Zamilování a velké události typu prvního maratonu jsou naprosto nezbytné pro váš milostný vztah s běháním, píše Diann Danielová pro Runner’s World. Je to ale každodenní rutina, co vás provede dobrými i zlými časy.

Abyste zachovali v dlouhodobém vztahu lásku, musíte ji živit, nepřestávat se snažit a ve vztahu k běhu platí totéž. Velké události a oslavy jsou důležité, ale to, co vztah posiluje, je každodenní rutina – to platí v běhání i v lásce. S vědomím toho vám přinášíme pár rad, jak udržet lásku při životě, a aplikujeme je na běhání.

Obohaťte šatník alespoň o pár speciálních kusů oblečení

Jeden z důvodů, proč je běhání tak přitažlivé, je jeho jednoduchost a finanční nenáročnost. Když tedy dáte druhou šanci otrhaným tričkům a kraťasům a začnete je používat jako běžecké oblečení, je to určitě bezva, stejně jako když budete nosit jedno staré funkční triko, dokud se definitivně nerozpadne.

Nicméně právě tak, jako mohou zvláštní šaty na rande dodat večeru tu správnou jiskru, může speciální oblečení na běh, v němž budete mít pocit, že vám to sluší – nebo je vám minimálně příjemné –, pomoct vybudovat nebo posílit vaši lásku k běhání.

Když se v tom, co máte na sobě, cítíte dobře, můžete si uvědomit, že kilometry polykáte radostněji a možná dokonce i rychleji. Za oblečení, které si zamilujete, nemusíte utratit hned jmění. Vyhněte se drahým značkám a nakupujte ve výprodejích, nebo zamiřte do obchodů, jako jsou Target nebo Old Navy (u nás srovnatelně např. Lidl nebo Tchibo), které čím dál častěji nabízejí běžecké oblečení, jež dokáže konkurovat dražším značkám.

Vyhraďte si čas na běhání

Seznam věcí, které vám mohou narušovat běžecké plány, je nekonečný. Ať už vychováváte děti, pracujete dlouho do večera, chodíte do školy, jste na dovolené nebo na prázdninách, nebo se prostě jen snažíte vypořádat se vším, co život přináší, je až příliš snadné odsunout běhání na okraj zájmu. Ale stejně jako potřebujete nějaký společně strávený čas s partnerem, při budování a udržování dobře fungujícího vztahu k běhání je nutné z něj udělat prioritu.

Vytvořte si tréninkový plán a ono políčko na seznamu věcí, jež je třeba udělat, braňte se zuřivostí, jež si zaslouží – je to váš čas pro sebe. Spousta běžců vyráží hned po probuzení, protože zjistili, že je to nejjistější způsob, jak absolvovat denní dávku kilometrů, protože v průběhu dne se zvyšuje pravděpodobnost, že vám do naplánovaného výběhu něco vleze.

Potykejte si i s jinými aktivitami

Cross-training je pravděpodobně pro všechny běžce klíčem k tomu, aby se vyhnuli zranění, což je velmi důležité, protože je opravdu moc těžké běhání milovat, když běhat nemůžete.

Pro začátečníky navíc představuje cross-training příležitost si od běhání odpočinout, takže vám může začít chybět, a pro dlouhodobé běžce je to způsob, jak udržet lásku k nejoblíbenějšímu sportu pořád dostatečně silnou.

V době, kdy vás běhání obzvlášť nebaví a neuspokojuje, je možné, že si od něj budete chtít dát na čas pauzu a budete se soustředit na jógu, pilates, cvičení s tyčí, kolo nebo nějakou jinou tělesnou aktivitu, která vás bude bavit. Navíc jako bonus posílíte svaly, které při běhu nezapojujete a budete mít v zásobě alternativu k běhání, pokud byste se někdy zranili.

Narušte rutinu

Stejně jako je nutné nesoustředit se výhradně na běh, je potřeba najít si různé trasy. Součástí běžeckého rituálu jsou další rituály. Je proto velmi snadné sklouznout k tomu, že budete týden za týdnem běhat tu samou trasu, stejně jako chodíváte s partnerem do stejných restaurací a děláte to samé.

Bezesporu je to do jisté míry pohodlné. Když si však dojedete někam, kde je to krásné nebo prostě jen jiné, určitě tím zaženete nudu, kterou nahradí nová motivace a nadšení. Další způsob, jak dodat běhání nádech novoty, je přihlásit se na závod, který jste ještě neběželi – ať už se liší vzdáleností nebo typem. Zkuste například Color Run, štafetu nebo tematický závod.

Udělejte si čas na to, abyste si uvědomili, co máte na běhání rádi

Běhání může být náročné. Ať jste nováček nebo vás nekonečné měsíce tréninku přivedly na hranici vyhoření, je velmi snadné vidět oběti, které běhání přinášíte, v negativním světle – čas, jenž vám zabírá, nutnost chodit brzy spát, vynechané večery ve společnosti kamarádek.

Stejně jako je vděčnost mocným protijedem proti vnímání partnera jako čehosi samozřejmého, funguje stejně, i když dojde na běhání.

Když chystáte snídani, jdete do práce nebo se chystáte jít spát, představte si, čím konkrétně je pro vás běhání přínosné. Po dobrém běhu si udělejte čas na to, abyste ocenili, jak vám v těle koluje síla a jak je výkonné. Při běhu věnujte čas své mantře, kterou sesynchronizujete s kadencí kroku.

Do běhu jste se zamilovali – nebo se zamilujete – z nějakého důvodu. Běhání může být mocnou protilátkou proti stresu, cestou k vnitřnímu míru a úžasný návrat do dětství. Občas je potřeba si to připomenout.