Český pohár v bězích do vrchu pomalu spěje ke svému konci. Posledním dvojzávodem je už tradičně Jesenický víkend. Jeho prvním dílem je sobotní běh na nejvyšší vrchol Moravy Praděd.

Start závodu je na parkovišti Hvězda, odkud se po asfaltové silnici stoupá až do cíle u televízního vysílače ve výšce 1491m. Během 9600m musí vrchaři překonat 660m převýšení.

V posledních několika letech počasí přálo, ale letos bylo všechno jinak. Po dlouhém období babího léta přešla v pátek studená fronta, která přinesla silné ochlazení. Na startu bylo 5°C, nahoře kolem bodu mrazu a studený déšt se postupně změnil v husté sněžení.

Když připočítáme mlhu a studený vítr, tak podmínky na začátek října byly docela extrémní. To se projevilo i na startovní listině. Počet 156 startujících byl nejmenší za několik posledních let. Mezi nimi chyběli jak držitelé traťových rekordů Irena Šadková a Jirka Magál, tak loňský vítěz Petr Pechek. Ten má nyní maratonské plány, ale na startu nechyběla jeho sestra Jana, loňská vítězka mezi ženami.

Vítězem se stal člen AK Asics Kroměříž Tomáš Blaha, který neměl rovnocenného soupeře a na druhého v cíli Michala Horáčka z Iscarexu získal více než minutový náskok. Jako třetí v absolutním pořadí doběhl první junior Matěj Trávníček.

V ženách obhájila loňské prvenství členka Maratonstavu Úpice Jana Pechková s náskokem 21 vteřin před českou reprezentantkou v triatlonu Tamarou Stonovou. Traťové rekordy vzhledem k počasí ohroženy nebyly, navíc časy je třeba brát s rezervou, protože většina účastníků si naměřila cca o 20s horší čas než má uvedeno ve výsledkové listině.

VÝSLEDKY BĚHU NA PRADĚD

V NEDĚLI NA ALFRÉDKU

V neděli program pokračoval už 28. ročníkem závodu Stará Ves – Alfrédka – Stará Ves. Čtrnáct kilometrů dlouhý běh tvoří výběh k vyhořelé chatě Alfrédka na hřebenech Jeseníků a následný seběh zpět do údolí. Počasí už bylo lepší než v sobotu, ale v účasti se to příliš neprojevilo, spíše naopak.

Šestačtyřicet startujících je na ČP v běhu do vrchu počet ostudný. Důvodem může být i velká konkurence dalších závodů o tomto víkendu. Zejména sobotní běh Vokolo Príglu v Brně a nedělní nový vrchařský, štědře dotovaný závod v Čeladné určitě udělali svoje.

Tak jako předchozí den nenašel soupeře Tomáš Blaha a bezpečně zvítězil před Davidem Pelíškem z Moravského Berouna. Jako třetí doběhl vítěz kat. B Aleš Zajíc z Opavy, mimochodem rovněž skvělý triatlonista.

Mezi ženami náročnou trať nejlépe vzládla Anna Krátká ze Svitav.

Zajímavostí i když trochu smutnou je, že hned ve třech kategoriích se nepostavil na start ani jeden účastník. Za to ale pořadatelé nemohou.

Závěrem je třeba poděkovat oddílu Liga 100 Olomouc za výborně připravené závody, pěkná trička, skvělý guláš a v neposlední řadě za sobotní večerní zábavu s živou hudbou.

Za rok se určitě všichni zase v naších krásných Jeseníkách sejdeme a budeme věřit, že nám pán hor Praděd nadělí trochu lepší počasí.

VÝSLEDKY BĚHU NA ALFRÉDKU


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.