Pokud hledáte jednoduchý trik ke zlepšení vašeho zdraví a pohody, pak čtěte dále. Pití vody s citrónem nejen po ránu je jednoduchá rutina, která je velmi prospěšná pro vaše tělo.

Osvěžující kyselá chuť vás po ránu pěkně probere, ale také nastartuje vaše trávení. To ani nemusíme připomínat, že citrón je bohatý na vitamín C, ale také na další prvky jako vitamín B, vápník, železo, hořčík a obsahuje také plno antioxidantů.

Takže co vám brání začít tuhle jednoduchou každodenní rutinu? Existuje bezpočet důvodů, proč pít vodu s citrónem. Patnáct z nich jsme pro vás vybrali z prestižního serveru o zdraví NaturalNews.com:

1. Zlepšuje trávení

Citrónová šťáva má podobnou strukturu jako naše žaludeční šťávy a pomáhá vyplavovat toxiny a další látky z trávícího traktu. Šťáva z citrónu pomáhá proti zažívacím potížím, pálení žáhy a nadýmání. Citrón také hydratuje vaše tlusté střevo. Chcete jít běhat na lačno, ale nejste schopni na záchodě nechat včerejší strávenou večeři? Citrón dokáže pomoci, protože zavodňuje vaši stolici.

2. Nabudí imunitní systém

Každí malé dítě ví, že v citrónu je vitamín C. Ten pomáhá posílit váš imunitní systém a je velmi účinný proti nachlazení. Také železo je důležitým prvkem, které tělo běžce potřebuje. Známe plno příběhů, kdy to kvalitním běžcům z ničeho nic přestalo běhat a důvodem byl nedostatek železa v těle. Citrón pomáhá tělu lépe vstřebávat železo z ostatních potravin.

3. Hydratuje vaše tělo

Obzvlášť teď v letních měsících je důležité, abychom zůstali dostatečně hydratovaní. Nejlepším řešením je čistá voda, ale mnoho lidí ji nepije dostatek, protož nemá žádnou lákavou chuť. Tady přichází na řadu citrón, vymačkejte si ho do sklenice nebo klidně džbánku s vodou a hned budete mít větší chuť pít.

4. Nabije vás energií

Vypijte sklenici vody s citrónovou šťávou hned po ránu a začněte svůj den nabití energií. Kyselá chuť vás také lépe probere a do začátku dne se cítíte svěžejší.

5. Oživuje pokožku

Citróny jsou plné antioxidantů, které nepůsobí pouze na vnitřek vašeho ústrojí, ale také na pokožku. Vitamín C pomáhá zvyšovat pružnost kůže a zabraňuje předčasnému stárnutí. Kdo by nechtěl vypadat dobře, když se jde v létě proběhnout jen v tílku?!

Pomáhá snížit váhu

Voda s citrónem samozřejmě není žádný zázrak na shazování nadbytečných kil, ale malou službu udělá. Po vypití citrónové vody se vám lépe nastartuje metabolismus a budete mít pocit většího zaplnění žaludku. Tím pádem se tak rychle nevrhnete na nějakou dobrotu.

7. Vyvažuje rovnováhu v těle

I když je citrón výrazně kyselý, ve světě chemie je velmi zásaditý. Dokonce to je jeden z nejvýrazněji zásaditných přírodních produktů. Příliš mnoho kyselin ve vašem těle způsobuje například obezitu, vážné nemoci včetně rakoviny nebo cukrovky. Citrónová šťáva dokáže dostat vaše tělo do správné rovnováhy.

8. Čistí vás zevnitř

Citrónová šťáva nepůsobí blahodárně pouze na váš trávící trakt, ale na celé tělo. Pomáhá vyplavovat odumřelé buňky a tkáň. Stimuluje také práci vaších jater a čistí močové cesty. Pití vody s citrónem může být tedy dobrou prevencí nejen pro běžce, kteří často trpí na záněty močových cest.

9. Antibakteriální funkce

Citrón má velmi silnou antibakteriální a antivirovou funkci. Hlavně v dobách chřipkových epidemií vám poslouží jako jeden z ochránců vaše těla. Pijte vodu s citrónem a s největší pravděpodobností budete mnohem méně trpět nachlazením.

10. Odhleňuje

Trápí vás často zahleněný krk? Brání vám v dýchání při běhu a často vykašláváte nechutné hleny? Voda s citrónem by měla omezit vznik hlenu a uvolnit váš krk.

11. Osvěžuje dech

Nejenom že citrón osvěžuje dech, ale také fakticky bojuje proti bakteriím v ústech. Vyvarujte se však jezení citrónu nebo pití nezředěné šťávy – kyselina citrónová vám může narušit zubní sklovinu.

12. Nastartuje vás mozek

Vysoké dávky draslíku a hořčíku blahodárné působí na mozek a nervovou soustavu. Voda s citrónem vám může pomoci, pokud bojujete se stresem nebo s depresemi. Citrónová šťáva pomáhá lépe se soustředit a je ideálním typem pití pro studenty i pracující.

13. Proti rakovině

Antioxidanty obsažené v citrónu nejen bojují proti stárnutí kůže, ale také snižují riziko rakoviny. Rakovina bují zejména v kyselém prostředí a citrón jako silná zásada může zpomalit šíření napadených buněk.

14. Zbavte se kofeinu

Mnoho lidí se dokázalo zbavit závislosti na kofeinu a ranní kávě tím, že ji vyměnili za vlažnou vodu s citrónem. Ta dává podobné nabuzení energií jako jeden malý šálek kávy.

15. Chutná a je zdravá

Čistá voda nijak nechutná a proto ji mnoho lidí nepije. Jak si ale udělat chutný nápoj, aniž bychom přidávali cukr, který škodí našemu zdraví? Ať už jde o kostky cukru, slazené šťávy nebo džusy, ve většině z nich je přidané sladidlo. Šťáva vymačkaná přímo z citrónu je však zdravá, není tolik kalorická a ještě vám výborně ochutí vodu.