Nejen český běžecký svět našel nové peklo i nebe. První Krkonošský Skymarathon, 47 km s převýšením 2 700 metrů po hřebenech českých velehor, připravil svým vyzyvatelům v rekordní tropické sobotě nepředstavitelná muka. Ale v cíli pak nepopsatelný pocit zadostiučinění z heroického výkonu.

Už kratší verze, nakonec výjimečně také bodovaná do celoročních žebříčků Salomon Trail Running Cupu, stála za to. Šestnáctka s převýšením tisíc metrů, kde „rovinatější“ úsek zabral snad tři kilometry! Od přehrady vzhůru na Harrachovu skálu, pak dolů a podél Jizerky znovu nahoru k Dolním a Horním Mísečkám. A odtud střemhlav dolů.

Podle očekávání tady vládli téměř domácí Ondřej Fejfar a Pavla Zahálková. „Rozhodlo se až někde okolo desátého kilometru, do kopce mi to do té doby tolik nešlo. Znám to tady a musím říct, že tohle bylo skoro nejtěžší, co se tu dalo najít,“ komentoval Fejfar v barvách Inov8 teamu okamžik, kdy setřásl výborně se držícího kozákovského Radima Berku.

Za nimi doběhla dvojčata Tomáš a Martin Edelmanovi z pražské Slavie. Mezi ženami skončila druhá bývalá ligová florbalistka Lenka Horká, nyní v babickém triku, třetí Julie Roznosová.

Zatímco tihle borci už se mohli chladit mezi kameny v korytu průzračné vody Labe, armáda statečných – často s hůlkami – se smažila na hřebenech. „Jednou jsem vlítnul někde do chaty a vykropil jim tam celou umývárnu,“ hlásil Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice. Ten se dopotácel do cíle druhý a posledních pár kilometrů už o sobě nevěděl. Čtvrtý – a první s holemi – Jan Ferdinand Polášek z MFF UK odhadl: „Vypil jsem snad šest litrů vody, pil jsem z každé studánky a pramene.“

To už krokem mířili k cíli dva z favoritů, kteří zabalili, Radoslav Groh a Jan Mrázek. „Prostě mi došlo, nemám natrénováno na víc než tři a půl hodiny. A najednou jsem nemohl ani jít,“ říkal Mrázek, který se držel na druhé pozici v minutovém dohledu za lídrem.

Maratonský šampion Vít Pavlišta z party libereckých Pomalých kluků tady předvedl excelentní výkon. Do cíle doběhl jako z tréninkového výklusu za 4:31 s dvacetiminutovým náskokem! A ke svému představení ještě říkal: „No, nic moc, v druhé půlce jsem do kopců na Stohu i ve Svatém Petru dost chodil. Bral jsem to jako přípravu a na třicátém uvažoval, že to zabalím. Měl jsem nějaké žaludeční problémy. Jenže nechtěl jsem vzdát z prvního místa,“ usmál se vzápětí.

Pavlišta takhle zahájil horské soustředění, které ho čeká příští týden na Kuprovce nad Strážným. A věří, že v Krkonoších najde síly a formu pro rychlý podzimní maraton ve Frankfurtu.

Třetí místo je velkým úspěchem pro dalšího brněnského orienťáka Adama Chloupka. „Když první maraton, tak pořádný, ne? Když jsem běžel po Kozích hřbetech, představoval jsem si na ochlazení, jak jsem tady chodil v zimě na skialpech,“ usmíval se, když se vybelhal do svahu svlažený z ledového Labe.

„Před čtyřmi lety jsem šel Horskou výzvu, ale tohle je něco jiného. Užil jsem si například všechny variace křečí v nohou. Mám špatnou zprávu pro trenéry, tyhle závody mě moc baví a rád bych se jim víc věnoval.“

Skoro nepředstavitelně běžela nejlepší žena, máma devítiměsíčních dvojčat, Kateřina Matrasová. Absolutně pátá za 5:02. Nestihla ji ani vlastní rodina, která za ni vyrazila v chatě U bílého Labe a prošvihla ji o tři minutky… „Krásný zážitek, šílené kopce na konci, to už jsem ani nechtěla jít. Ale ze začátku jsme byli ve stínu, šlo to. V sebězích jsem ztrácela. Ve výbězích jsem se střídala s Poláškem,“ vyprávěla vítězka Dolní Moravy a „absolventka“ nedávného Zermattského horského maratonu. „Ale tam to bylo běhavější.“

Druhá byla také výborná Barbora Nekolová, která pracuje v Nike (5:42/14. mezi všemi), třetí Zuzana Urbancová (6:16/33.) z trailove.cz.

Dvanáctý Aleš Palko běžel celou trať (5:32) se sádrou na levé ruce. „Dal jsem si udělat plastovou, ale potem a vodou stejně nabrala dvě kila,“ ukazoval. Hrdiny však bylo všech 220, kteří dorazili do cíle v limitu deset a půl hodiny.

Závod, který byl také součástí Skyrunning Czech series, měl skvělou atmosféru. Na startu se objevilo téměř šest stovek účastníků. V téměř čtyřicetistupňové výhni žilo zázemí na parkovišti u vyprahlé přehrady. Svůj maraton si tady absolvoval i moderátor Josef Melen, ale i desítky fanoušků, kteří ocenili všechny dobíhající. „Lidé na trati nám nabízeli pití, energetické tyčinky i jídlo, bylo to parádní,“ pochvalovali si účastníci.

Salomon Trail Running Cup pokračuje za dva týdny v neděli už tradičním a oblíbeným horským půlmaratonem na Lipně.

Kompletní výsledky a žebříčky seriálu 2015 najdete www.strc.cz.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky