Bělkovický kros, který se běží v Bělkovicích, což je vesnice ležící nedaleko Olomouce směrem na Šternberk, kde se ještě před pár lety běhávala slavná Dvacítka ligy 100, přitáhne pokaždé velmi slušný počet závodníků ve všech kategoriích. Od dětí až po veterány. Závodí se tu totiž v příjemném prostředí zdejších hlubokých lesů a letos navíc vyšlo i celkem dobré počasí, proto se běželo velmi rychle.

A to až tak, že padly traťové rekordy. K tomu se nedá víc nic dodat, protože to mluví za vše. Prostě všechno si dnes v Bělkovicích se­dlo.

První se cílem prohnala Petr Kamínková

Protože ženy běžely kratší trasu, tak se samozřejmě v cíli objevila s obrovským náskokem první Petra Kamínková /Adidas Boost Team/ v čase 27:00, čím posunula svůj vlastní traťový rekord. Přesně o deset vteřin.

Druhá se na šachovnici ukázala Marie Delingerová /AVA – 28:12/, která v dlouhém seběhu do cíle nakonec přece jen utekla výborně běžící juniorce Pavlíně Poláčkové /AK Drnovice – 29:26/. Ta zde již jen ladila na ME v běhu do vrchu na Madeiře, kde startuje příští týden, přesto se svým výkonem v závěru závodu moc spokojená nebyla.

David Pelíšek si běžel svůj závod

Stejně jak si počínala Petra Kamínková mezi ženami, přesně tak ji napodobil mezi muži David Pelíšek /AK Olomouc – 32:00/. Od startu to napálil jako hladový gepard a jen neustále zvyšoval svůj náskok. I on nakonec posunul traťový rekord Petra Vymazala a to o 12 vteřin. Až daleko za ním se dostali do cíle druhý Roman Kovář /Fortex Moravský Beroun – 33:42/ a třetí Pavel Dvořák /Biatlon Prostějov – 34:18/.

V Bělkovicích vyšlo počasí počasí

Sedmý ročník Bělkovického krosu uspořádala Liga 100 Olomouc v krásném prostředí lesů kolem Bělkovického údolí. Za celkem ideálního počasí odstartovalo v hlavním závodě přes sto běžců.

Zdejší sportovní akce je zařazená do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje jako 29 v pořadí letošního roku a zároveň také do Malé ceny mladých vytrvalců.

Muži měli připravený jeden velký okruh po lesních stezkách v délce 9 km a ženy čekala zkrácená trať na 6,5 km.

Díky startu dětí bylo tedy hned od rána v restauraci Podskalí, kde probíhala prezentace, poměrně dost živo.

Všude dobře, v Bělkovicích trochu líp

Tak nějak se dá hodnotit zdejší kros. Prostě je zde dobrá nálada a krásné prostředí v údolí, které je olomouckým chatovým rájem. Jen ten lesní klid bohužel narušovali lesáci se svými stroji, kteří na stráni nad hospodou likvidovali lesní polom. Ovšem to se nedá nic dělat. Je nutné padlé stromy uklidit a zpracovat co nejdřív, jinak by se hodily už jen jako palivo a to by byla nebetyčná škoda.

„Celý týden po půlmaratónu v Olomouci jsem jen klusala, tak dnes to byl můj první rychlejší běh,“ přiznala se Petra Kamínková. „Nechtěla jsem ani nějak moc extrémně rychle jít, protože trať je opravdu dost náročná, ale šlo to samo, tak asi proto padl i ten traťový rekord.“

Bodejť by jí to nešlo, jen se podívejte, jak Petra v poslední době lítá. Tady není co řešit.

„Už se pomalu dávám zdravotně dohromady,“ konstatovala Marie Delingerová,“ ale pořád cítím, že nemám žádnou sílu. Dnes jsem utekla Pavlíně až z kopce dolů.“

„Nahoru to byla paráda, běželo se mi výborně,“ řekla mi Pavlína Poláčková, „Jenže jak jsme šli dolů, začalo mě píchat v boku a už jsem to nerozdýchala. To mě moc mrzí, protože bych to určitě dala o hodně líp.“

„Asi jsem opravdu běžel rychle,“ kroutil hlavou nad traťovým rekordem David Pelíšek, „ale v poslední době mi to moc neběhalo, tak nevím, proč to dnes tak šlo. I když já si myslel na trati, že moc dobře neběžím.“

„Teď mi to celkem běhá,“ přitakal spokojeně Roman Kovář na mou pochvalu za jeho skvělý výkon. „A to dokonce i v terénu, kde jsem měl vždycky díky své výšce problémy.“

Běželo se mi výborně,“ jen skromně naznal Pavel Dvořák ke svému dalšímu výbornému výsledku, kterých má v poslední době opravdu hodně. Jo, když je forma, jde to samo.

Body do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje jsou tedy rozdány, guláš s chlebem snězený, pivo dopité, tak hurá na další akce. A teď jsou tři po sobě, kde půjde o body do tohoto seriálu v Nemojanech. Tak přijeďte.

Výsledky