Předposlední Bystřická etapa je za námi. Proběhla ve znamení rychlých časů a vytrvale rostoucí okolní teploty, dosahující 30°C. Karel Zadák, zkušený organizátor běžeckých závodů již na startu oznamoval dvě novinky, tu špatnou – že teplota bude vyšší než včera a tu lepší – že teplota bude nižší než zítra.

Vliv horkého odpoledne byl pochopitelně nejvíce citelný na odkrytých náhorních pasážích, tam kde trasa vedla lesem, tam bylo celkem snesitelno. Hned úvodní stoupavá část trasy z bystřického náměstí přes Ždánici do Karasína byla odkrytá a kromě palčivého slunečního svitu účastníkům nabízela výhledy do vzdálené okolí.

Nebýt Moravského ultramaratonu, asi by většina z účastníků ani netušila, jak krásnou přírodu bystřické okolí nabízí. Za zmínku jistě stojí výšlap po pokosené louce na úseku z Víru do Pivonic. Stoupání s převýšením 200 m na 2 km vrcholilo právě zmíněnou loukou, která se dřívě běhala směrem dolů.

Travnatý dokonale měkký podklad v kombinaci s posečenou travou působil tak, že odraz zde byl perfektně utlumen ještě před fází došlapu. Všichni účastníci zřejmě uvítali pohodový lesní úsek mezi Nedvědicí a Doubravníkem, který všem umožnil se skrýt před dotírajícím sluncem.

Žádné výhledy do okolí zde však nebyly, prostě něco za něco. Stoupavých úseků bylo v etapě podstatně více, pokud Garmin nestávkuje, tak Bystřická etapa nabízí opět přes 1.000 nastoupaných výškových metrů.

Na startu se ve dvou vlnách seřadilo 69 účastníků, z toho 13 žen, což bylo opět více než vloni. Kromě 52 běžců, kteří stále ještě běží všech 7 etap, se etapy zúčastnilo 17 příchozích, kteří přinesli také kvalitu.

Jiří Petr vedl ještě na 5. občerstvovací stanici, nicméně potom mu trochu došel dech a nejprve ho předběhl Daniel Orálek, v cíli první za 3:10 hod a následně ještě i Josef Cacek, v cíli druhý 9 minut za Danem. Nicméně Jirka s přehledem uhájil medailovou pozici časem 3:21 hod s velkým náskokem před Michalem Kovářem, který již na startu očekával od Pepy atak v souboji o celkové druhé místo.

Pátý doběhl strojově běžící Ivanem Šarlingerem, který zřetelně svoji celkovou čtvrtou pozici nehodlá pustit. Šestý doběhl osamocený Robert Šamonil před Ondrou Strnadem, Dušanem Almanem a Jaroslavem Kubenem, s minimálními rozdíly. Desítku v etapě uzavřel Pavel Sedlák.

Všech deset borců se s časem vešlo pod 4 hodiny. Nejrychlejším zahraničním běžcem byl tentokrát Saša Aleksejev z Ruska, konkrétně z Moskvy. Protože Michael Kiene dnes trochu zpomalil, druhým zahraničním běžcem byl skvělý ultaramaratonec Jobst von Polombini, oba jsou z Německa. Jobst je aktuálně 73. ve světových tabulkách World Megamarathon Ranking, s 608 absolvovanými maratony a ultramaratony.

Mezi ženami opět s přehledem vyhrála Tereza Gecová v čase 4:24 hod, o 19 minut před Janou Šindlerovou, za kterou o minutu později přiběhla Jana Glabazňová. Nejrychlejší žena ze zahraničí Cornelia Balke byla mezi ženami pátá.

V celkovém pořadí mezi muži je vedoucí pozice Dana neotřesitelná, na druhém místě se již zabydlel Pepa a Michal na třetím místě má výrazný náskok před dalšími v pořadí, kterými jsou Ivan, Ondra s Robertem ještě soupeřící o 5. místo, Dušan, Jaroslav a Pavel.

Desítku stále uzavírá dědek Jiří Bezrouk s téměř hodinovým náskokem před nejrychlejším běžcem ze zahraničí Michaelem. Zrychlující Saša je druhým nejrychlejším ze zahraničí, třetím je František Michalička ze Slovenska těsně před Jobstem.

Mezi ženami kraluje a náležitě si to užívá celkově 17. Tereza, před Janami Glabazňovou a Šindlerovou. Čtvrtá je Kristýna Jeřábková a pátá již zmíněná Cornelia.

Prognóza počasí se potvrdila a nadále slibuje růst venkovní teploty, zítra při poslední Cimrmanově etapě očekáváme 33°C, proto opět doporučujeme kšiltovku na hlavu, láhev s pitím do ruky a důsledně dodržovat pitný režim. V případě přehřátí je třeba se zastavit, schovat se do stínu, odpočinout si a chladit se zvenčí i zevnitř. Případné problémy konzultujte na občerstvovacích stanicích, na OS č. 1 a 2 je přítomen zdravotník.

Poslední sedmá Cimrmanova etapa startuje v sobotu 4. 7. 2015, od 6:00 hod intervalově, podle seznamu zveřejněného na webu závodu, od základní školy v Lomnici. Trasa maratonu je vedena okolo Lomnice a zahrnuje dvě kola. Prezentace příchozích účastníků proběhne na místě startu již od 08:00 hod.

Součástí etapy je nově organizovaný půlmaraton s názvem „Startujeme s Danem Orálkem“, který bude odstartován v 11:00 hod. Půlmaraton se běží po trase maratonu a zahrnuje jedno kolo. Následně ca od 16:00 hod proběhne v jídelně základní školy slavnostní vyhlášení vítězů a ukončení 23. ročníku Moravského Ultramaratonu.

Neoficiální výsledky naleznete, stejně tak jako databázi posledních ročníků a jejich účastníků na www.ultracau.ron.cz.

Další informace a podrobnosti o dalších etapách 23.MUM na www.mum.ultracau.cz, fotografie ze závodu na www.dao.rajce.idnes.cz.