Nejtvrdší závod se blíží rychlostí blesku. Již 15. srpna 2015 si na harrachovském skokanském můstku K120 změří síly nejlepší běžci z Česka i zahraničí. Individuální kategorie jsou již beznadějně naplněné, ale najdou se ještě odvážlivci, kteří postaví svou čtyřčlennou štafetu? Na akci se stojí vypravit i v roli diváka, protože závodníci bojují na doraz. Tady je pár zajímavých informací, které vás přesvědčí.

1. Od Kanady po Kazachstán Red Bull 400 se kromě Česka pořádá také ve Slovinsku (Planica), Finsku (Kuopio) a Rakousku (Tauplitz/Bad Mitterndorf). Mimo Evropu si letos můžete střihnout výběh Red Bull 400 taky v Kanadě, v USA nebo v Kazachstánu.

2. Sturm auf den Kulm! Vůbec poprvé se Red Bull 400 běžel 25. září 2011 ve štýrském horském středisku Tauplitz/Bad Mitterndorf. Cílem extrémních běžců je zde rozjezdová lavice můstku Kulm. Sturm auf den Kulm se letos poběží již popáté v řadě. Jeden z největších můstků vůbec patří k pouhým pěti na světě, na nichž se dá doletět za hranici 200 metrů. Stoupání až 36° z něj dělá i jednu z nejtěžších tratí závodu Red Bull 400. Harrachovský můstek ale vůbec nezaostává. Jak se dokážete poprat s jeho šikmou plochou, která v nejprudším úseku dosahuje sklonu 37 stupňů?

3. Run Ahmet, run! Jako první se loni v rakouském závodu Red Bull 400 dostal nahoru Ahmet Arslan (29). Střízlík z Turecka vypadá na první pohled nenápadně. Ale to je jenom zdání. V roce 2007 získal první titul na European Mountain Running Championship a od té doby si už vítězství nenechal od nikoho vzít. Na bednu si vyběhl i ve světovém šampionátu a dalších soutěžích. V roce 2013 v rakouské čtyřstovce pokořil jako první hranici pěti minut a loni ji opět posunul.

4. Robot Mikloša Ať už jste loni v Harrachově závodili nebo jste se tam byli jenom podívat, od prvního okamžiku jste si nemohli nevšimnout chrtího běžče s výrazným blonďatým čírem. Byl to Matjaž Mikloša ze Slovinska, který si pak ve finále doběhl pro vítězství stylem motorové myši. Člen slovinského Olimpiku se zaměřuje na běhání do kopce ve všech možných podobách. V rámci štafety skončil šestý na MS 2010 ve skialpinismu a výborná umístění sbírá i na závodech skyrunningu – výběhu výškových budov. Kdo letos překoná jeho loňský čas z Harrachova 04:03.13? Když už jsme u toho, najde se žena, která si troufne pokořit Karolínu Grohovou a její laťku 05:09.88? A co štafetáři a dosavadní meta týmu Vella Trutnov 02:24.85?

5. Rekordman Piotr Łobodziński Pozor! Je to úplně čerstvá informace. Do závodu se přihlásil Piotr Łobodziński z Polska, který vyhrává jeden závod v towerruningu za druhým. Vyběhnout výškovou budovu či vysílač, anebo buben skokanského můstku sice není totéž, ale jsou to asi vzájemně nejbližší disciplíny. „Schody nejsou tak strmé, takže se běží rychleji a není nutné používat ruce,” řekl nám Piotr v rozhovoru. V jeho prospěch ovšem mluví jeden brutální fakt. Piotr v roce 2012 vyhrál Red Bull 400 ve výběhu na můstek Kulm v Rakousku. Už teď víme, že souboj mezi ním a slovinským robotem Miklošou bude na krev.

6. Skokani v akci Příležitost zdolat skokanský můstek si loni nenechali ujít ani ti, kdo jej důvěrně znají z opačného pohledu – čeští skokani. Nahoru si to pěkně po svých vyběhli Antonín Hájek, Čestmír Kožíšek a Lukáš Hlava. V jejich štafetovém komandu měl nastoupit i Roman Koudelka, ale na poslední chvíli za něj kolík převzal fyzioterapeut Kryštof Kuba. Česká reprezentace v letech na lyžích nakonec doskákala na vrchol jako devátá z šestadvaceti přihlášených týmů štafet. I letos se do Harrachova chystá několik štafet v atraktivním složení. Nechte se překvapit.

7. Kritický bod Red Bull 400 v Harrachově se běhá na skokanském můstku K120 v areálu na Čertově hoře. Můstek byl společně s vedlejším mamutím sourozencem postaven v letech 1978 až 1983. Označení K120 znamená kritický bod 120 metrů. Zatímco kritický je pro letce na lyžích, pro běžce je to teprve začátek. Podle výrazu ve tvářích jejich kritický bod leží o dost výš asi 180 metrů od startu, což je kousek pod hranou bubnu. Tam nastává hutná krize a to nejsi ještě ani v půlce závodu. Chcete si sáhnout na svůj kritický bod?

Více o závodu včetně videí a fotografií najdete na www.redbull.cz/400

Více fotografií ze světa Red Bullu najdete na www.redbullcontentpool.com