Brno – Dlouhou historii za sebou nemá, ale o slovo se hlásí čím dál víc. Na letošní třetí ročník 63 kilometrů dlouhého ultra trailu s příznačným názvem Brněnský masakr je přihlášeno víc jak dva měsíce před jeho startem už přes 200 závodníků a další přibývají. Šéf závodu Michal Kočař z pořádající společnosti Galant si pochvaluje organizaci a prozrazuje největší novinku, která vlastně novinkou není.

„Letošní trasa je totožná s tou loňskou. Závodníci si tak mohou porovnávat časy,“ objasňuje. „Ale celkově jsme organizaci vylepšili. Běžci se mohou těšit třeba na lepší občerstvovačky nebo masáže při závodě,“ přidává Kočař.

Jak vypadá v tuhle chvíli startovní listina?

V tuto chvíli je na startovce 206 závodníků, z toho 155 závodníků na delší 63 kilometrů dlouhou trasu. 51 závodníků je přihlášeno na třicítku. Volná místa ještě jsou.

Kolik očekáváte účastníků?

Budeme spokojení, pokud se na start závodu postaví přes 300 běžců. Pokud by padl rekord, což je 312 závodníků, bude to bonus navíc. Nejde nám za každou cenu o kvantitu závodního pole. Chceme především zajistit kvalitní organizaci a servis tak, aby si každý účastník Masakr pořádně užil.

Co znamená, že je závod pod záštitou Dana Orálka?

Dan je Brňák, trať velmi dobře zná a na některých úsecích pravidelně trénuje. A jestliže napíše takovou pozvánku na závod, je to pro nás pocta a má to svoji váhu.

Když jsem si v roce 2013 přečetl, jak a kudy se poběží Brněnský Masakr, tak jsem zajásal a začal se těšit. Brno a jeho okolí mám proběhané, když ne důkladně, tak alespoň dobře. Pohled na mapku mě ujistil, že trasa závodu kopíruje ta nejatraktivnější místa, která se v okolí poslední obydlené zatáčky při cestě do Vídně, dají najít. Člověk, který přijede do Brna poprvé, musí nutně nabýt dojmu, že moc hezčí terény už v Česku nenajde.

Zkrátím to. Přestože jsem se přihlásil, tak mi zdraví nedovolilo běžet. Šel jsem tedy na závod udělat pár fotek a nasát atmosféru. Musím říct, že dívat se jak ostatní závodí má jednu výhodu a jednu velkou nevýhodu. Výhoda je, že to fyzicky nebolí a ta nevýhoda je, že jsem to těm, co běželi, záviděl. V roce 2014 už jsem závidět nemusel a mohl to vyzkoušet na vlastní nohy.

O trati, kterou bych mohl popsat i jako běhatelný ultratrail už pár slov padlo, ale konečně jsem si mohl užít i atmosféry. Zažil jsem perfektní organizaci, spoustu běžců a přitom to ani zdaleka nepřeskočilo do neosobní mašinérie masových akcí. Jsem z Brna a proto si dovolím parafrázovat komunální politiku a při plném vědomí napíšu: Přijďte si (u)žít Brno. Dan Orálek

Věříte, že Dan Orálek potvrdí roli českého guru, nebo ho předhoní dravé mládí v podobě třeba Jirky Čípy?

Účast Dana není úplně jistá, chystá se na Spartathlon, tak uvidíme. Pokud by startoval, určitě bude patřit mezi velké favority. Ale Jirka Čípa je o nějakých čtrnáct let mladší a věk nezastavíš. O startu uvažuje také synovec Lukáš, vítěz prvního ročníku Masakru. Pokud by startovali všichni tři, může to být hodně zajímavé…

Jsou nějaké novinky oproti předešlému ročníku?

Zásadní novinka je, že jsme už nedělali žádné změny na trati. Trasa závodu je zcela totožná jako v loňském roce s pěti občerstvovacími stanicemi. Závodníci si tak mohou porovnávat výkonnost za jednotlivé roky. Tak jako v minulých letech chceme udržet vysoko nastavenou laťku – vynikající značení, výborně zásobované občerstvovačky s příjemnou obsluhou, špičkové zázemí v cíli závodu s bazénem, vířivkou a infra saunou. Ještě vylepšíme sortiment občerstvovacích stanic, na všech občerstvovačkách bude hrát živá hudba. Na čtvrté občerstvovačce na 50 kilometru budou k dispozici i masáže. Na trati budou měřeny čipově dva mezičasy – na 15. a na 42. kilometru.

Trať je stejná…byli jste už na obhlídce, změnila se nějak za ten necelý rok?

Celou trať jsem ještě letos neprocházel, ale řadu úseků ano. Je zcela totožná jako loni a žádná nepříjemná překvapení neočekávám. Pokud by se nějaký problém vyskytl, okamžitě zareagujeme.

Organizaci předešlých dvou ročníků jste si pochvaloval. Vyskytly se nějaké problémy letos?

Organizace nás baví a na závod se těšíme. Máme stabilní tým spolehlivých lidí a ani letos nečekám žádné problémy. Vždy vyřizujeme veškerá povolení s dostatečným časovým předstihem a snažíme se chovat korektně a slušně. Proto i spolupráce s Českými lesy, Školním lesním podnikem Křtiny, Lesy města Brna, Radnicí v Brně – Řečkovicích i s policií je výborná.

Na co byste nalákal toho, kdo se váhá přihlásit?

Na běhavý ultra trail v těsné blízkosti Brna. Na výbornou organizaci a přátelskou atmosféru.

Web závodu: www.brnenskymasakr.cz