Již jen cesta do Bruntálu byla dlouhá natolik, že za tu dobu, co jsme tam jeli, bychom byli snad až v Alpách. A to jsme opustili dálnici už mezi Prostějovem a Olomoucí, kde se nám podařilo sjet na polní cestu. Jinak jsme tam stáli asi ještě teď a nikam se nedostali.

Maročan si dělal, co chtěl

Marocký vytrvalec Abdelkabir Saji /29:24/ si dělal na trati v Bruntále v podstatě, co chtěl a bez větší námahy s přehledem zvítězil.

Druhý doběhl po velmi dobrém výkonu Martin Kučera /VSK Univerzita Brno – 30:39/ a třetím místem pak potvrdil svoji výbornou formu z posledních dnů Tomáš Steiner /AK Drnovice – 30:54/.

Irena Pospíšilová běžela jako Maročan

Přesně tak to v závodě žen vypadalo. Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 18:29/ si bez většího vypětí doklusala pro jednoznačné vítězství. Za ní skončila na druhém místě Andrea Krstevová /Pearl Izumi Czech – 18:55/ a třetí doběhla Jana Matějíková /Liga 100 Olomouc – 19:21.

Tradice závodu v Bruntále trvá již 43 let

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Mezinárodní večerní běh Bruntálem se letos běžel již jako 43. ročník. Je až neskutečné, jaké mají některá závody na Moravě tradici. A ten v Bruntále mezi ně bezesporu patří. Jen když se podíváte zběžně na jména vítězů jednotlivých ročníků, je vám jasné, že se městem proháněli pořádně rychlí běžci.

Za vším tím stojí TJ Olympia Bruntál, oddíl atletiky v čele s Honzou Urbanem a město Bruntál. A také řada sponzorů. Bez nich by se nedalo nic uspořádat.

A samozřejmě je za tím též kopa práce kolem organizace a zabezpečení takové sportovní akce.

Ve městech je to vždy mnohem složitější a kdo nikdy nic nepořádal nebo k tomu aspoň trochu nepřičichnul, nemá vůbec představu, co všechno tohle obnáší.

Proto si myslím, že běžci by měli všem organizátorům sportovních akcí neustále děkovat. I když je pravda, že oni o to ani moc nestojí. O to víc si jich vážím.

Co řekli borci v cíli

Jel jsem sem 400 kilometrů, a protože máme Ramadán, tak se celý den postím,“ tvrdil v cíli Abdelkabir Saji. „Přesto se mi běželo dobře a nemusel jsem se ani zvlášť moc snažit.“

„Již po startu jsem věděl, že na toho Maročana nemám, tak jsem jen kontroloval druhé místo,“ přiznal Martin Kučera svoji taktiku. „Taky jsem si jen hlídal třetí místo, ale běželo se mi dnes fantasticky,“ dodal k naší debatě s Martinem Tomáš Steiner.

„Tak dobře lehce se mi už hodně dlouho neběželo,“ usmívala se spokojeně Irena Pospíšilová. „Vůbec jsem nemusela makat a spíš jen klusala.“

„Někdy je dobré si dát i kratší závod,“ řekla mi na moji otázku, co dělá na 5km, Andrea Krstevová. „Domluvili jsme se, že do Bruntálu pojedeme, sice rovnou z práce, ale šla jsem to zkusit. A jsem ráda, že jsem se tak rozhodla.“

„Já se vůbec nešetřila. Musela jsem jít naplno,“ přiznala se Jana Matějíková, když slyšela, jak Irena Pospíšilová popisovala svoji běžeckou intenzitu v závodě.

Někdy je to prostě tak. Běží to samo a nevíte proč. A pak to zase třeba jindy neběží vůbec a tak možná nevíte proč.

Ať se snažíme vědět o běhání co nejvíc, stejně nás někdy náš výkon tak zaskočí, že nad tím kroutíme hlavou. A v tom je právě běh tak krásný a zajímavý.