V neděli se konal sedmnáctý ročník jednoho z nejnáročnějších závodů v seriálu Kopec Lochovice-Plešivec, který si tak odfajfkuje desáté letošní klání středočeských vrchařů. Předloni byl tento závod koncipován jako veteránské Mistrovství republiky. Tehdy zvítězil vynikající specialista na vrchy David Gerych, který již stále častěji dává přednost triatlonovým závodům. Ale letos dorazil do rozpálených Lochovic.

„Abych se přiznal, tak se mi sem dneska moc nechtělo, ale žena Míša mně přemluvila,“ říkal při předstartovním strečinku. Mezi jeho konkurenty na vítězství mohl patřit třeba Petr Pechek, který tu běžel několikrát, stále drží traťový rekord, dnes však dal přednost jiným aktivitám. Dalším z favoritů byl i lídr letošních tabulek Honza Hostička, který stále zaznamenává neuvěřitelné zlepšení.

„Včera jsem si dal skoro stovku na kole a běžel pětikilometrový závod, takže to dneska není úplně ono. Navíc mi dost vadí tohle příšerné vedro,“ snižuje své potenciální šance před závodem. V ženské části mohla hrát první housle vracející se Lenka Šibravová, která přijela se svým trenérem Janem Kervitzerem a v doprovodu svého čtyřnohého miláčka. Mezi její konkurentka patřily Michaela Gerychová nebo Pavla Fričková. Ale pojďme k samotnému závodu.

Hodinu před polednem se rtuť výrazně přehoupla přes třicítku a na nebi ani mráčku. Startér závodu krátce připomíná úskalí trati a oznamuje, že několik desítek listrů vody na vrcholu Plešivce snad bude stačit. A posílá sto odvážlivců na zteč téměř šestikilometrové porce s převýšením 350 výškových me­trů.

První dva kilometry se běží po rozpálené silnici lehce nahoru. Tempo diktuje zkušený domácí borec Ervin Beshir, který za sebou táhne téměř desetihlavý vláček vedoucí skupinky. Neběží se nikterak závratně, jakoby každý podvědomě tušil, co ještě může udělat tohle horko s organismem.

Nabíhá se do lesa na měkké podloží, je třeba dávat pozor na kořeny a borové šišky. A sklon se pořád utahuje. Na čelo se prodírá lehkonohý vrchařský specialista David Gerych, kterého marně stíhá další z Davidů, Kunčar.

V rozhodující dvousetmetrové stojce v polovině trati Gerych nastupuje a svůj náskok postupně navyšuje na výsledných 38 vteřin v cíli před druhým Kunčarem. Třetí se v cíli objevuje Honza Herda, který si mazácky a zkušeně rozvrhnul síly a postupně se prokousal až na medailové posty. Na svém fb profilu to s potěšením kvituje. Před startem říkal, že dává přednost spíš cyklistice, ale jak je vidno, z najetých kilometrů v sedle kola se dá vrchařsky těžit. Na kopci je tradičně uchvatný výhled z Čertovy kazatelny a slibované litry osvěžujících nápojů.

A jak to dopadlo mezi ženami? Míša Gerychová nepotvrdila manželský double a musela se o pár vteřin sklonit před Pavlou Fričkovou z PSK Olymp. Pro bronzovou placku si doběhla Lenka Šibravová.

Někteří závodníci se jdou zchladit do Smaragdového jezírka na úbočí kopce, někteří jdou vyklusat po lesních pěšinách magického vrchu. Aby se pak sešli v místní zasedačce ke sdílení dojmů u nožiček párků, piva či lima a ke slavnostnímu vyhlášení. Nejlepší tři z každé kategorie si odvážejí dárkové balíčky a všichni ostatní nezapomenutelný zážitek z překonání sebe samých při těžkém závodě v tropických podmínkách.

Výsledky

Foto 87× – Safab.rajče.id­nes.cz