Náš klub byl založen v listopadu 2000. Tehdy jsme se v průběhu Hornické 10 ve Frýdku-Místku rozhodli s několika kamarády, že dáme dohromady nějaké vlastní běžecké sdružení. Brzo jsme klub založili a záhy také stvrdili fernetem, který roznášel náš Mário v půllitru od piva. Tak jako mnoho jiných nápadů i náš klub vznikl vlastně v hospodě. Bylo nás 10 aktivních lidí, kteří chtěli patřit do nějakého týmu a tím to vlastně začalo.

Členem se může stát každý , kdo o to požádá a bude dodržovat několik psaných pravidel, které jsou uvedené v našem statutu. Především máme zájem o lidi z Karvinska a jeho blízkého okolí. V současné době máme evidovaných již 32 členů a drtivá většina je z našeho okresu.

Naší hlavní náplní je sdružovat zájemce o kondiční běhání a svým působením podporovat rozvoj vytrvalostního sportu v regionu. Podporujeme zdravý životní styl i tím, že jsme založili karvinskou běžeckou školu, odkud se dnes rekrutuje valná většina našich členů. Základním pravidlem klubu je dodržování pravidel slušného chování, vzornou reprezentaci města a klubu.Na všech vystoupeních dodržovat pravidla a soutěžit v duchu fair play. Předsedou klubu je v současnosti Miroslav Kravčík a zakládajícím předsedou byl Nikolaos Tsametis.

Naše setkání jsou pravidelná vždy v úterý a ve čtvrtek v 18 hod u karvinské sauny. V období letní a zimní přípravy se scházíme každou sobotu v 9 hod na dlouhé běhy. V neděli vyklusáváme po závodech až od 10 hod., protože si vždy trochu přispíme. Na opozdilce čekáme jen 2 minuty.

Za dobu naší existence se pravidelně scházíme i jinak než v teplákách. Pravidlem je již výroční členská schůze spojená s plesem, jarní smažení vaječiny, či párty po karvinském městském běhu. Organizujeme i společné oslavy narozenin a i jiné příležitostné akce. Absolvovali jsme i jednu „SAKovskou“ svatbu a několik oslav přírůstků do rodin našich plodných členů.

Informace o dění v klubu je pravidelně zveřejňováno na našich stránkách www.bksak.estranky.cz Pro sportovní i nesportovní veřejnost pořádáme Městský běh Karvinou, pomáháme udržet Jakláckou hodinovku a letos organizujeme 1. EKIDEN PENTLA MARATON družstev k přibližujícímu se 60. výročí , kdy se Karviná stala cílem Ostravského maratonu budovatelů, který sledovalo 250 000 diváků v nádherné atmosféře.

Společně vyrážíme i na závody do zahraničí.Poslední dva byly výborné výlety do Košic na MMM a letos jsme byli ve velkém počtu na maratonu v Krakowě. Každoročně hájíme barvy ČR na ME veteránů na silnici. Výčet akcí by byl velmi dlouhý.

Úspěchy se snad ani nedají spočítat . Mezi významné patří několik desítek titulů mistrů ČR jak na dráze, tak na silnici, vše ve veteránských kategoriích. Máme bezpočet medailí z ME, MS a dokonce i z olympijských her veteránů v Sydney, kterých se účastnilo na 80 000 sportovců z celého světa ve 28 druzích sportů. Jsme držiteli národních rekordů na tratích od 800 m až po maraton.

Cílem našeho snažení je držet dobrou partu, dobře se bavit, získávat nové zapálené lidi pro sport a být zdraví. V našem klubu jsou sportovci všech věkových kategorií od 25 až po 75 let a více a důležité je, že se všichni dovedeme pobavit a zůstat normální. Moc by se mi líbilo, kdyby si naši mocní uvědomili, že ve světě už ví , že jedno euro vložené do sportu ušetří čtyři eura ve zdravotnictví. Našim to zatím vůbec nedochází a hledají jen výmluvy jak sport ochudit.

Miroslav Kravčík, předseda klubu.