V sobotu se sešlo téměř 540 závodníků na startu 4. ročníku Hostýnské osmy a všem bylo už předem jasné, že to bude boj nejen s tratí, ale taky obrovským vedrem, které panovalo už přes týden.

Trať dlouhá 66 km s převýšením 3100 m závodníky provedla přes Hostýnské vrchy okolo kostela Hostýn a vrcholky jako například Tesák, Čerňava a Kelčský Javorník.

O tom jak byl závod náročný dokazuje fakt, že závod nedokončilo okolo 150 běžců, mezi nimi i zkušený závoďák Stanislav Najvert, který ale měl v nohách týden starý start na Mistrovství České republiky v Ultra Skymaratonu.

Zkušený Zbyněk Cypra, který si prožil na trati velkou krizi, závod okomentoval na svém FB profilu takto: „Na Hostýnské osmě jsem se postupně dostal do stavu, že jsem nebyl schopen vůbec ničeho. Na tropické teplo jsem byl připraven, tekutin i jídla jsem měl dost. Ani tak mi Manitou nedovolil závodit.“

GIF: Zbyněk Cypra/Lukáš Budínský

Na první občerstvovací stanici na Lázech dorazila skupinka největších favoritů, kterou vedl Jiří Čípa (Diadora) ještě společně s nepatrnými rozestupy okolo pár sekund. Na Rusavě (34 km) už Čípa jako první s náskokem necelých 13 minut na tehdy ještě druhého Tomáše Svobodu a zdálo se, že o vítězi je pomalu rozhodnuto.

Jan Strapek (Vidnava) však ukázal, že si umí rozvrhnout své tempo což dokazuje, že ještě na Rusavě ztrácel na Čípu už dvacet minut a v cíli je dělilo pouze minuta a osm sekund. Tyto rozestupy se vymazaly na poslední občerstvovací stanici na Tesáku (57 km) kde už Čípa a Strapek dorazili společně a třetí Svoboda ztrácel necelou minutu.

V cíli nakonec první Jiří Čípa (Diadora) v čase 6:51:28, na druhém místě Jan Strapek 6:52:36 pro třetí místo si doběhl Tomáš Svoboda (adidas Boost Team/X-trail Rychlohrad) v čase 6:54:05.

Mezi ženami to celou dobu vypadalo, že si pro vítězství doběhne obhájkyně z loňského ročníku Andrea Krstevová (Pearl iZUMi Czech), která si udržovala náskok před Kristinou Obručovou (Kesbuk). Ta však v závěrečných kilometrech zabrala a před závěrečnou občerstvovačkou na Tesáku měla už 10 minut náskok.

Do cíle pak dorazila první Kristina Obručová (Kesbuk) v čase 8:34:04 za ní druhá Andrea Krstevová (Pearl iZUMi Czech) 8:56:00 a na třetím místě Iva Kroužilová (ITM) 9:28:35.

„Už jsem ani nedoufala, že přede mnou běžící Andreu vůbec doběhnu, když jsem viděla, jaký má náskok na Rusavě. Najednou ale byla před náma, tak jsem ji doběhla. Na občerstvovačce na Držkové jsme byly současně, doplnila jsem jen pití do camelu a šla jsem. Bylo to pořád mírně táhlé, tak jsem se snažila to běžet, no spíš tak pomalu cupkat. Neotáčela jsem se, protože to dává člověk najevo obavy, tak jsem dupala až na Tesák. Na Tesáku jsem si jen hltla ionťáku, potkala jsem tam Patrika Bartíka od nás z KESBUKU a valili jsme spolu co to dalo. Byly to opravdu tvrdé ty poslední kilometry, nevěděla jsem, jak velký mám náskok. Pelášili jsme až do cíle. A tam se splnil můj sen. Strašne si toho moc vážím, je to pro mě první vyhranej závod, myslím opravdovej, velkej závod,“ popsala své pocity vítězka Obručová.

„Dnes byl vítěz každý, kdo doběhl do cíle v tom horku. Druhé místo je taky pěkné, Kristina je zkušená závodnice a dnes jí závod sedl,“ svěřila se po doběhu stříbrná Krstevová.

Nepříjemnou vložkou bylo přeznačení trasy cizí osobou, které ovlivnilo závodníky na třetím až sedmém místě. Naštěstí pohotový zásah organizátorů zabránil tomu, aby na tu to nepříjemnost doplatilo více závodníků.

Závod má skvělou pověst i díky přátelskému přístupu organizátoru v čele s Lukášem Tomčíkem.

Výsledky

Foto 700× – Lukáš Podolák

Foto 461× – Lukáš Podolák

Fotogalerie Lukáše Budínského – www.sportovni-fotografie.cz