Ultramaratonec dokončil dálkový běh s podporou za 46 dní, 8 hodin a 7 minut.

V neděli ve 14:03 východního času vystoupal ultramaratonec Scott Jurek na vrchol Mount Katahdin ve státě Maine a stal se nejrychlejším člověkem, který kdy s podporou překonal celou vzdálenost Appalačské stezky. Trasu dlouhou 3523 kilometrů zdolal za 46 dní, 8 hodin a 7 minut, čímž o více než tři hodiny překonal předchozí rekord.

Jurek vyběhl 27. května v 5:56 ráno z jižního konce stezky na hoře Springer Mountain ve státě Georgia. V průměru urazil 80,5 kilometru denně, přeběhl čtrnáct amerických států a celkově nastoupal téměř 157 kilometrů.

Druhý den běhu se 41letý Jurek svěřil portálu Runner’s World, že se pravděpodobně jedná o jeho poslední soutěžní dálkový běh před odchodem do běžeckého důchodu. „Po tomhle létě chceme mít se ženou děti,“ prohlásil. „Myslím, že tohle bude můj mistrovský kousek.“

Rekord na Appalačské stezce tak završil kariéru jednoho z nejúspěšnějších ultramaratonců všech dob. Jurek v minulosti vyhrál téměř všechny prestižní ultramaratonské závody v Americe. Mimo jiné: sedmkrát v řadě zvítězil na Western States Endurance Run, dvakrát na Badwater Ultramarathonu, jednou na Hardrock Hundred Mile Endurance a druhé místo mu patřilo na Leadville Trail 100.

Jurek také sehrál hlavní roli v bestselleru Christophera McDougalla Zrozeni k běhu a sám vydal knihu o životě veganského vytrvalostního běžce Jez a běhej.

Má tedy za sebou plejádu světových úspěchů ve vytrvalostním běhu, ovšem rekord v Appalačských horách patrně všechny zastíní. Organizace Appalachian Trail Conservancy, která Appalačskou stezku udržuje, doporučuje lidem, aby si na cestu z jednoho konce na druhý vyhradili pět až sedm měsíců. Jurek v podstatě uběhl 46 ultramaratonů za sebou a vzdálenost překonal za zlomek doporučeného času.

Appalachian Trail Conservancy odhaduje, že loni po stezce vyrazilo 2500 lidí a celý dálkový pochod jich dokončilo jen 729.

Úplně na začátku Jurek plánoval, že všechno zvládne za 42 dní. Ale jak se hodinová ručička minulou neděli přibližovala ke čtvrt na šest odpoledne – což byl nejzazší čas pro překonání rekordu –, nebylo vůbec jasné, že to stihne. V prvním týdnu uběhl kvůli bolavému kolenu a kvadricepsu o 80 kilometrů méně, než zamýšlel. V Pensylvánii sice ztrátu dohnal, ale přes Vermont běžel v průběhu jednoho z nejvlhčích měsíců v dějinách státu. Závěrečný úsek přes Maine je považován za nejtěžší a nejodlehlejší část stezky.

S pouhými několika hodinami náskoku se Jurek vyšplhal na vrcholek Mount Katahdin ve společnosti své manželky Jenny, která ho celou cestu doprovázela. Když doběhl k ukazateli na vrcholu, překonal čtyři roky starý rekord běžkyně Jennifer Pharr Davisové.

Rekordní čas běhu bez podpory činí 58 dní, 9 hodin a 40 minut a od roku 2013 ho drží Matt Kirk.

Navzdory tomu, jaké úsilí musel Jurek vynaložit, odnese si z Mount Katahdin jen pár fotografií a zápis mezi nejrychlejší časy v análech Appalačské stezky. Appalachian Trail Conservancy žádný žebříček rekordů nevede.

„Na konci nedostanete žádnou cenu,“ řekla před týdnem Newswire předchozí držitelka rekordu Davisová. „Je to amatérský podnik, při němž jde jenom o čest. Díky tomu je v naší kultuře něčím zcela čistým a jedinečným.“

A Jurekův rekord nemusí ani dlouho vydržet. Jeho přítel a další elitní ultramaratonec Karl Meltzer už plánuje na příští léto vlastní pokus – když mu ten předchozí v roce 2014 nevyšel. V rámci strategické přípravy Meltzer Jureka v červnu víc než týden doprovázel.

Scott Jurek na Facebooku