Vysokoškoláci, kteří holdují horským běžeckým závodům, jsou ve střehu. Koncem května totiž v rámci běžeckého podniku Valašský Hrb proběhne druhý ročník Akademického mistrovství České republiky (AMČR) v trailrunningu. Závodu na 30 kilometrové trati se zúčastní okolo třiceti vysokoškoláků.

Mužská kategorie bude poměrně silně obsazena. Na trati by totiž své síly měli poměřit hned dva závodníci, kteří loni dosáhli na medailová umístění. Vítězství bude obhajovat Libor Trtek, sekundovat by mu měl Tomáš Maceček, který loni doběhl třetí. Na medailové pozice může pomýšlet i Vojtěch Bořil, který loni doběhl pátý. Mezi ženami se z loňských medailistek na startovní čáře tohoto závodu letos neobjeví žádná.

„Jde o oficiální AMČR pořádané se svolením České Asociace Univerzitního Sportu,“ uvádí ředitel tohoto závodu Adam Ondruch. Závodu se tak mohou zúčastnit studenti akreditovaných vysokých škol ČR všech forem studia.

„Závodník musí být studentem VŠ nebo na příslušné škole ukončil studia v kalendářním roce 2015. Při registraci se je povinen prokázat platným výkazem o studiu v podobě indexu, ISIC karty nebo kopie diplomu,“ uvádí Ondruch.

Závodu se nemohou zúčastnit studenti, kteří mají studium přerušeno nebo byli přijati ke studiu a ještě neobdrželi doklady o přijetí.

Valašský Hrb letos proběhne už potřetí. Letošního ročníku se zúčastní více než 750 běžců. Závod nabízí hned čtyři tratě, běží se 10, 20 30 a 50 kilometrový úsek. Běží se v prostředí beskydských kopců po známé Hornovsacké magistrále. Start i cíl je u Horského hotelu Čarták.

Za závodem stojí parta nadšenců ze sportovního klubu 3THX, kteří si ke druhému ročníku přizvali ke spolupořádání orlovský běžecký klub X-Trail Orlová. Do letošního třetího ročníku pak získali silnou podporu v podobě komunity Báječné ženy v běhu.

Tisková zpráva