Rostoucí úroveň Moravského ultramaratonu potvrzují dosaženými časy běžci z čela pelotonu. Jestliže vloni stačil Danielovi Orálkovi k vítězství v Olešnické etapě čas 3:15 hod, letos Dan stlačil vítězný čas pod 3:10. Jestliže vloni dosáhlo prvních sedm borců v této etapě času pod čtyři hodiny, letos už jich bylo 9. Dan, který zařadil jeho tradiční účast při MUM do programu přípravy na podzimní Spartathlon v Řecku, může být s rostoucí konkurencí, která ho motivuje běžet rychleji, spokojen.

Jak vypadá současný program Danovy přípravy? Minulou neděli vyhrál v rakouském Salzburgu v krutých podmínkách Mozartovu stovku, aktuálně vítězí v každé etapě MUM a následující týden po MUM bude startovat v dalším 100 mil dlouhém ultramaratonu TMMTR. Aby toho nebylo málo, tak mezi těmito ultramaratony si vždy ve středu střihne závod ze série Triexpert Cup v Brně. Být slavným maratoncem není jen tak.

Zpět k Olešnické etapě. Na rozdíl od předchozích dvou etap, Blanenské a Tišnovské, které startovaly u řeky Svitavy a Svratky a které se běžely převážně „do kopce“ (místo startu bylo níž, než cíl v Lomnici), Olešnická etapa a následující Bystřická se běží převážně „z kopce“(místo startu leží naopak výš, než cíl v Lomnici). Termín „z kopce“ je ovšem diskutabilní, protože Garmin opět naměřil celkové převýšení etapy více než 1.000 m. Každopádně běh převážně „z kopce“ se promítl do rychlých časů a pravděpodobně i v zítřejší etapě tomu bude podobně.

Olešnická etapa obsahuje přibližně uprostřed jedno stoupání první kategorie. Tento silniční úsek začíná zprvu nenápadně v obci Švařec na 18. km a pokračuje přez Brťoví do Prosetína. Toto stoupání obsahuje několik zalamováků, vždy když se zdá, že kopec již končí, tak přijde další stoupání a ještě prudší. Etapa obsahuje několik RUN FREE úseků, hned krátce po startu lesní a poté polní a luční stezky s lesním klesáním do Víru mezi 2. a 10. km a dále části úseku mimo silničního provozu, který začíná nad Hodonínem na 28. km a končí v Lomnici na 41.

Na startu se sešlo 64 účastníků, z nichž dva do cíle nedoběli. Jak bylo již avizováno, první doběhl Dan 8 minut před Michalem Kovářem, za necelé další 2 minuty doběhl Josef Cacek , následovaný Robertem Šamonilem, Jaroslavem Kubenem, Ivanem Šarlingerem, Dušanem Almanem, Ondrou Strnadem a Pavlem Sedlákem. Desítku mužů uzavřel svým nejlepším letošním etapovým časem Petr Tulis. Nejlepšími zahraničními běžci byli na 12. až 14. místě seřazení Rus Alexander Alexejev, který letos dosáhl nejlepšího výsledku a Michael Kiene s Jobstem von Palombini, oba z Německa.

Mezi ženami uhájila vítězství v etapě celkově 22. Tereza Gecová v čase 4:26 hod, necelé 2 minuty před Janou Glabazňovou a 8 minut před Janou Šindlerovou. Nejrychlejší zahraniční běžkyni Cornelii Balke na 6. místě mezi ženami předstihla 4. Kristýna Šindlerová a 5. Vilma Podmelová, která si tak nadělila

V celkovém pořadí kraluje Dan s hodinovým náskokem před dvojicí Pepa a Michal, které navzájem po absolvovaných 215 km dělí pouhopouhých 5 sekund, což představuje necelých 20 m. Čtvrtý zůstává Ivan před Ondrou, Robertem, Dušanem, Jaroslavem, Pavlem a Jiřím Bezroukem, který desíku nejrychlejších uzavírá. Michael Kiene, úspěšný účastník loňského Spartathlonu (246 km) a letošního Ultrabalaton (221 km), který měl na kontě ke konci roku 2014 celkem 369 absolvovaných maratonů a ultramaratonů, zůstává na 11. místě nejrychlejším zahraničním běžcem.

Celkově 17. Tereza si upevnila celkové vedení mezi ženami s více než hodinovým náskokem před Janou a Kristýnou. Cornelia Balke, vloni úspěšně absolvující například 100 mil v Berlíně, 230 km Baltic Nonstop, 216 km Hexenstieg Ultra, anebo 196 km Balaton Supermaraton, zůstává jako nejrychlejší žena ze zahraničí celkově na 5. místě. Plnou porci 215 uběhnutých km si drží 54 účastníků, z toho je 10 žen. Tento žebříček uzavírá Brigitte Koczy z Německa a András Maczó z Maďarska.

Prognóza počasí se potvrdila, slunce přibylo a teplota vystoupala na 29°C. Podle předpovědi bude při následující Bystřické etapě více než 30°C, proto opět doporučujeme kšiltovku na hlavu, láhev s pitím do ruky a důsledně dodržovat pitný režim. V případě přehřátí je třeba se ochladit, zastavit, schovat se do stínu, odpočinout si a chladit motor zvenčí i zevnitř. Případné problémy konzultujte na občerstvovacích stanicích, na OS č. 1 a 2 je přítomen zdravotník.

Následující již šestá, předposlední, již zmíněná Bystřická etapa startuje v pátek 3. 7. 2015, opět ve dvou vlnách, ve 14:00 a 15:00 hodin od Městského muzea na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem . Prezentace příchozích účastníků proběhne na místě startu již od 13:00 hod.

Neoficiální výsledky naleznete, stejně tak jako databázi posledních ročníků a jejich účastníků na www.ultracau.ron.cz

Další informace a podrobnosti o dalších etapách 23.MUM na www.mum.ultracau.cz, fotografie ze závodu na www.dao.rajce.idnes.cz.