Pavel Dymák reprezentující Hvězdu SKP Pardubice si loni na podzim zaběhl první maraton a kvůli pracovním povinnostem uvažoval o konci se závodním běháním. Opak se stal skutečností, mladý běžec se letos prosazuje na půlmaratonských tratích mezi nejužší českou špičku a skvěle běhá i kratší tratě, což potvrdil pátým místem na sobotní RunTour v Hradci Králové. Po závodě jsme úspěšného běžce krátce vyzpovídali.

Loni jsi vyhrál RunTour, letos to vypadá, že ses přeorientoval na půlmaratonskou vzdálenost. Je tomu tak?

Nedá se říci, že bych se vyloženě přeorientoval, ale je to trať, která mě opravdu chytla a když se mi na ní i daří, tak je to super kombinace. Na půlmaratonu se mi líbí, že si člověk běh opravdu užije a může zkoušet různé taktiky běhu. Pro mě byl zatím každý půlmaraton naprosto odlišný a tak se stále učím.

Prozradíš, co tě na závodech RunTour nejvíce láká? Jsou to hodnotné odměny, atmosféra nebo se ti líbí sbírat body celý rok a nesoustředit se na jediný závod, který pak nemusí vyjít podle představ?

Jednotlivé závody mohou dopadnout různě, ale až v součtu všech běhů se ukáže výkonnost v celé sezoně a to se mi líbí. Když jsem se loni přihlašoval na první závod série RunTour, chtěl jsem zkusit zvítězit v celé sérii. Ačkoliv jsem z 6 závodů byl pouze 3× na stupních vítězů a ani jednou jsem nevyhrál dílčí závod, tak v celkovém hodnocení se mi vyhrát podařilo.

Letos sis i výrazně zlepšil osobák na pětku, běháš vlastně skoro cokoliv. Prozradíš, jak natrénovat na tratě od trojky po půlmaraton? Daří se kombinovat nabíhání objemů a rychlé tréninky?

Řekl bych, že se mi to daří lépe, než bych sám očekával. Ono vše spolu souvisí. Pokud chci mít dobrý půlmaraton, musím k němu umět adekvátně pětku i desítku. Co se týče tréninků, tak se mi v tomto osvědčil naprosto jednoduchý model, který se skládá z dvou po sobě jdoucích tréninků. Jeden den rychlejší úseky v délce 400m-600m a den na to delší úseky o délce 1000m-3000m. Na začátku roku jsem běhával v pomalejším tempu i čtyřky.

Jak se připravuješ na závody, máš nějaký osvědčený model, jak „vyladit formu“?

Příprava na jakýkoliv závod je v podstatě stejná. Čtyři dny před závodem jdu poslední trénink, ve kterém odběhám v úsecích cca polovinu z plánované délky závodu v trochu rychlejším tempu, než chci běžet závod. Následující tři dny už jen chodím klusat a odpočívám před závodem. Zatím mi letos vyšly všechny závody, takže to nebude náhoda.

A co nějaké rituály během samotného závodního dne?

Rituály žádné nemám. Snažím se být v pohodě a ničím se nestresovat.

Do práce jezdíš na kole, kromě toho doslova denně běháš… Máš spočítané, kolik hodin denně jsi „v pohybu“?

Spočítané to nemám, ale nebude těžké to odhadnout. Cesta do práce je 30minut, takže to je hodina na kole a v průměru bych řekl tak 1,5 hodiny strávím během. Takže skromný odhad je 2,5 hodiny v pohybu. O víkendu nechávám dvoukolového oře odpočinout a pouze obouvám běžecké boty.

Pardubice a okolí jsou docela rovinaté, cyklisté tu mají skvělé podmínky a cyklostezky mohou sloužit i běžcům… Myslíš, že je to velká výhoda oproti běžcům z jiných částí republiky?

Výhoda to nepochybně je, na druhou stranu je to stále po asfaltu, což není pro nohy dvakrát příjemné. Chtělo by to nějakou travnatou stezku přímo pro běžce (úsměv). Myslím, že by se tu hojně využívala.

Jak jsi na tom s běháním ve skupině? Máš radši, když běžíš trénink s někým nebo jsi v tomto směru samotář?

Běhání ve skupině je stoprocentně lepší a také je možné odběhat i kvalitnější trénink. Nicméně já chodím běhat až večer po práci a to tak, že sám. Pokud jde o volné klusy, tak to už je snazší najít někoho k sobě a sám jdu jen výjimečně.

Začíná léto a tropické teploty, jako třeba dneska. Jak se s těmito podmínkami vyrovnáváš? Máš nějaký recept, jak si užít běh i ve vedru?

Základ je pořádně pít.Ale ne, že bych během hodiny vypil 2 litry a byl v pohodě (úsměv). Je potřeba tělo zavodnit už den před závodem a v den závodu hodně pít už od samotného rána. Mám to štěstí, že se mi o pitný režim stará svými nápoji VitaLyte. Ikdyž mě sobotní počasí dost vyčerpalo, tak jsem díky zmíněným nápojům byl druhý den schopný naplno závodit na extraligovém kole družstev, kde jsem předvedl, na mé poměry, velice kvalitní výkony.

Závěrečná otázka snad ani nemůže být jiná než plány do budoucna. Na jaké trati myslíš, že bys mohl proniknout do nejužší špičky?

Zejména bych chtěl vylepšit čas na půlmaratonu. S tím pak bude ruku v ruce souviset i zlepšování na ostatních tratích jako je desítka a pětka.