Česká i moravskoslezská termínovka je sice letos napěchovaná k prasknutí, ale stále přicházejí nové a nové závody. A aby toho nebylo málo, trochou do mlýna přispějeme i my BezvaBĚH.cz.

Připravili jsme pro vás na neděli 8.listopadu v ostravském Bělském lese zbrusu novou běžeckou akci na zbrusu nové trati. No nové… ona zase tak nová není, ale znají ji jen a pouze místní běžci znalci, fajnšmekři. Poběžíme totiž těmi nejtěžšími a nejkrásnějšími pasážemi, které v „Běláku“ existují, pominu-li místní bažiny, kterým se určitě vyhneme.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Trasa je sice dlouhá „jen“ 3,2 km, ale je hodně rychlá a zažijete na ní opravdu perné chvíle.

Ta první vás čeká už 200m po startu, který je naplánován v blízkosti restaurace Koliba. Cyklisté a účastníci Ostravského Chachara tomuto místu říkají Kořeňák. Jde o velmi prudký svah propletený bujně rostoucími kořeny stromů. Oni ho sjíždějí, my ho budeme vybíhat, na titulní fotce vidíte jeho seběh a fotografovi se více líbil, tak proto.

Druhý kopec budeme překonávat v jihozápadním cípu lesa. Je poměrně prudký, cca 120% stoupání (úhel cca 50°). Terén byl i v srpnu místy podmáčený, ale až spadne všechno listí, tak to bude ta pravá mňamka.

Nejzajímavější a zároveň nejkontroverznější částí závodu bude pro mnoho běžců velmi prudký seběh v následující části lesa, „hang jak byk“, řekl by mnohý Ostravák. Jedná se o strž, která má neuvěřitelných 170% klesání. Pro ty, kteří se trošku bojí, tak úhel je „jen“ 59°. Jednou jsem to seběhl i já, takže se nemusíte ničeho bát. Pro jistotu tam ale natáhneme lano.

Pak už si jen pohrajeme s jedním nenáročným kopečkem. Uprostřed půjdete sice někteří po čtyřech, protože stoupání činí 145% (úhel 55°), ale při vidině cíle, do kterého zbývá pouze 1,4 km, to pro vás bude taková malá laskomina.

Asi 1 km před metou proběhnete malebným místem kolem studánky resp. kapličky Panny Marie Lurdské, kterému se někdy říká Starobělské Lurdy, pak ještě jedno prudké stoupáníčko, 600 m asfaltu pro rychlíky a jsme doma.

Mrkněte na mapku

Co vás čeká?

Kromě nevšedního běžeckého zážitku tady uvidíte například Českou Miss World 2014 Terezu Skoumalovou, která taky poběží, mimo to dostanete originální medaili, vytvořili ji talentovaní studenti katedry sochařství z Fakulty umění Ostravské univerzity. Prozradit jen můžeme, že určitě bude z kovu.

Každý, kdo se přihlásíte do 20.října, dostanete zároveň od našeho generálního partnera inSPORTline slevový poukaz v hodnotě 200 Kč a spousty dárků od partnerů dalších… Jeden z nich bude fakt překvápko, budete čubrnět.

Propozice

Registrace

Fotogalerie: