Rob Sloan, o kterém jsme psali nedávno, není zdaleka prvním běžcem, který se pokusil podvést soupeře na své cestě k úspěchu.

Zde je pohled na některé z dalších hříšníků:

Rosie Ruiz

Když se v roce 1980 stala první amatérskou vítězkou Boston Marathonu Američanka narozená na Kubě, Rosie Ruiz, zdálo se, že se objevila nová hvězda, když vytvořila nový traťový rekord s časem 2:31:56. Její nárůst výkonnosti se však zdál příliš rychlý. Ostatní špičkoví závodníci si vůbec nevzpomínali, že by ji v závodě viděli. Nejvíce pádný důkaz o jejím podvodu však přišel od dvou svědků, kteří viděli Ruiz vyskočit z davu diváků jen půl kilometru před cílem. O několik dní později byla vyloučena a její zlatá medaile byla předána právoplatné vítězce Kanaďance Jacquelin Gareau.

Bratři Motsoenengovi

Comrades Marathon je známý jako jeden z nejtěžších běžeckých závodů na světě. Tento 90 km dlouhý běh z jihoafrického města Pietermaritzburg do Durban je nejstarším ultramaratonem na světě. V roce 1999, bratři Sergio a Fika Motsoenengovi provedli téměř dokonalý podvod tím, že si v polovině závodu na WC mezi sebou vyměnili místa, aby nakonec Sergio skončil celkově devátý. Jejich plán byl ale odhalen, někdo si na fotografiích po závodě všiml, že každý z bratrů nosí své hodinky na jiném zápěstí. Sergio Motsoeneng běhá dodnes, i když v nedávné době si musel odpykat dvouměsíční trest za pozitivní dopingový nález nandrolonu v jeho těle.

Anthony Gaskell

Na loňském Londýnském maratonu finišoval 69-letý Anthony Gaskell ve své věkové kategorii na prvním místě a měl tedy za vítězství obdržet pamětní medaili. Největší zájem pozorovatelů byl upřen na jeho negativní split, když zbývajících 20 km uběhl za neuvěřitelných 41 minut – tedy mnohem rychleji, než je na tuto vzdálenost světový rekord. Při konfrontaci nakonec Gaskell přiznal, že to vzal zkratkou, která mu zkrátila závod o zhruba 16 kilometrů, tedy více než třetinu trati. Tvrdil, že se zranil při pádu přes dalšího běžce a bylo mu jasné, že mu jeho zdravotní stav nedovolí maraton dokončit a že závod předepsanou trasou nezvládne ani dojít. Čas tři hodiny a pět minut mu nebyl uznán a důchodce byl dodatečně diskvalifikován. „Byl jsem nazván podvodníkem a vyloučen ze závodu, nikdy jsem ale netvrdil, že jsem vyhrál,“ řekl. „Prostě jsem prošel zkratkou k místu, kde jsem měl své věci. Ani jsem se neobtěžoval kontrolovat výsledky na webových stránkách, protože jsem věděl, že jsem vypadl.“

Čínští studenti v Xiamen

Snad k největšímu hromadnému podvodu došlo v loňském roce při Xiamen Maratonu v Číně. Nejméně třicet běžců z jedné školy z provincie Shandong podvádělo při pokusu dostat se do „top 100“. Jen stovka žáků měla totiž šance dostat se na univerzitu. Pokud studenti zaběhnou maraton ve výborném čase, mohou získat extra body do „gaokao“, přijímací zkoušky na vysoce prestižní univerzity v Číně. The Fujian sports uvedl, že někteří z podvodníků, kteří byli později diskvalifikováni, používali na některých částech trasy závodu veřejnou dopravu, zatímco jiní přesvědčili lepší běžce, aby je nahradili.

Roberto Madrazo

Politik zapletený do skandálu? Ať již se to může zdát jakkoli neuvěřitelné, i takové věci se stávají. Po ponižující porážce v prezidentských volbách v Mexiku v roce 2006 se Roberto Madrazo opět dostal do popředí svou výhrou na berlínském maratonu v kategorii nad 55 let s časem 2:41:12. Ale jeho čas nebyl tak neuvěřitelný jen proto, že s běháním neměl mnoho zkušeností. Byla to hlavně fotografie, jak dobíhá do cílové čáry ve větrovce, čepici a přiléhavých kalhotách – příliš mnoho oblečení na někoho, kdo právě uběhl 42,2 kilometrů a skoro se u toho nezapotil. Záznamy po závodech ukázaly, že uběhl téměř patnáctikilometrový úsek za 21 minut – což je tempo skoro tři kilometry za dvě minuty.

Madrazo