinka denně to je opravdu minimum. Hlavně mi přijde, že si při tom běhu psychicky odpočinu a můžu si v klidu přemýšlet nad věcmi, na který nemám přes den čas.

Na víkend jsem byla u rodičů na Vysočině. Plánovala jsem si, jak si půjdu zaběhat tam, mimo civilizaci, pěkně po louce, ale bohužel celý víkend propršelo, takže jsem zase musela běhat po Brně. No a jelikož je neděle a nic se nemá dělat, tak jsem si odpoledne lehla pěkně do postele dala si půl pytlíčku nesolených arašídů a pěkně jsem si na 40 min zdřímla. Vylézt z té postele bylo trošku za trest, ale prostě jsem věděla, že musím jít běhat. Ani mě nenapadlo si třeba říct, tak co, půjdu si to zaběhat zítra. NE, prostě dnes, i kdyby trakaře měly padat. Naštěstí bylo počasí příjemný, sice zataženo, ale nepršelo.

A tak jsem k večeru zase sama vyběhla na svůj rovinkový okruh. A jako teda koukala jsem jak Alenka v říši divů. Běželo se mi naprosto parádně. Měla jsem hrozně moc energie (můžou za to určitě ty oříšky a ten spánek). Přišlo mi, jak kdyby nohy běžely 2 metry přede mnou a hrozně lehce se mi běželo. Ale stále mě trápí to dýchání. Sice tepovka mi při chůzi spadla na nějakých 130, ale stále se zadýchávám a při představě, že bych měla plynule mluvit při běhu, tak to si teda opravdu nedovedu představit. Asi budu dýchání trénovat i po cestě do práce a z práce. Přeci jen je to 40 min chůze, a když budu chodit rychleji, tak si myslím, že trénink by nemusel být špatný. Uvidíme…

Uběhnuto 3,1 km za 25:02 min včetně 4 min chůze na rozehřátí.

2D2T

Dnes jsem běžela sama. Vzala jsem si sluchátka s hudbou, abych si to užila, ale při doběhnutí domů jsem zjistila, že za celou cestu jsem tu hudbu nevnímala a vůbec nevím, co mi tam hrálo za písničky. :D Jsem tragéd. :D Běžela jsem tu svoji novou rovinkovou trasu. A dnes teda nic moc. Zase problém s dýcháním a s tepovkou.

I když jsem se snažila běžet jak šnek, tak tepovka mi lítala kolem 170 a když jsem ty 2 min šla, tak mi nechtěla spadnout pod 150. Jenže abych si držela tepovku, tak bych se musela asi plazit, jinak fakt nevím. Budu potřebovat učitele dýchání. Přitom nohy si už začínají zvykat, běhá se mi lehčeji, nemám je jak dřevěný a i když nohy by stále běžet mohly, tak prostě mi dělá problém to udýchat.

Přemýšlela jsem, že si dám na hřišti zase okruh navíc, ale byli tam nějací maníci, co hráli nohejbal, tak jsem to rovnou fikla domů.

Uběhnuto tedy jen 3,1 km za 25:13 min včetně 4 minutové rychlochůze na rozehřátí.

1D2T

Vzhledem k tomu, že jsem minulý týden běhala trasu, která byla chvíli rovinka, pak kus z kopce, pak zase rovinka a nakonec štreka do kopce, jsem se rozhodla změnit trasu. Takže tento týden budu zkoušet ji, jelikož je skoro celá téměř po rovince.

Ze začátku běhu mě začala bolet lýtka, ale po pár minutách běhu přestala. Dnes jsem běžela zase s mužem, což mě baví víc a hlavně mi ten okruh rychleji uteče. Snažila jsem se soustředit na dýchání, ale stále mi to dělá problémy. Nohy by klidně mohly ještě běžet, ale prostě neudýchám to. Dostala jsem radu dýchat nosem, ale to je pro mě nepředstavitelný. Díky špatnému dýchání mám stále vysokou tepovku. Když se snažím, abych ji měla sníženou, tak bych celou cestu musela jít jen rychlochůzí a nezařadit vůbec běh.

Dneska jsem měla trénink rozložený na 1,5 min běhu a 2 min chůze. Přiznám se, že tu chůzi jsem občas i zkrátila třeba na 1,5 minuty, protože ty 2 min mi přišly chvílema zbytečně dlouhý.

Jinak se mi běželo fajn. Trasu jsem si prodloužila ještě o 2 běžecká kolečka na hřišti, které mám po cestě k bytu.

Díky kolečkům navíc uběhnuto 4,2 km za 32:02 min včetně 4minutové chůze na rozehřátí.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D1T

Třetí den za mnou. Včera jsem ujela na kole necelých 70 km, takže jsem počítala, že dnešní běh bude stát za starou belu, jelikož mě bolel hrozně zadek a cítila jsem i nohy. ALE! Vzhledem k tomu, že je neděle, řekla jsem si, že vyzkouším ranní běh na lačno. Ráno jsem se vzbudila kolem 8 hod a začala řešit, jestli půjdu ještě spát a běh nechám na odpoledne nebo se vykopu z postele a půjdu to zkusit. Zvítězila varianta 2. Naklopila jsem do sebe vodu s citronem a mohla jsem vyběhnout na okruh. Zvolila jsem trasu převážně po rovince.

Na to jak jsem myslela, že neuběhnu po sobotním cyklovýletě ani kousek, jsem opravdu koukala. Běželo se mi naprosto lehce, tepovku jsem měla oproti minulým výběhům krásně sníženou a nohy mě vůbec nebolely! Jen jsem teda po chvíli začala pociťovat hlad, ale jinak se mi běželo opravdu parádně.

Hlavně ten ranní čerstvý vzduch byl výborný. Sice bylo zataženo, ale nikde ani živáčka, takže to byl snad první běh, který jsem si užila. Po doběhnutí domů mi muž udělal k snídani vločkový lívance s jogurtem a jahodami. Dělaly se mi až boule za ušima, ale byla to zasloužená mňamka za to, že jsem úspěšně dokončila 1. týden tréninku.

Uběhnuto 2,9 km za 25:22 min vč. 5 minutové rychlé chůze.

2D1T

Dneska mi při běhu dělal společnost můj muž. Bylo to pro mě lepší, protože jsem si alespoň nevšímala lidí na ulici a neznervozňovalo mě to tolik. Běželo se mi daleko lépe než včera. Nohy nebyly dřevěný a lépe se mi i dýchalo. Podle sporttestru jsem měla nižší tepovku než včera. Při chůzi jsem se vždycky pěkně vydýchala, takže tu 1 min běhu se mi běželo fajn. Sice jsem stále funěla jak rozzuřený býk, ale snad i ty plíce si časem na to zvyknou.

Uběhnuto cca 2,9 km za 26:02 min vč. 5 minutové rychlé chůze.

1D1T

První den je tu. Nainstalovala jsem si do mobilu aplikaci na měření vzdálenosti a takových těch blbinek. K večeru, když už není tolik lidí na ulici (vadí mi, jak po mě koukají), jsem vyběhla na okruh kolem sídliště. Prvně jsem si dala na rozehřátí 5 min rychlejší chůze a pak 1 min. běh a 1,5 min. chůze. Pro přehled tepovky jsem si vzala s sebou sporttester.

Neběželo se mi moc dobře, myslela jsem si, že to bude více na pohodu. Ale nohy byly jak dřevěné. Vůbec nešlo je pořádně zvedat a táhla jsem je spíše za sebou. I přes kontrolu tepovky jsem byla na hranici infarktu. Při chůzi mi tepovka moc neklesla, takže jsem byla stále udýchaná, rudá jak prasátko a plíce jsem málem musela sbírat ze země. Na začátek nic moc pocit, ale to se časem vytrénuje. Necelý 2,9 km jsem zvládla za 26:15 min vč. 5 minutové rychlé chůze.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh


Ahoj milí čtenáři BezvaBěhu, jmenuji se Lenka a je mi krásné čtvrtstoletí. Běh jsem vždycky nesnášela. Na střední škole jsme v tělocviku museli běhat 800 m dlouhé kolečko v parku. Vždy jsem doběhla jako poslední. Rudá jako prasátko, s náběhem na infarkt a pocitem, že se brzy pozvracím. Velkou chybou bylo, že jsem vždycky vyběhla jak největší sprinter, abych se vyrovnala ostatním holkám a hned po pár metrech už mi plíce nestačily, začalo mě píchat v boku a tak jsem přešla do chůze a zbytek kolečka došla.

Tím se mi běh hrozně zprotivil a po střední, kdy skončilo tohle peklo, jsem si řekla, že už nikdy v životě nebudu běhat. A tak to taky bylo. Když mi někdo řekl, pojď si zaběhat, zaklepala jsem si na čelo a poslala ho do háje zeleného.

Před dvěma roky o letních prázdninách jsem se trošku hecla a našla na internetu tabulku s návodem pro začátečníky běžce. Vždy se 1 min běželo a 1 min šlo. S kamarádkou jsme se domluvily, že to zkusíme. Vydržely jsme 2 dny, a tím naše běhání skončilo, protože to bylo zase stylem náběh na infarkt. V tu dobu jsem si řekla, že s během prostě končím a bude to můj největší nepřítel do konce života. JENŽE…

Vloni, na konci léta, jsem s během zase začala polemizovat. Do té doby jsem jezdila na kole, občas si zacvičila doma podle Jillian M., ale nedokázala jsem vždy cvičit pravidelně. V září mě můj muž přemluvil, že si půjdeme zkusit zaběhat. Vzhledem k tomu, že jsem to chtěla znovu zkusit, souhlasila jsem.

Od září do listopadu jsme byli asi tak 10× si zaběhnout kolečko cca. 4 km dlouhé. Běžela jsem tím stylem, že jsem chvíli běžela, a když jsem byla na pokraji infarktu, přešla jsem do chůze, a tak jsem to střídala. Začalo mě to i celkem bavit, ale vadilo mi, že to neudýchám. Přes zimu jsem neběhala a zlenivěla jsem.

Letos na jaře mě muž přemluvil asi k 3 výběhům, ale on jako dobrý běžec šel spíše na rekreační procházku a já po jeho boku lapala po dechu. Při posledním běhu mi řekl, ať zkusím běhat podle plánu, kde jsou nastaveny intervaly běhu a chůze. No a během pár dní jsem narazila na tréninkový plán na BezvaBěhu 5 km Od gauče ke kouči. Den jsem se rozmýšlela, zda do toho jít či ne, ale pak jsem si řekla, že to zkusím.

Třeba mi to bude vyhovovat a hlavně, když budu muset psát týdenní reportáže, donutí mě to běhat a nepřestat s tím.

Takže jdu do toho! V létě ze mě bude běžkyně a třeba si i muž se mnou zaběhá a nejen projde. Můj první cíl je uběhnout po těch 2 měsících tréninkového plánu 5 kilometrů v kuse, bez zařazení chůze (bude to masakr, ale zvládnu to!). A druhý cíl na letošní rok mám zvládnout uběhnout 5 km do 30 min.

Držte palce, ať to zvládnu a neklepne mě pepka!