Tento víkend, stejně jako minulý, nám nabízí několik zajímavých běžeckých příležitostí. Tou první z nich je Chřibský maraton, který se již po devětatřicáté bude konat nedaleko Kroměříže v Chřibských lesích.

Pořadatel AK Kroměříž v čele s Otou Šedým opět slibuje náročný maratonský běh v kopcovitém terénu, převýšení mezi 11. km a 25. km dosahuje až 300 m. Maratonci vystartují z atletického stadionu, po absolvování 1000 m na dráze pokračují směrem na obec Vážany a Kotojedy do Kvasic, kde začíná náročnější část závodu v kopcích přes Novou Dědinu, Tabarky a Kostelany na Bunč (500 m n.m.). Po šestikilometrovém seběhu z Bunče do Zdounek pokračuje trasa přes Šelešovice, Jarohněvice a Vážany zpět do cíle na atletický stadion v Kroměříži. Propozice tohoto závodu najdete zde.

Z Kroměříže do Olomouce je to kousek, takže pokud se vám zdá 42,195 km hodně, zkuste si v Olomouci zaběhnout 8,7 km pro muže nebo 6,9 km pro ženy. Pořadatelem tohoto Běhu kolem Moravy je Atletický klub Olomouc. Start i cíl jsou na místním atletickém stadionu s tím, že převážná část běhu se odehrává v Bezručových sadech. Pro bližší informace si klikněte tady. Pro začátečníky máme důležitou informaci, že Během kolem Moravy se rozumí běh kolem řeky Moravy, nikoliv kolem Moravy jako územního celku :-)

Pokud jste z Brna a jeho okolí zajeďte si do Rudic. Tuto obec najdete nedaleko Blanska. TJ Sokol Rudice ve spolupráci s obcí Rudice znovu obnovili Běh kolem Klostermannovy studánky. Jedná se o závod dlouhý 8,5 km, muži absolvují dva okruhy po 4,25 km, ženy okruh jeden. Trasa závodu vede částečně po vedlejší asfaltové silnici, po lučních pěšinách a největší část po lesních zpevněných cestách. Celkové převýšení na trati je cca 170 m. Podrobné informace hledejte v propozicích.

Na jižní Moravě ještě zůstaneme, protože v Lipově, obci na východ od Hodonína, pro vás zorganizovala místní tělovýchovná jednota Lipovskou desítku. Jedná se o rovinatý závod, který účastníci absolvují v pěti okruzích. Závod je zařazen do Moravsko – Slovenského běžeckého poháru 2011. Propozice k závodu najdete na stránkách Běžeckého klubu Hodonín.

Na severní Moravě si můžete zaběhat v krásném lesním prostředí kolem Libotína. Libotín je část Štramberka, ve které se nachází přírodní koupaliště. Kopcovitý závod je dlouhý pouze 6,5 km a bližší informace k němu získáte na webu MK Kopřivnice.

Krosmaraton pro vás nachystali na nedělní dopoledne kluci z Bike sport clubu Opava. Jedná se o zbrusu novou akci, která volně navazuje na jarní bikerskou záležitost Silesia bike marathon. Závodníci startují z parkoviště v Raduni na tratě dlouhé 7, 9, 12, 17 a 23 kilometrů. Cíl závodu je v Opavě – Kylešovicích v areálu U Chovatelů na Bílovecké ulici. Kompletní info najdete na stránkách pořadatelů.