Aleisha Fettersová z Runner’s World sestavila tipy pro obdařenější běžkyně, aby se při běhu cítily pohodlněji.

Jako kdyby běhání nebylo samo o sobě dost náročné, velké poprsí z něj dokáže udělat krajně kontaktní sport.

Velká poskakující prsa vám pleskají do hrudníku, stahují vás dolů a hrozí, že vám udělají monokl, prostě jsou víc než jen trochu nepříjemná.

Bolí – a podle slov sportovní fyzioterapeutky a výzkumné pracovnice v Breast Research Australia při Wollongongské univerzitě Deirdry McGheeové, Ph.D., mohou zhoršit běžecké výkony.

Podíváme se na tři nejčastější stížnosti běžkyň s velkým poprsím a na to, jak si několika jednoduchými fígly a správným výběrem podprsenky ulevit od bolesti.

1. Bolí, bolí

Prsa velikosti D váží mezi 6,8 až 10,5 kilogramy. McGheeová říká, že to je víc než dost, aby vám ohýbala trup dopředu a nutila vás běhat v předklonu, snižovala efektivnost běžeckého kroku a zvyšovala riziko zranění.

Pokud jste si toho nevšimli, pak vězte, že to jediné, co vám při běhu drží prsa nahoře, jsou ramínka podprsenky, která musí odolat pořádné zátěži. Pokud jsou ramínka úzká, může vzniknout tlak tak velký, že nejenže vám po nich zůstanou otisky v ramenou, ale navíc stisknou nervovou skupinu brachiálního plexu, což je projeví otupělostí malíčků na rukách.

Janet Hamiltonová, C.S.C.S., sportovní psycholožka z Running Strong v Atlantě, k tomu dodává, že hmotnost prsou sice lze snížit pouze jejich redukcí, ale je také možné naučit tělo, aby i s nimi dokázalo lépe udržet vzpřímený postoj.

Hamiltonová radí, že cvičení na spodní a horní část zad pomáhá předcházet bolesti zad a špatnému držení těla, které přichází s delšími výběhy. Posilujte střed těla, tedy i bedra a střední část zad, to vám pomůže zpevnit páteř.

Victoria Barnabyová, atletka z Greter Boston Track Club a běžecká trenérka v CoachUp dodává, že se vyplatí soustředit se na funkční posilování středu těla, které na několika různých úrovních zapojuje rozličné svaly. Jedná se například o plank s nataženýma rukama a zvedáním nohou, plank s rukama na fitmíči, supermana, bird-doga, boční plank a ruský twist.

2. Otloukej se, bábovičko

McGheeová vysvětluje, že to, jak moc vám prsa poskakují, závisí téměř výhradně na jejich velikosti a elasticitě kůže, která je potahuje. S věkem a s extrémním namáháním kůže elasticitu ztrácí. Takže pokud vám prsa při běhu poskakují teď, můžete počítat s tím, že v budoucnu to bude ještě horší.

Zajímá vás, jak moc vlastně prsa při běhu skáčou? McGheeová měřila pohyb prsou při běhu na pásu s podprsenkou a bez ní, a zjistila, že průměrná velikost 85D má rozkmit téměř třináct centimetrů. Menší prsa se pohybují o necelých osm centimetrů a i to může být velmi nepříjemné.

McGheeová zjistila, že podprsenky poskytující silnou oporu nedokážou poskakování úplně eliminovat, ale zvládnou jejich pohyb zmenšit zhruba na polovinu. Cílem je dosáhnout toho, aby se prsa pohybovaly unisono s trupem a neposkakovala nezávisle na sobě.

3. Nevítaný peeling

„První krok, jak předcházet odírání, je najít sportovní podprsenku, která vám bude pořádně sedět,“ radí Barnabyová. Čím méně se podprsenka při běhu hýbe, tím méně se bude otírat. Nicméně čím větší jsou prsa, tím těžší je jakýkoliv pohyb eliminovat. Ke slovu pak přichází různé vazelíny aplikované na citlivé oblasti, například do podpaží.

Pokud jste i tak z běžecké podprsenky sedřené, má pro vás Hamiltonová tip: zkuste si oblast, která nejvíce trpí, před výběhem přelepit tenkým proužkem náplasti. Protože náplast může mít dráždivý účinek, je lepší ji nejprve vyzkoušet na kratší trase, než s ní vyrazíte na první půlmaraton.

Sportovní podprsenka ze savého materiálu pomáhá předcházet podráždění kůže, které má jen krůček k rozedření do krve. Jako bonus se vám bude na zpocených prsou tvořit mnohem menší jezírko potu.

Jak vybrat nejlepší běžeckou podprsenku

„Když si kupujete běžeckou podprsenku poprvé, odolejte nutkání vyřídit nákup přes internet,“ radí Barnabyová, „vyrazte do kamenného obchodu a vyzkoušejte více střihů.“

Vybírejte podprsenku s vysokou mírou opory, takovou, která má tvarované košíčky, kostice, vycpaná ramínka a háčky na upravení obvodu. McGheeová doporučuje, abyste vyzkoušely tolik podprsenek, kolik jen bude možné, a měly tak co největší šanci najít takovou, která vám prsa skutečně udrží na místě – aniž byste přitom musely obětovat příliš pohodlí.

„Pokud podprsenka nesedí, když jdeme nebo se protahujete, vůbec nemyslete na to, že byste v ní vyběhly,“ varuje Barnabyová.

Při zkoušení sportovních podprsenek se však neřiďte jen pocitem. McGheeová radí, abyste se soustředily na následující prvky:

Obvod: měl by být vyrobený z širokého elastatického materiálu, který dokáže prsa nadzvednout, aniž by se vám na zádech dělaly varhánky, nesmí se vám posouvat, když zvednete ruce. Podprsenku byste měly zapínat na poslední háček, abyste měly možnost, až se vytáhne nebo opere, ji zapnout na menší velikosti.

Ramínka: měla by být široká a vycpaná, aby se vám nezarývala do ramen.

Košíčky: abyste omezily pohyb, musí košíčky prsa úplně zakrývat (a nemačkat je). Pamatujte, že se velikost košíčků běžecké podprsenky může lišit od té, kterou nosíte pod koktejlky. Není na tom nic špatně.

Kostice: měly by vám přiléhat k žebrům, nesmí se vám zarývat do prsou nebo do kůže v podpaží.

Zapínání vepředu: střed podprsenky by vám měl sedět na hrudní kosti, přesně uprostřed prsou.

Pokud je vám velikost DD malá, budete se nejspíš muset poohlédnout po kompresní podprsence a nosit dvě na sobě, doporučuje McGheeová. Jako první si oblečte podprsenku s vysokou oporou a modelovanými košíčky a kosticemi a přes ni si přetáhněte kompresní podprsenku, jež vám pomůže udržet všechno na svém místě.

Při vybírání kompresní podprsenky bude zapotřebí najít kompromis mezi „prsa mám všude, kam se podívám“ a „jsem v tom udušená jak jelito“.

Barnabyová dále doporučuje odnést si domů více modelů a ozkoušet je při běhu. Pokud vám dělají starosti výdaje na prádlo, jež se posléze nemusí osvědčit, poraďte se s prodavačem, zda by bylo možné podprsenku po jednom, dvou nošení vrátit a dostat zpět celou částku.

Je pravděpodobné, že po několika výbězích přijdete na to, které značky a střihy vaší figuře nejlépe padnou. Barnabyová radí, abyste si poté, co objevíte svou dokonalou běžeckou podprsenku, poznamenaly její typ a číslo. Pak si ji budete moct objednat přes internet nebo najít podobnou, pokud by firma váš model přestala vyrábět.

Každopádně si do budoucna usnadníte hledání možností, jak udržet při běhu vnady na místě.