Každý den nás krmí novými a často vzájemně si protiřečícími informacemi o tom, co je zdravé, a co bychom měli jíst – co je pro tělo dobré, co špatné, co by se mělo jíst jen s mírou a čemu se úplně vyhnout. Když se k mizerné informovanosti přičte lenost, přibývá obézních lidí rychleji než kdykoliv v minulosti.

Počet obézních lidí se od roku 1980 do roku 2014 zdvojnásobil a nyní má na celém světě přes 1,9 miliardy dospělých lidí (starších 18 let) problémy s nadváhou. Šest set milionů z nich trpí obezitou. Takže si za čím dál mohutnější pas můžeme sami? Nebo jsme podrobeni soustavné palbě polopravd a dezinformací, převlečených za reklamu a zdravotní doporučení?

Ti z nás, kteří se snaží jíst vyváženě a hlídat si hmotnost, v jídelníčku velmi pravděpodobně omezují nebo zcela eliminují cukr. Přecházejí na „zdravější“ alternativy, jako je třtinový cukr, umělá sladidla a pokrmy „bez cukru“, které jsou pro nás lepší.

Omyl. Business Insider rozptýlil pět nejrozšířenějších cukrových pověr.

První pověra: Umělá sladidla jsou zdravější

Někteří lidé se cpou náhražkami cukru, protože si myslí, že tak sníží přísun kalorií a budou zdravější, ale některé vědecké studie naopak dokazují, že tyto náhražky mohou naopak vést ke zvýšené glykémii a změnit bakterie v zažívacím traktu. Takové změny mohou v konečném důsledku vést k obezitě, zvýšené hladině krevního cukru, zánětům, snížené absorpci vitamínů a dalším nemocem.

Druhá pověra: Cukr vás uspokojí

Před pár desítkami let vydávala reklama cukr za zdravý, rychlý zdroj energie s minimem kalorií. Ale ne všechny naše zdroje energie jsou rovnocenné. Některé vás sice nakopnou, ale za chvíli bude zase toužit po dalším přísunu kalorií. Tyhle neefektivní zdroje energie mohou způsobovat přibírání váhy a obezitu. Do mnoha pochutin se přidává extrémní množství cukru. Když budete jíst zdravější jídlo plné proteinů, vláknin a prospěšných tuků, uspokojíte svoje tělo na delší dobu.

Třetí pověra: Jíst ovoce škodí

Ve snaze přesvědčit zákazníky, že je cukr zdravý, upozorňovaly reklamy na vysoký obsah cukru v ovoci. Je sice pravda, že ovoce obsahuje značné množství přírodního cukru, ale spolu s ním dostanete v jednom balení i živiny, vlákninu a jen málo kalorií, takže je dost těžké se jím přejíst. To, před čím byste se měli mít skutečně na pozoru, je přidaný cukr, který najdete ve všech balených džusech. To jsou jenom prázdné kalorie, velmi podobné těm, které máte v limonádách.

Čtvrtá pověra: Hnědý cukr je zdravější

Mnohé takzvané zdravé produkty se doslazují organickým třtinovým cukrem. Jeho výrobci vám už ovšem neprozradí, že tento nerafinovaný cukr není nijak prokazatelně zdravější. Ani když ho srovnáte s bílým cukrem. Metody zpracování se sice liší, ale chemické složení zůstává stejné. Když ho sníte moc, vaše tělo a metabolismus budou trpět úplně stejně.

Pátá pověra: Řešením je vyřadit cukr z jídelníčku

Při všech těchto problémech s cukrem vás možná napadne, že by bylo nejlepší cukr úplně vyřadit z jídelníčku. Ale ne všechny výrobky, které o sobě tvrdí, že jsou bez cukru, jsou skutečně bez přidaného cukru. V mnoha recepturách, které toto prohlašují, jednoduše výrobci nahradili cukr agávovým sirupem, medem nebo jinými náhražkami, které nejsou ničím jiným než jinak pojmenovaným cukrem.

Jelikož tělo tyto náhražky s vysokým obsahem fruktózy hůře odbourává, mohou být pro vás potraviny bez cukru dokonce horší. Pokud můžete, sáhněte vždy po čerstvých, nezpracovaných potravinách, které obsahují jen minimum přidaného cukru.