Další téměř historický moment letošního brněnského běžeckého seriálu Triexpert Asics Cupu se odehrál ve středu v Popůvkách. Teprve podruhé z šestnácti dílů vyhrál někdo jiný než zástupce ze silného tria Jiří Čípa, Jiří Petr a Daniel Orálek. Na krosové 7,9 kilometru dlouhé trati zvítězil v čase 26:10 minuty Jan Procházka.

„Zrovna jsem byl v Brně a potřeboval jsem jít nějaký trénink. Nechtělo se mi samotnému, tak jsem vyrazil na Triexpert,“ culil se český reprezentant v orientačním běhu, jenž se nedávno vrátil z mistrovství světa ve Skotsku.

Na druhém místě tentokrát doběhl Jiří Petr, ostatní dva zástupci jindy kralujícího triumvirátu do vesnice nedaleko Brna nedorazili.

„Závod jsem si hodně užil. Byla pro mě výzva držet se Honzy. Snažil jsem se, co to šlo, ale nakonec mi utekl. Hlavně při sebězích mi dost dával. Neměl jsem šanci, on je bezvadně umí a bezhlavě to tam pouštěl. Já byl opatrnější. Kdyby se běželo pořád do kopce, možná ho porazím,“ zažertoval druhý v cíli.

Procházka zaběhl suverénně nejrychlejší čas z letošních tří dílů v Popůvkách. „Atakoval určitě nejlepší časy, které se tu běžely,“ podotkl hlavní organizátor z týmu Triexpertu Tomáš Kalina.

Třetí na trati s úvodním prudkým stoupákem skončil Lukáš Soural, jenž se jindy na stupně vítězů moc nepodívá. Bronzem se také dostal do čela průběžného pořadí poháru. Poslední Popůvky byly totiž šestnáctý závod z plánovaných dvaceti zastávek a do celkového pořadí se přitom počítá každému účastníkovi patnáct nejlepších výsledků.

Na řadu tak už poprvé přišel přepočet bodů a Soural v něm o necelých deset bodů předstihl dosud vedoucího Vlastimila Lysáka. Pokud se však letos alespoň ještě třikrát představí na Triexpert Cupu Jiří Čípa, cena pro celkového vítěze poputuje nejspíš k němu.

Ženská kategorie poznala také vítězku, která letos ještě nevyhrála. V čase 35:03 si pro prvenství doběhla Hana Holoubková. „Triexperty běhám pravidelně. Předplatné jsem dostala jako dárek. Běželo se mi výborně, vlastně se mi běží skoro vždycky výborně,“ usmívala se Holoubková, která si svůj letošák z Popůvek vylepšila ve slunném podvečeru víc jak o minutu.

„Poslední dobou jen závodím a odpočívám, asi mi to svědčí,“ dodala zaměřením běžkyně na dlouhé vzdálenosti, která o víkendu doběhla třetí na jesenickém půlmaratonu.

Závody Triexpert Cupu se běhají za plného provozu, proto není divu, že účastníky občas překvapí nečekané překážky. Hned na začátku kopcovitého okruhu čekaly na vytrvalce dokonce dvě komplikace v podobě aut, která ucpala úzkou cestu mezi zahrádkami. Nepříjemná byla zejména dodávka, která se opravdu těžko obíhala. „Pěkně se to tam štosovalo,“ popsala Hana Odvárková, která dokončila v polovině startovního pole.

Další díl seriálu se uskuteční ve středu 2. září. Půjde tak o první poprázdninový závod a dá se tedy čekat zvýšený zájem. Na běžecké nadšence tentokrát čeká desetikilometrová porce na běžeckém oválu stadionu pod Palackého vrchem.

Výsledky