Velké změny provázely další díl brněnského běžeckého seriálu Triexpert Asics Cup. Ty však nepřinesly překvapivého vítěze pětikilometrového závodu na dráze na atletickém stadionu Pod Palackého vrchem.

Pro vítězství si na modrém mondu doběhl v čase 15:45 starý známý Jiří Čípa a uzmul tak už svůj devátý triumf z jedenácti startů. Druhý tentokrát finišoval trochu překvapivě člen týmu Triexpertu Vít Kněžínek a třetí místo obsadil Daniel Orálek.

Zpočátku sice diktoval tempo vítěz předešlé pětky na stejném místě Jiří Petr, chvíli před koncem ho však Čípa a posléze i duo Kněžínek – Orálek předhonili. „Bylo to napínavé až do konce. Poslednímu rozběhu přihlíželo i dost diváků, kteří fandili. Navíc se běželo už za šera, což také přidalo atmosféře,“ přiblížil jeden z pořadatelů Jan Kovář.

Mezi ženami si nejlépe vedla Lenka Kohnová a zdá se, že po Tereze Eliáškové našel oblíbený seriál další ženu, která může dominovat více závodům v řadě. Kohnová totiž opanovala i minulé středeční klání v Obřanech a možná započala novou sérii. Její předchůdkyni Eliáškové se podařilo zvítězit v předešlých osmi Triexpert Cupech.

Víc než vítězové se před závodem řešila samotná jeho podoba. Původně byla totiž na dráze v plánu desítka. Pořadatelé se však nakonec rozhodli zkrátit trať na polovinu. „Přispělo k tomu samozřejmě přetrvávající velké vedro, ale i zkušenost z minulého podniku v Obřanech, kdy jedna ze závodnic zkolabovala,“ popsal hlavní organizátor Tomáš Kalina.

Další změna nastala v čase závodu. Pořadatelé na poslední chvíli závod posunuli. První rozběh měl startovat ve třičtvrtě na sedm večer a poslední třetí ve čtvrt na devět.

„Někteří účastníci však dorazili o dost dřív. Nemají třeba internet, tak se o změně nedozvěděli. Vyšli jsme jim vstříc a udělali ještě čtvrtý rozběh, který odstartoval už před šestou hodinou,“ vysvětlil Kalina. Běželo se tak ve snesitelných podmínkách. Nutno podotknout, že příjemnějšímu ovzduší přispěl i vanoucí vítr.

Do už letos v pořadí čtrnáctého Triexpert Cupu vyběhlo 214 startujících. „Číslo samozřejmě poznamenalo velké horko a změny na poslední chvíli,“ povzdech si Kalina. I tak však takový počet není v daných podmínkách špatný.

V celkovém pořadí seriálu se nic zásadního na čele neudálo. Stále vede Vlastimil Lysák před Danem Orálkem. Druhý v pořadí však jeho náskok každý závod mocně stahuje, a pokud to tak půjde dál, brzy ikona českého ultramaratonu převezme průběžné vedení.

Příští závod je ve středu 19. Srpna. Tentokrát běžce čeká druhá zastávka na nejdelším závodě – jedenáctikilo­metrové trati v Mariánském údolí v Líšni.

Výsledky