Změna zaběhnutých pravidel. Dosud platilo, že pokud se na startu některého závodu z oblíbeného brněnského seriálu Triexpert Asics Cupu objevil Jiří Čípa, tak zvítězil. Středeční nejkratší díl, pětikilometrová trať na ovále atletického stadionu pod Palackého vrchem, znamenal přelom. Pro vítězství si totiž v čase 15:34 minut doběhl Jiří Petr. Čípu překonal ještě v cíli druhý Jiří Kalus. Závod žen znovu vyhrála stará známá Tereza Eliášková, která protnula cílovou čáru v čase 19:28 minut.

„Docela mě to překvapilo. Nečekal jsem, že můžu v takové konkurenci vyhrát. Přeci jen mi závod na dráze vyhovoval víc než Jirkovi Čípovi. Sice toho na oválu moc nenaběhám, ale Jirka je na tom v tomto ohledu ještě hůř. Už nějakou dobu se specializuju na ultramaratony, takže triumf na takhle krátké trati mě potěšil,“ popsal v cíli vytáhlý vytrvalec, který se před startem rozklusával se svou ratolestí ve sportovním kočárku.

Ve středu dorazilo do sportovního areálu Vysokého učení technického v Brně nečekaně mnoho běžců. Do závodu se přihlásili 279 lidí, které museli pořadatelé rozdělit do tří rozběhů. „Před lidmi smekám. Potěšilo mě jak nečekaně vysoké číslo, tak ukázněnost drtivě většiny z nich. Dorazili zejména na první dva rozběhy a ten třetí nechali těm výkonnostně lepším,“ usmíval se spokojený hlavní pořadatel Tomáš Kalina z týmu Triexpertu.

Devátý díl seriálu měl velkou kvalitu. Prvních osm závodníků v cíli zaběhlo dvanáct a půl čtyřistametrových okruhů pod osmnáct minut. Závod doprovázelo příjemné počasí, na protilehlé rovince jen foukalo trochu proti. Ale to je pod Palackého vrchem klasika. „Na stadionu je pro nás organizace o něco lehčí, vše je přehlednější,“ přiblížil Kalina.

Zajímavou postavou Triexpert Cupu je v závodě osmý Vlastimil Lysák. Není to až tím, že seriál prozatím celkově vede, ale na první pohled zaujme svou svalnatou postavou. Mezi subtilními běžci je nepřehlédnutelný a je s podivem, že i s takovou postavou se dají běhat výborné časy, kterých dosahuje. „Moc toho nenaběhám. Základ vytrvalosti jsem získal ve fotbale, který jsem dřív hrál a pro běh mám asi předpoklady,“ zdůvodňuje Lysák, který se živí jako fitness trenér a výživový poradce.

Ve středu 22. července je na programu nejkratší terénní trať, běží se v Pisárkách, start je v parku Anthropos. Startovní výstřel je tradičně v šest hodin večer a startovné obvyklých 70 korun.

Výsledky