Letos se rozhodli pořadatelé ze Ski Skuhrov nad Bělou spojit do jednoho víkendu jejich sobotní 20. ročník silniční desítky s nedělním během do vrchu kategorie super ze Skuhrova nad Bělou na nejvyšší vrchol Orlických hor Velkou Deštnou (1115 m. n. m.).

Vloni pořádali oba závody v různých víkendech a právě u běhu do vrchu, kolize s nedalekým silničním během v Lupenicích (ten je letos tradičně 6. září) a Hlineckou pětadvacítkou (30. srpna, ale jako půlmaraton), určitě nebyly spojeni s účastí cca sedmdesáti běžců. Letos v obou kláních jen v hlavních závodech nastoupilo po 120 vytrvalcích, a to navíc při obou proběhly mládežnické běhy.

Letošním absolutním vítězem se na trati se smíšeným povrchem o délce 13 kilometrů s převýšením 775 metrů stal Petr Pechek z Maratonstavu Úpice v traťovém rekord 55:09 minuty.

Závod mu pomohl rozběhnout další elitní český vytrvalec Lukáš Kourek z Nového Města na Moravě – 56:59. Oba utekli v úvodní dvoukilometrové silniční pasáži všem soupeřům doslova o parník, ale v už v následujícím strmém dvoukilometrovém zvednutí tratě se ukázalo, kdo je v kopcích mistr.

Nejdiskutovanějším momentem závodu však byl příběh moravského veterána Jindry Tomíška, snad to bude příběh se šťastným koncem. Jindra je znám svým neskutečným nasazením a vzhledem k tomu, že je to bývalý železničář, je to i velký cestoval. Tentokrát se mu, i když při závodě byly relativně teplotně příznivé podmínky, asi osudově podařilo překopnout začátek závodu.

„Bylo jasné, že spolu bojujeme o třetí místo v kategorii a Jindra do závodu neskutečně nastoupil,“ pravil jeho soupeř.

Po necelém kilometru však přišel Jindrům kolaps. „Najednou se nekoordinovaně přesunul do poloviny vozovky a zřejmě cítil, že bude následovat pád, a proto ho nasměroval do travnatého příkopu. Byl to doslova sekundový moment závodu,“ dodal očitý svědek události.

Štěstím bylo, že se tato příhoda stala ještě v obci. Takže vedle několika závodníků poskytujících pomoc ihned zastavovaly vozidla a mohla být okamžitě přivolaná záchranná služba.

„Podle pokynů zdravotníků jsme se do příjezdu sanitky snažili pomoci,“ dodala jedna z Jindrových zachránkyň. Podle po závodních zpráv šlo o zástavu srdeční činnosti a pacient byl ve stabilizovaném sta­vu.

Na hlavní běžecké hrdinky tohoto příběhu a aktivní zachránkyně Hanu Hellerovou a Hanu Šternerovou, obě z Hradce Králové, pořadatelé nezapomněli při slavnostním vyhlašování výsledků.

„Udělali jsme to, co by asi měl udělat každý, jenom jsme byly nejblíže té události,“ pravily shodně obě skromné hrdinky závodu.

Výsledky

Foto 57× – Iscarex