Japonci už celá staletí zařazují jako součást denního cvičení chůzi a běh pozpátku, píše Joanne Stacey na serveru Runaddicts.net. Běhání pozpátku je populární i v Evropě, kde najdete řadu závodů, které se celý běží čelem vzad – od krátkých sprintů až po maratony.

Proč ale lidé běhají pozpátku?

Běh pozpátku je prospěšný hned sedmkrát:

1. Můžete dál běhat, i když jste zranění

Není nic horšího, než když víte, že nesmíte (nebo byste neměli) běhat, protože vás něco bolí. Ale pozpátku běhat můžete, i když vás bolí třísla, hamstring nebo koleno. Stejně tak, když vás trápí achilovka nebo kotník. Anebo záda či holeně.

2. Zlepší se vám svalová rovnováha

Běháním pozpátku posilujete opačné svalové skupiny, než ty, které běžně zapojujete při běhání čelem vpřed. Při normálním běhu jsou hamstringy a kolena vystaveny velkému tlaku. Běháním pozpátku posílíte lýtka, kvadricepsy a holeně a dostanete tak svou muskulaturu do lepší rovnováhy.

3. Spálíte víc kalorií

Říká se, že sto kroků vzad vydá za tisíc kroků vpřed a že při běhu pozpátku se spaluje o pětinu víc kalorií než normální během čelem vpřed. Nejen, že se tím mnohem snáz hubne, ale obzvlášť vytížení jedinci tak mohou spálit víc kalorií za kratší dobu. Všichni tak mohou sportovat bez ohledu na to, jak hektický mají program.

4. Zlepšíte rychlost nohou a styl

Při běhání pozpátku musíte vynaložit větší úsilí, neboť je náročnější dostat se tak z jednoho místa na druhé. To také vede ke zlepšení kardiovaskulárního systému a větší vytrvalosti. Běhání pozpátku vám tak může pomoci zlepšit časy při normálním běhu

5. Zlepší se vám držení těla

Spousta běžců se hrbí, běhá se svěšenou hlavou a naklání se příliš dopředu. Platí to obzvlášť v případě, že jsou unavení, což může vést k bolestem v oblasti beder. Když však běžíte pozpátku, automaticky budete držet záda narovnaná. Další plus z běhání s rovnějšími zády? Zároveň s tím budete posilovat hluboké břišní svaly.

6. Posílíte smysly

Vzhledem k tomu, že nevidíte, co je před vámi, je důležité zapojit i další smysl. Při běhu pozpátku budete lépe slyšet a zlepší se i periferní vidění.

7. Pobavíte se

Možná na vás bude někdo divně koukat, ale nové prvky v běhání dodají pravidelné rutině na rozmanitosti a nadšení.

Nebezpečí, která s sebou běhání pozpátku přináší

Ačkoli existuje dost dobrých důvodů, proč zkusit běhat pozpátku, jsou s tím spojená i rizika, o nichž byste měli vědět. Nejzjevnější problém tkví v tom, že nevidíte potenciálně nebezpečná místa na cestě. Můžete otáčet hlavu, abyste viděli přes rameno, ale to vás zpomalí a může vás z toho začít bolet za krkem. Mezi nejběžnější rizika patří zakopnutí, šlápnutí do díry a vražení do stojící věci, jako jsou cedule nebo zaparkovaná auta.

Neměli bys však dovolit, aby vás případná nebezpečí zastavila. Abyste mohli sami vyzkoušet běhání pozpátku, stačí se řídit následujícími třemi snadnými pravidly:

1. Začněte v bezpečném prostředí, třeba na dráze

Je to dobrý nápad hned z několika důvodů. Dráhy jsou obvykle dobře udržované, takže tam nenarazíte na kameny, větve ani díry, o které byste mohli zakopnout. Není tam žádná doprava a většinou ani přelidněno. Navíc jsou tam nakreslené čáry, takže se nemusíte ohlížet přes rameno, abyste věděli, kam běžíte. Stačí, když se jich budete držet.

2. Začněte chůzí

Protože pohyb pozpátku se pocitově od toho čelem zásadně liší, je dobré si tuto aktivitu osvojit, než vyrazíte plnou rychlostí. Jakmile si budete věřit, začněte s pomalými, kratšími běhy. Pokud vás začne běhání dokolečka na dráze nudit, zkuste se poptat, jestli by vám nebyl někdo ochotný dělat vodiče, ať už po svých nebo na kole a varoval vás před případným nebezpečím.

3. Hlídejte se

Je potřeba, abyste příliš neohýbali koleno, chodidlo držte narovnané nebo natažené. Přirozeně pak dopadnete na prsty. Dávejte si také pozor, abyste se příliš nezakláněli, ztratili byste rovnováhu a spadli.

Běhání pozpátku má spoustu plusů. Jestliže jej zapojíte do pravidelného tréninku, zmírníte tlak, jemuž je vystaveno tělo při normálním běhání a výběhům dodáte novou šťávu.

Zkuste to a o zkušenosti se s námi podělte!