Jeden z nejznámějších běžeckých závodů Ultra-Trail du Mont-Blanc zná svého letošního vítěze, je jím Francouz Xavier Thévenard. Tento prestižní, možná až příliš zmedializovaný závod, letos pro závodníky připravil 170 km dlouhou trať s 10 km převýšením.

Profil trasy je velice pestrý, nejen kvůli výškovému profilu. Trasa vede kolem celého masivu Mont-Blancu, který se v podstatě obíhá. Závodníci se dostanou do 3 států – Švýcarska, Itálie a Francie. O jeho náročnosti vypovídá i časový limit, který je 46 hodin.

Elitní běžec Xavier Thévenard si časem 21:09:15 doběhl pro 1. místo. Xavier již tento závod vyhrál a to v roce 2013, tehdy vylepšil Jornetův čas z roku 2012 o dvě minuty. Za zmínku stojí, že Xavierovi je 27 let.

V rozhovoru pro iRunFar uvedl, že vzhledem k velké teplotě, která během dne byla si musel několikrát načerpat vodu z potoků, jelikož občerstvovací stanice byla daleko. Na druhém místě skončil Luis Alberto Hernando Alzaga, kterému Thevenard dal 48 minut.

V interview dal tip, jak zvládnout závod tohoto typu. „Stačí prostě nemyslet, jít a jít a jít.“ V jeho případě tedy běžet a běžet.

Třetí skončil David Laney, který o 28 s předběhl favorizovaného krajana Setha Swansona. No, 28 s naštve, ale když nejsou síly, tak to nejde. Víme své.

Mezi ženami byla bezkonkurenčně nejlepší Nathalie Mauclair z Francie. V čase 25:15:33 si doběhla pro vítězství. Druhé ženě Uxue Fraile Azpeitia dala 01:14 a třetí, Denise Zimmermann dokonce 02:18. Tento výkon je obdivuhodný také vzhledem k věku 45 let.

Mauclair si tak udělala radost, když ji na letošním Ultra Trail Lavaredo uteklo vítězství a skončila na druhém místě. Tehdy ji porazila Caroline Chaverot. Letošní UTMB bylo tak mezi těmito dvěma krajankami stíhací jízdou, která ale skončila na 151 km ve Vallorcine, kde se Chaverot zranila a ze závodu tak musela odstoupit.

Závodu se také účastnilo několik Čechů. Nejlepším z nich je na 412. místě Krameš Jaroslav pěkným časem 37:15:19.

Zatímco letošní UTMB vyžadovalo 8 kvalifikačních bodů, příští rok je toto číslo již 9 a navíc je omezeno pouze na 3 závody, ve kterých můžete získat tyto body.

V Čechách to jsou závody: Adidas Continental Beskydská sedmička, Týnišťské šlápoty, Krakonošova stovka, Lysohorský čtyřlístek, Pražská stovka, Stovka Podkrkonoším, Nezmar Ultra Sky Marathon a ŠUTR.

Oficiální výsledkovou listinu naleznete zde.