Běžecký svátek a pro mnohé vrchol sezóny se nezadržitelně blíží. Přípravy na jednu z nejrychlejších desítek v republice vrcholí. Proto jsme položili pár otázek Josefovi Nejezchlebovi, řediteli závodu.

Pepo, jaká je vlastně historie Hornické desítky, kdy a jak vlastně vznikla?

Za uplynulého režimu se běhal populární závod Paskov-Staříč-Paskov. Běhalo se mezi dvěma doly okresu Frýdek-Místek a trať byla dlouhá 15 km. Po roce 1989 byla akce ukončena, no a v roce 1996 jsem se rozhodl zkusit ve spolupráci s dolem Paskov tradici obnovit. To se celkem povedlo a závod se opět rozběhl. Jenže přišel útlum a zavření dolu Paskov, takže se ztratilo zázemí. Bylo škoda obnovený závod rušit a tak jsme to zkusili přesunout do Frýdku-Místku. V roce 1999 se běželo poprvé na nové trati, která měřila 10 km, a obě tyto změny se celkem ujaly.

Každoročně se tohoto závodu, včetně přidružených soutěží pro děti a mládež, účastní několik stovek lidí. Čím to, že dokážete do Frýdku-Místku přilákat tolik lidí a jakou letos očekáváte účast?

Tak v loňském roce startovalo rekordních 1943 běžců všech věkových kategorií, my si zvláště ceníme účasti dětí, kterých bylo více než 700. Při dnešním způsobu života dětí je to číslo velice dobré. Vloni to ocenila i Jarmila Kratochvílová – doslova prohlásila, že větší závod pro děti v republice není. Proč lidé chodí je třeba se zeptat hlavně jich :-) Ale možná je to tím, že se snažíme postarat se opravdu o všechny bez ohledu na jejich výkonnost. Co se týká účasti samozřejmě bychom rádi atakovali číslo 2000 – ovšem z hlediska prostoru je to asi již počet krajní.

Jak se vám v tomto roce daří spolupráce se sponzory? Zaznamenali jste u nich větší zájem se prezentovat na této akci?

Tak spolupráce se sponzory je vcelku dobrá, zájem je, ovšem bohužel u většiny na poslední chvíli, což je samozřejmě problém, akci musím připravovat velice dlouho dopředu. Nutno říct, že bez dvou hlavních, to jsou OKD, a.s. Důl Paskov a statutární město Frýdek-Místek, by se uskutečnit nemohla.

Jaké novinky můžeme my závodníci letos očekávat?

V letošním roce moc novinek není. U hlavního závodu prakticky žádná, snad jen to, že kondiční běh bude startovat minutu po hlavním závodě, takže se snad trošičku omezí strkání na startu. Hlavní změny jsou v závodě mládeže, kde se s ohledem na loňský počet poběží rovněž s čipy.

Kolik okruhů závodníci poběží?

Účastníci hlavního závodu běží 3 okruhy, kondičního běhu 1 okruh.

Jakým způsobem provádíte značení jednotlivých kilometrů?

Kilometry jsou značeny jak na zemi, tak stojícími cedulemi, navíc při každém průběhu do dalšího kola si závodník může přečíst jak svůj čas, tak průběžné pořadí.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Milan Kocourek z AK Asics Kroměříž, v současné době náš nejlepší běžec na dlouhé tratě, bude v listopadu na soustředění v Maroku, přijede někdo z předních českých závodníků?

Tak podle posledních informací by Milan Kocourek startovat měl, po dlouhém zranění bude startovat rovněž domácí Peter Mikulenka.

Koho očekáváte ze zahraničí? Závodu se v minulých letech zúčastňovali výborní ukrajinští běžci.

To je vždycky velká neznámá. Nejdeme cestou placení startovného a cestovného pro několik hvězd. Opět samozřejmě přišla nabídka na start Keňana Kiprotiche Saweho, Maďara László Tótha či Barnabáše Beneho. Nebo na start skvělých Poláků. Za peníze, které by nás stáli, mám zajištěny odměny pro celou soutěž škol. Prostě pokud chtějí hvězdy přijet, ať přijedou za stejných podmínek jako ostatní běžci.

Vypsali jste nějakou zajímavou prize money za případný traťový rekord? A jaká je vůbec hodnota tohoto rekordu v obou kategoriích?

Za traťový rekord mužů i žen je vypsána tradiční prémie 2000 Kč. U mužů ho drží Miroslav Vanko z roku 2004 29:10 minuty a u žen Petra Kamínková z roku 2001 33:08 minuty.

Prakticky všechen svůj volný čas věnuješ práci s mládeží, jaké přidružené závody pro ně i příchozí jste připravili?

V závodech mládeže je vypsáno 22 soutěžních kategorií chlapců i dívek, kde je oceněno vždy 6 nejlepších a mezi všemi se losuje bohatá tombola. Je připraven nesoutěžní běh rodičů s dětmi /2008 a mladší/, kde na všechny prcky čeká odměna hned po doběhu. Samozřejmě nechybí oblíbený Běh pro zdraví na 1000 m, kde prvních 500 účastníků obdrží triko a pozornost od zdravotní pojišťovny. O oblíbenosti svědčí i to, že v loňském roce nám trička pro všechny zájemce nestačila a několik desítek se jich šlo proběhnout i bez toho.

Poslední otázka… Co si myslíš o masových závodech? Měly by se podle tebe dělat závody spíše jen pro elitu nebo pro masy?

Mou odpovědí je asi pořádání i tohoto závodu a vztah k placeným pozvánkám elity. Je dobře když se najdou ochotní lidé a připraví akci pro širokou veřejnost a při dnešním konzumním způsobu života to je určitě dobře.

PŘIHLÁŠKA K ZÁVODU

WEB POŘADATELE