Tuto neděli se sejdou nadšenci běhání v Kobeřicích. Jak ten čas rychle plyne. Máme tady další ročník Kobeřického půlmaratonu. Jaký bude? Zeptali jsme se jednoho z otců zakladetelů Jana Urbiše.

Honzo, kolik ročníků Kobeřického půlmaratonu se vlastně konalo, někdo říká patnáct, jiný šestnáct?

Letos se sice uskuteční 15. ročník, ale poběží se už po šestnácté. V roce 1996 jsme z obav před negativním hodnocením závodu začínali od nuly – aby se neřeklo: „Uspořádali první ročník a zabalili to.“

Koho napadlo zorganizovat ve vaší obci půlmaraton?

Na jedné naší schůzi někdo řekl „Uspořádáme půlmaraton.“ A pak už to bylo společné dílo. Určila se trasa, termín, sponzor dal finanční prostředky, vydaly se propozice a závod byl na světě. V té době se mnoho půlmaratonů neběhalo.

Můžeš nám něco povědět ke statistice závodu?

Statistiku našeho půlmaratonu jsem začal dělat pečlivě hned od roku 1996. Pak se to nějak zašmodrchalo a na podrobnou statistiku nebyl čas. Nějaké shrnutí jsem ale udělal a máme je uvedené na našich stránkách. Některé informace jsou velice zajímavé. Podobnou statistiku máme vytvořenou také pro běh Kobeřická dvacítka.

Prý tady závodil i český rekordman v maratonu Karel David?

Karel David, nejlepší český maratonec, běžel v Kobeřicích celkem 3× půlmaraton a 3× běh na 20 km a vždy zvítězil. Ona totiž existovala doba, kdy se i reprezentanti České republiky pravidelně zúčastňovali vesnických závodů.

V Kobeřicích kromě Karla Davida pravidelně běhal (a běhá) Jiří Sýkora, držitel letitého českého rekordu na 5 km nebo Alena Peterková, držitelka českého rekordu na 10 km, v půlmaratonu a maratonu a mnozí další. Bohužel, dnes už je jiná doba.

Kdo drží traťový rekord a jakou má hodnotu?

Od loňského roku evidujeme nové traťové rekordy. Důvod je prostý – naše trať byla certifikována a původní délka se o nějaký ten metr prodloužila. Takže v mužích je držitelem rekordu Jan Polášek s časem 1:14:07 a v ženách Ewa Kucharska s časem 1:24:31.

A jak to vypadá s traťovými rekordy v jednotlivých kategoriích?

Traťové rekordy na certifikované trati od roku 2010 dle kategorií jsou následující:

Muži do 39 let Jan Polášek (30 let) 1:14:07

Muži do 49 let Miroslav Golebiewski (48 let) 1:15:26

Muži do 59 let Václav Filip (50 let) 1:19:10

Muži nad 60 let Marian Skrzypski (60 let) 1:32:11

Ženy do 34 let Ewa Kucharska (29 let) 1:24:31

Ženy nad 35 let Karin Javorská (37 let) 1:41:18

V letošním roce bude ustanoven traťový rekord v kategorii Muži nad 70 let, pokud se tedy do této kategorie někdo přihlásí.

Kolik okruhů vlastně závodníci poběží?

Nultý, první a druhý ročník byl jednookruhový závod. Pak jsme se přidali k trendu běhat okruhy. Do sedmého ročníku to byly 4 okruhy a od té doby běháme 5 okruhů. Půlmaratonská trať částečně kopíruje trať Zimního běhu. V loňském roce byla naše trať certifikována, takže v Kobeřicích se běží skutečně 21 097,5m. Což všude tomu tak není.

Můžeš prozradit, jaká známá jména se objeví na startu letošního ročníku? Závodili zde už i borci z maďarského Benedek teamu.

Mottem našich závodů je, že „běháme pro radost“, takže provádíme prezentaci závodů až v den konání. Nevím proto, kdo se 23. října na startu objeví. Vážíme si účasti každého závodníka a snažíme se připravit pro závodníky vše tak, aby se v Kobeřicích cítili dobře a zase se k nám vrátili.

Bohužel požadavky některých závodníků na amatérské pořadatele neustále rostou, chtějí za nula nula nic – u nás 50 Kč – mít vše jako profíci. Můžu všechny takové „rádoby běžce“ ujistit, že se toho v Kobeřicích nedočkají. Běžci Benedek týmu u nás už startovali před dvěmi lety.

V posledních letech k nám přijíždí i hodně polských borců. Před nedávnem deklasovali naše závodníky na Ondřejnické patnáctce. Z Polska to mají do Kobeřic kousek.

Polští závodníci jsou vždy zpestřením každého závodu, nejen v Kobeřicích. Úroveň běhání je v Polsku na vysoké úrovni. Navázali jsme spolupráci s klubem GRYF v Kietrzi a je to výborné. My jezdíme k nim, oni k nám, jsme kamarádi.

Připravili jste letos nějaké novinky?

V letošním ročníku jsme rozšířili kategorie pro muže o kategorii Muži nad 70 let. Závodníci nad 60 let nebudou z rozhodnutí sponzora platit startovné. Na druhou stranu rozhodl sponzor o snížení počtu odměn. V loňském roce jsme rozšířili kategorii žen, takže se musíme vejít do daného balíku peněz.

Budete organizovat i nějaké přidružené závody pro děti, mládež a příchozí?

Už při organizaci nultého ročníku půlmaratonu jsme rozhodli, že půlmaraton bude naším top závodem bez organizace jiných doprovodných závodů. Prostě abychom se organizačně soustředili pouze na tento jeden závod. Pro děti, mládež a kondiční běžce jsou připraveny běhy v rámci Kobeřické dvacítky a Zimního běhu Kobeřicemi.

Jakou očekáváte letos návštěvnost? Běhání má u nás v republice stoupající tendenci.

Jak jsem se už zmínil, nesnažíme se o masovost, o zvyšování počtu běžců. Nám záleží na přátelské atmosféře, na pocitu radosti ze setkání s kamarády. Nemohu hodnotit, jak se nám to daří.

Využiji však této příležitosti k poděkování všem závodníkům, kteří do Kobeřic jezdí už od roku 1982 za jejich věrnost a ochotu strávit s námi nedělní dopoledne při sportovním zápolení. A těch věrných není málo. Takže děkuji, děkuji a těším se na neděli 23. října.

Bohužel tentokrát nebudu stát na startu. Jsem totiž už třetí měsíc, po mnou nezaviněné dopravní nehodě, zraněn a dle ošetřující lékařky mohu pouze chodit: „Co byste ještě chtěl, pane Urbiši? :-)

WEB POŘADATELE

FOTOGALERIE Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU