Sedmé pokračování brněnského Triexpert Cupu mělo neobvyklý nádech, ale obvyklé vítěze. Sedm kilometrů pod Palackého vrchem bylo totiž součást Běhu Olympijského dne, který se konal ve stejný čas po celém Česku. Mezi muži vyhrál už letos popáté Jiří Čípa v čase 23:05 minuty, který porazil své tradiční rivaly – druhého Daniela Orálka a třetího Vojtěcha Koníře. Ženám už potřetí v řadě panovala Tereza Eliášková.

Na časech ve středu bylo vidět, že běžecká sezona už pokročila a závodníci pomalu vylaďují formu. Čas nejrychlejšího muže byl o půl minuty rychlejší než před pěti týdny na stejném místě a vítězná Eliášková si dokonce svůj čas zlepšila o minutu. „V tréninku už začínám jít do rychlosti a jde to poznat. Navíc trať v okolí medláneckého letiště mi vyhovuje,“ pochvalovala si závěrečné prudké stoupání Eliášková.

Obdivuhodný výkon předvedl Orálek, který vede celkové pořadí seriálu. V sobotu vyhrál svůj jubilejní stý ultramaraton na sto kilometrů v Salcburku a ve středu si pod Palackého vrchem zlepšil svůj předešlý čas o dvacet vteřin „Ale běželo se mi špatně. Víkendový náročný start v pekelné zimě byl cítit. Ale při tak krátkém závodě není čas přemýšlet,“ povídala česká běžecká ikona, která stihla před startem ještě živý vstup do televize.

Čípa si se svými pronásledovateli poradil s přehledem. Zvítězil o půl minuty a kde se v letošním Triexpert Cupu objevil, tam slavil triumf. „Palačák je moje domácí trať. Často tam trénuji a jde o můj nejoblíbenější díl seriálu. Teď se však víc soustředím na trénink na ironmana. Za čtrnáct dní mě čeká Krkonošman a plavání zrovna extra nemusím,“ usmíval se běžecký talent od přírody.

Na Běh Olympijského dne se přihlásilo 450 účastníků, nakonec jich však dorazilo o sto míň. I tak rekord v účasti na Triexpert Cupu padl – na trať vyrazilo 345 vytrvalců. „Z účasti jsem trochu zklamaný.Ta stovka lidí, co nakonec nedorazila, mě mrzí. I tak se však nakonec závod vydařil. I když spolupráce s Českým olympijským výborem neprobíhala vždy hladce,“ vysvětloval hlavní organizátor seriálu Tomáš Kalina.

Další podnik se uskuteční 1. července v Obřanech na devítikilometrové trati podél řeky Svratky.

Výsledky