Dvacet pět odvážných se seřadilo na start nejdelšího a nejtěžšího ultramaratonu u nás, 15. ročníku Transmoravského masochistického terénního běhu. Mezi účastníky byly tři ženy a celkem devět účastníků před týdnem skončeného Moravského ultramaratonu.

Závod na 100 mil TMMTR se rozhodlo absolvovat 14 účastníků, z toho jedna žena, kratší variantu závodu, 100 km dlouhý MiniTMMTR chtělo na startu pokořit 11 účastníků, z toho dvě ženy. Jeden, respektive dva účastníci byli ze zahraničí.

Němec Stephan Hloucal (*1952), běžící TMMTR, byl nejstarším startujícím a současně jediným, kdo odstartoval s doprovodem. Ten mu dělal jeho čtyřnohý Husky, zřejmě speciálně trénovaný na ultramaratony, který dle slov Stephana již absolvoval i 180 km.

Transmoravský ultramaraton odstartoval tradičně v sobotu 11. července ve 2 hodiny ráno, netradičně z nového zřejmě místa startu od základní školy v Lomnici u Tišnova. Změna místa startu je vyjádřením snahou organizátorů zřetelněji prezentovat oba ultramaratony MUM i TMMTR, jako dva závody organizované ČAU, společně označené jako QUANTUM – Moravské ultramaratony.

Změna místa startu se promítla do změny úvodní a závěrečné části trasy z Lomnice do Lysic a zpět. Z běžeckého hlediska jde o změnu pozitivní a atraktivní současně. Pozitivním je přesunutí trasy na silniční úseky a cyklostezky s minimálním provozem, atraktivní je profil rovnoměrně rozložený na stoupající a klesající část.

Lomnice i Lysice leží ve srovnatelné nadmořské výšce, jejich propojení znamená po trase překonat 300 výškových metrů cestou tam a dalších 300 m cestou zpět. Kouzelné jsou výhledy z odkrytých nejvyššíh míst u Černovic a také z oblasti nad Lhotou u Lysic. Velmi zajímavé je v případě jasného počasí, které panovalo, srovnání nočních a denních panoramat. Na vizuální prožitky je při nejdelším ultramaratonu spousta času.

Noční část absolvovali účastníci za citelného chladu, teplota na startu činila 12°C a během prvních 35 km v údolích klesala i pod 5°C. Jestliže po startu bylo chladno, v odpoledních hodinách se teplota vyšplhala k 25°C a zvláště na slunci odkrytých částech trasy bylo docela žíznivo. Na první občerstvovací stanici doběhla skupina 9 běžců v čele s Danielem Orálkem pospolitě. Následně se startovní pole začalo natahovat a během táhlého stoupání ke druhé občerstvovací stanici v Petrovicích se Dan již osamostatnil.

V oblasti Petrovic již začínalo vycházet slunce a běžci postupně odkládali nejen čelovky, ale i části oblečení. Petrovice s nedalekou dominantou veselické rozhledny jsou nejvyšší dominantou střední části trasy a výhledy do okolí jsou zde opět kouzelné. Právě rozhledna u Veselice je zdaleka dobře viditelná a umožňuje všem se zorientovat a představit si, co je ještě čeká. Stejná myšlenka musela napadnout všechny, kteří po obrátce sbíhali z Petrovic směrem k Doubravici nad Svitavou a v dálce mohli vidět jiné dvě dominanty Velký a Malý Chlum a až za nimi si mohli představit stoupání z Lysic až k Černovicím.

Na třetí občerstvovací stanici v Jedovnici byla obrátka pro ty, kteří zvolili kratší 100 km dlouhou trasu. První otáčel Filip Švrček s menším náskokem před Pavlem Sedlákem, Zdeňkem Koblicem, Dušanem Kopečným a Jiřím Bezroukem. Třetí občerstvovací stanicí ještě proběhli všichni startující. Obrátka delšího 100 mil dlouhého závodu byla tradičně v Nemojanech a zde měl Dan již více než hodinový náskok před Liborem Eremkou a Stanislavem Korberem a tříhodinový náskok před Pavlem Urbaczkou, Tomášem Ulmou, Svatoplukem Sedláčkem a dalšími.

MiniTMMTR (s celkovým převýšením téměř 2.000 metrů) s přehledem vyhrál v závodě postupně zrychlující Pavel Sedlák, ve výborném čase 9:11 hod, srovnatelném s loňským výkonem Dana na staré trase. Pavel tak vysoko nastavil laťku ustanovením rekordu nové trasy. Po účasti na MUM, pojal Pavel Sedlák MiniTMMTR jako další součást přípravy na letošní Spartathlon a prokázal, že je dobře připraven. Za zmínku stojí poslední úsek trasy z občerstvovací stanice v Lysicích do cíle, který Pavel proletěl za 2:01 hod.

Druhý byl velmi dobře běžící Filip Švrček, v cíli za 9:42 hod a třetí doběhl dědek Jiří Bezrouk v čase 2:08 hod. Následoval Dušan Kopečný (10:23 hod), Lubomír Macek (10:53 hod), Lukáš Uhrmacher (10:55 hod), Zdeněk Koblic (11:20 hod) a Pavel Borek (14:05 hod). První a jediná žena v cíli, Kateřina Králová absolvovala trasu za 15:05 hod, za ní skončili Zdeněk Beneš (15:07 hod) a Tomáš Zelený (17:39 hod). Druhá žena pelotonu MiniTMMTR Vilma Podmelová ukončila závod po absolvování ca 50 km.

TMMTR bezkonkurenčně vyhrál Daniel Orálek v čase 16:20 hod. Jako druhý doběhl s přehledem běžící Libor Eremka (20:26 hod), který měl druhou část trasy dokonce rychlejší, než tu první. Na třetím místě se umístil Stanislav Korber (20:38 hod), který si s Liborem během závodu několikrát vyměnil pozici. Čtvrtý byl tradiční účastník TMMTR, spolehlivě běžící Tomáš Ulma (24:05 hod) před nejmladším účastníkem Dalimilem Hotou (24:25 hod), který byl posledním běžcem s plným počtem absolvovaných km.

Svatopluk Sedláček ukončil závod v Lysicích po 140 km, Pavel Urbaczka běžící i v noci za chladu bez trička, odstoupil krátce po zdolání Petrovic na ca 130 km, Stanislav Ďurík absolvoval 125 km, Stephan společně se svým věrným doprovodem uběhli 110 km a jediná žena v pelotonu TMMTR Zdeňka Radostová ukončila závod také na 110 km, ačkoliv díky bloudění měla uběhnuto přes 130 km. Martin Školák absolvoval ca 97 km, Zdeněk Milka ukončil závod po obrátce a Lukáš Košut po ca 65 km.

Letošní 15. ročník Transmoravského ultramaratonu je za námi. Nejen počet startujících, ale i počet finišerů v cíli se meziročně navýšil. Změna místa startu a změna části trasy závodu prospěla a z úst i těch, kteří cíl neviděli, znělo… přijdu zase. Příští 16. ročník Transmoravského ultramaratonu startuje již za rok a to symbolicky 16. července 2016!

Výsledky

Foto 59× – Matěj Urbaczka