Běhání je snadné. To se lehce řekne, může někdo namítnout. Ale je to pravda, když se to naučíte, je běhání opravdu hračka. Jen to nesmíte přehánět, abyste tělo na začátku nepřetěžovali. Jinak vás chuť na běhání brzo přejde.

Dopadat na paty nebo na špičky?

Přirozený pohyb rozhodně nespočívá v těžkém dopadu po každém kroku, kdy pata slouží jako tlumič. Naše tělo instinktivně zachytává velké rázy. Každý krok se utlumí a odpruží pomocí vaziva v patní části, pootočením nohy při dopadu (pronace) a pomocí svalstva hlezenních a kyčelních kloubů vč. svalstva kolene. Během fáze dopadu se noha za normálních podmínek dotýká země vzadu na vnější straně. Krátkodobě se využívá celá noha a pak se přechází do fáze odrazu. Odraz pak začíná ve střední části nohy a pokračuje přes polštářek palce.

Běh přes paty: nejčastější styl při běhu na dlouhé trati. Noha dopadá vnější stranou paty na zem, pak se lehce vyklání směrem dovnitř, dokud se podkladu nedotkne celou plochou a pak se její pohyb dokončí přes bříško palce a současně se noha znovu odráží.

Běh přes špičky: tak běhají především sprinteři. Je to přirozený způsob běhu, běžíme-li naboso. Dopad je v oblasti bříška palce a pak následuje krátké převalení přes přední část chodidla až k patě. Absolvovat běh na delší vzdálenost nebo maraton na špičkách by bylo příliš namáhavé. Tento způsob využívají snad jen špičkoví afričtí běžci s malou hmotností. Kdo běhá přes špičky, musí počítat s častějšími poraněními svalstva a Achillovy paty.

Jak správně dýchat?

Je to jednoduchý proces. Nadechujte se a vydechujte buď ústy nebo nosem, v troj- nebo čtyř- taktu – jakékoliv tvrdošíjné lpění na některém z těchto způsobů je však hloupost. Spolehněte se na to, že váš organismus si sám reguluje přísun kyslíku. Dýchání je zcela přirozený pochod a na tom by se nemělo nic změnit. Přesto byste se vědomě měli soustředit na hluboké a úplné vydechnutí. Intenzívním výdechem zvětšíte vitální kapacitu plic. Čím více vydechnete, tím hlouběji se budete moci nadechnout. Příliš plochým dýcháním bráníte dokonalé výměně vzduchu v plicích.

Jak pracovat pažemi?

Ruce by měly při běhu pomáhat. Je chybou, jestliže je používáte málo. Efektivními pohyby paží můžete značně podpořit práci nohou, tedy pohyb vpřed. Čím ekonomičtější jsou vaše pohyby, tím menší je spotřeba energie, a tím je větší váš výkon. Paže by měly v loktech svírat pravý úhel a pohybovat se paralelně s tělem, ne před ním. Lokty držte u těla. Dlaně by měly být lehce otevřené, hřbety rukou směřují ven, palce jsou nahoře. Nesvírejte je v pěst, to by byla zbytečně vydaná energie.

A nakonec

Běhání by vám mělo dělat radost. Pokud vám některé pohyby budou připadat nepřirozené, nevykonávejte je. Pamatujte na to, že čím víc budete běhat a cvičit, tím se stane vaše běžecká technika přirozenější.


Autorem článku je Alexander Neuwirth, Mistr ČR v maratonu v roce 1989, Mistr ČSFR v maratonu v letech 1990 a 1992.